Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και για αύριο Παρασκευή 28 Αυγούστου 2026, καθώς σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στις Περιφερειακές Ενότητες Κυκλάδων και Δωδεκανήσου κατατάσσεται στην Κατηγορία Κινδύνου 4 – Πολύ Υψηλός.
Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου απευθύνει έκκληση σε κατοίκους και επισκέπτες των νησιών να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να αποφεύγουν κάθε εργασία ή ενέργεια στην ύπαιθρο που θα μπορούσε, ακόμη και από αμέλεια, να προκαλέσει πυρκαγιά.
Παράλληλα, καλούνται οι πολίτες να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν οποιοδήποτε περιστατικό ή ένδειξη πυρκαγιάς.
Ιδιαίτερη προσοχή από αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους
Η Περιφέρεια απευθύνει ειδική έκκληση προς αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που δραστηριοποιούνται στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, λόγω του αυξημένου κινδύνου και των ισχυρών ανέμων.
Τους καλεί να τηρούν αυστηρά τις ισχύουσες Πυροσβεστικές Διατάξεις και να αποφεύγουν κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη.
Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές της Καλύμνου
Για αύριο Παρασκευή 28 Αυγούστου 2026 ισχύει, λόγω του υψηλού δείκτη επικινδυνότητας, η απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Ειδικότερα για την Κάλυμνο, η απαγόρευση αφορά τις περιοχές:
- Εμποριός προς κεραίες
- Αγία Αικατερίνη προς Κεφάλα
Οι περιοχές περιλαμβάνονται στο μαύρο περίγραμμα στις φωτογραφίες που παραθέτουμε


Η απαγόρευση για τις περιοχές της Κατηγορίας Κινδύνου 4 εφαρμόζεται από τις 14:00 έως τις 06:00 της επόμενης ημέρας.
Εξαιρούνται τα πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις συγκεκριμένες περιοχές, αποκλειστικά για τη μετακίνησή τους από και προς την κατοικία ή τον χώρο εργασίας τους, καθώς και όσοι κινούνται εντός του οδικού δικτύου. Ωστόσο, αρμόδιες αρχές δύνανται να επιβάλουν, όπου απαιτείται, απαγόρευση κυκλοφορίας και σε τμήματα του οδικού δικτύου.
Πρόστιμο 300 ευρώ για παραβάσεις
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπενθυμίζει ότι η μη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων επισύρει διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 4926/2022.
Οι αρχές καλούν όλους να συμβάλουν στην πρόληψη των πυρκαγιών, ιδιαίτερα σε μια ημέρα κατά την οποία οι καιρικές συνθήκες και οι ισχυροί άνεμοι αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης και ταχείας εξάπλωσης πυρκαγιάς
Οδηγίες από Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό Καλύμνου
Καλεί πολίτες και επισκέπτες να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, να αποφύγουν κάθε δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά και να τηρήσουν τα μέτρα που ισχύουν, μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες δασικές και προστατευόμενες περιοχές του νησιού κατά τις προβλεπόμενες ώρες
Επισημαίνονται αναλυτικά οι απαγορεύσεις για αύριο Πέμπτη 27 Αυγούστου 2026 που ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς είναι 4 ( Πολύ Υψηλός Κίνδυνος)
-Απαγορεύεται η καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας
-Η καύση ειδών πυροτεχνίας (κροτίδες, πυροτεχνήματα)
-Η χρήση ψησταριάς στην ύπαιθρο (κάρβουνα καί υγραέριο).
-Τα αερομεταφερόμενα φαναράκια
-Το άναμμα φωτιάς για λόγους ψυχαγωγίας-κατασκήνωσης αλλά και θρησκευτικών τελετών.
-Το κάπνισμα μελισσών.
-Οι θερμές εργασίες στην ύπαιθρο ( χρήση θερμότητας-γυμνής φλόγας αλλά και παραγωγή σπινθήρων).
-Οι θερμές εργασίες στην ύπαιθρο ( χρήση θερμότητας-γυμνής φλόγας αλλά και παραγωγή σπινθήρων)
-Η χρήση πεδίων βολής-σκοπευτηρίων
-Η καύση απορριμμάτων
-Και γενικότερα το άναμμα και η διατήρηση φωτιάς στην ύπαιθρο.
-Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση παράβασης ο νόμος προβλέπει βαρύτατο πρόστιμο ακόμα και σύλληψη

