Στη Λέρο βρίσκεται σήμερα Τρίτη 28 Ιουλίου 2026 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιώντας σειρά επισκέψεων σε έργα υποδομής και ανάπτυξης που υλοποιούνται στο νησί, με αιχμή την αναβάθμιση του Νοσοκομείου, τις λιμενικές παρεμβάσεις και την αξιοποίηση ιστορικών κτιρίων. Κατά την επίσκεψή του στο Δημαρχείο Λέρου, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, συνδέοντας την αναπτυξιακή πορεία του νησιού με τη διαχείριση του μεταναστευτικού και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στα ακριτικά νησιά.
Η επίσκεψη ξεκίνησε από το Δημαρχείο Λέρου, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την εξέλιξη σημαντικών έργων υποδομής αλλά και για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το μεταναστευτικό στο νησί, με τις μεταναστευτικές ροές να καταγράφονται σημαντικά μειωμένες.
Στις δηλώσεις του, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αποτελεί ιδιαίτερη ικανοποίηση να επισκέπτεται περιοχές όπου έργα που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη βελτιώνουν ουσιαστικά την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών. Όπως ανέφερε, η Λέρος έχει πλέον αποκτήσει σημαντική θέση στον τουριστικό χάρτη της χώρας, προσελκύοντας έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη συνεχή ενίσχυση των υποδομών και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού της πλούτου.
Έμφαση στην ασφάλεια και το μεταναστευτικό
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, υποστηρίζοντας ότι η αντιμετώπισή του αποτέλεσε προϋπόθεση για την αναπτυξιακή πορεία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Υπενθύμισε την κατάσταση που, όπως είπε, επικρατούσε το 2019 στα νησιά της Δωδεκανήσου και του βορειοανατολικού Αιγαίου, κάνοντας λόγο για ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές. Αντιπαραβάλλοντας τη σημερινή εικόνα, σημείωσε ότι πλέον στα νησιά κυριαρχεί η παρουσία επισκεπτών και ιδιαίτερα Τούρκων τουριστών που αξιοποιούν το πρόγραμμα θεώρησης εισόδου για τα νησιά, επισημαίνοντας πως η ασφάλεια και η σταθερότητα αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη.
«Η πρώτη υποχρέωση κάθε πολιτείας είναι να διασφαλίζει την ασφάλεια της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ικανοποίησή του επειδή, όπως είπε, αυτή η προσπάθεια αναγνωρίζεται από τους κατοίκους των ακριτικών περιοχών.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λέρου Τιμόθεος Κωττάκης υποστήριξε ότι μέσα σε διάστημα δυόμισι ετών υλοποιούνται στο νησί έργα υποδομής συνολικού ύψους περίπου 45 εκατ. ευρώ, ενώ έκανε λόγο για πρωτοφανή χρηματοδότηση και σημαντική ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων του Αιγαίου.
Αναβαθμισμένο Νοσοκομείο με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Κρατικό Θεραπευτήριο – Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Λέρου, όπου ολοκληρώθηκαν σημαντικές εργασίες ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού με χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων, από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Κατά την επίσκεψή του, συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ Χρήστο Ροϊλό, τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και τον δήμαρχο Λέρου, ξεναγήθηκε στους ανακαινισμένους χώρους του νοσοκομείου και συνομίλησε με το προσωπικό, το οποίο έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη συνολική παρέμβαση ως μέρος της μεγαλύτερης αναβάθμισης των υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την ίδρυσή του, σημειώνοντας ότι με την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες επενδύσεις σε νοσοκομεία, Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και Κέντρα Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα.
Παράλληλα επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για ένα καλύτερο ΕΣΥ, με προτεραιότητες τις σύγχρονες υποδομές, την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και την πρόληψη.
Εκτεταμένες παρεμβάσεις στις κλινικές και ενεργειακή αναβάθμιση
Οι εργασίες που ολοκληρώθηκαν στο νοσοκομείο περιλαμβάνουν την αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, των παθολογικών, καρδιολογικών, παιδιατρικών και γυναικολογικών κλινικών, των χειρουργείων, του Ακτινολογικού Εργαστηρίου, της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού καθώς και κοινόχρηστων χώρων του ιδρύματος.
Παράλληλα, δρομολογείται η πλήρης ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, έργο που, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο, μεταμορφώνοντας συνολικά τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το νοσοκομείο της Λέρου εξυπηρέτησε το προηγούμενο έτος περισσότερους από 33.500 ασθενείς, ενώ περίπου 10.000 περιστατικά αντιμετωπίστηκαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, γεγονός που καταδεικνύει τον κομβικό του ρόλο για τη δημόσια υγεία στα Δωδεκάνησα.

Νέες παρεμβάσεις στο λιμάνι του Λακκίου
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Πρωθυπουργός μετέβη και στο λιμάνι του Λακκίου, όπου ενημερώθηκε για τα έργα συντήρησης που έχουν ήδη ολοκληρωθεί με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και για την προγραμματισμένη επέκταση της κεντρικής προβλήτας.
Παρουσιάστηκε επίσης το σχέδιο δημιουργίας νέου αγκυροβολίου τουριστικών σκαφών, δυναμικότητας έως 70 θέσεων, που αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον θαλάσσιο τουρισμό και την οικονομική δραστηριότητα του νησιού.
Νέα ζωή στο ιστορικό «Ξενοδοχείο Λέρος»
Τελευταίος σταθμός της περιοδείας ήταν το ιστορικό «Ξενοδοχείο Λέρος» στο Λακκί, το οποίο αποκαταστάθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ύστερα από περίπου σαράντα χρόνια εγκατάλειψης.
Το κτίριο έχει πλέον παραχωρηθεί στον Δήμο Λέρου και πρόκειται να λειτουργήσει ως πολυχώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά και ως ξενώνας φιλοξενίας καλλιτεχνών, ενώ στο εσωτερικό αίθριο προβλέπεται η λειτουργία θερινού κινηματογράφου, ενισχύοντας την πολιτιστική ταυτότητα του νησιού.
Με την επίσκεψή του στη Λέρο, ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να αναδείξει την πρόοδο που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στις υποδομές υγείας, στις λιμενικές εγκαταστάσεις, στην πολιτιστική αξιοποίηση δημόσιων χώρων και στη διαχείριση του μεταναστευτικού, παρουσιάζοντας τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου ανάπτυξης και ενίσχυσης της ποιότητας ζωής στα ακριτικά νησιά.

