Ένα πολύμηνο «σήριαλ» χωρίς τέλος – Έξι δοκιμαστικοί πλόες, νέες παρατηρήσεις, προβλήματα σε μηχανή και ένα νησί που εξακολουθεί να περιμένει το πλοίο του.
Σε πραγματικό σήριαλ εξελίσσεται η πολυαναμενόμενη επιστροφή του «ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ» της ΑΝΕ Καλύμνου στα δρομολόγια της Δωδεκανήσου.
Έχουν ήδη συμπληρωθεί 225 ημέρες – περίπου 7,5 μήνες – από την τελευταία εκτέλεση επιδοτούμενου δρομολογίου του πλοίου, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία που θα του επιτρέψει να επιστρέψει κανονικά στη γραμμή.
Και ενώ από τις 24 Ιουλίου 2026 ξεκίνησαν οι δοκιμαστικοί πλόες, η επιστροφή όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε, αλλά εξελίχθηκε σε έναν νέο κύκλο καθυστερήσεων, τεχνικών παρατηρήσεων και επανελέγχων.
Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί έξι δοκιμαστικοί πλόες, οι οποίοι δεν κρίθηκαν επιτυχείς, καθώς κατά τη διάρκεια των ελέγχων καταγράφηκαν παρατηρήσεις και προβλήματα που απαιτούν αποκατάσταση.
Και τώρα όλα δείχνουν προς έναν 7ο δοκιμαστικό πλου, με την ελπίδα – αυτή τη φορά – ότι θα είναι και ο τελευταίος.
Το ερώτημα, βέβαια, είναι εύλογο: Πόσο ακόμη θα χρειαστεί να περιμένει η Κάλυμνος για να ξαναδεί το πλοίο της στα δρομολόγια;
Από τον προγραμματισμένο δεξαμενισμό σε επτά και πλέον μήνες απουσίας
Για την ιστορία, το «ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ» αποσύρθηκε από την ενεργό δράση στις 25 Ιανουαρίου 2026, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο προγραμματισμένος δεξαμενισμός, καθώς και οι εργασίες που προβλέπονται στο πλαίσιο της υποχρεωτικής πενταετούς επιθεώρησης.
Το πλοίο αναχώρησε αρχικά για τη Σαλαμίνα και στη συνέχεια για τον Πειραιά, όπου από τις 31 Ιανουαρίου 2026 παρέμεινε προσδεδεμένο στον νέο μώλο Δραπετσώνας.
Ο αρχικός σχεδιασμός, προφανώς, δεν προέβλεπε μια τόσο μακρά απουσία. Οι μήνες όμως περνούσαν και το πλοίο παρέμενε στη Δραπετσώνα.
Αυτό που επρόκειτο να είναι μια προγραμματισμένη περίοδος δεξαμενισμού και τεχνικών εργασιών εξελίχθηκε σε μια πολύμηνη διαδικασία, η οποία έφερε στην επιφάνεια όχι μόνο τεχνικές δυσκολίες αλλά και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΑΝΕ Καλύμνου.
Τα οικονομικά προβλήματα και τα 332.000 ευρώ που καθυστέρησαν
Ένας από τους βασικούς παράγοντες που συνέβαλαν στην καθυστέρηση ήταν η δύσκολη οικονομική κατάσταση της ΑΝΕ Καλύμνου.
Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η καθυστέρηση καταβολής από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής των οφειλών για τα επιδοτούμενα δρομολόγια των μηνών Δεκεμβρίου 2025 και Ιανουαρίου 2026, συνολικού ύψους περίπου 332.000 ευρώ.
Το ποσό καταβλήθηκε τελικά στις 29 Μαΐου 2026. Ωστόσο, από τα 332.000 ευρώ, η εταιρεία δεν είχε στη διάθεσή της ολόκληρο το ποσό για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του πλοίου. Μετά τις παρακρατήσεις, το καθαρό ποσό που εισέπραξε ανήλθε περίπου στις 230.000 ευρώ. Περίπου 97.000 ευρώ κατευθύνθηκαν για την εξόφληση βεβαιωμένων οφειλών προς τη ΔΟΥ, ενώ περίπου 4.500 ευρώ αποδόθηκαν υπέρ της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.
Με άλλα λόγια, ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων που θα μπορούσαν να δώσουν οικονομική «ανάσα» στην εταιρεία δεσμεύτηκε για την κάλυψη παλαιότερων υποχρεώσεων.
Και έτσι ο φαύλος κύκλος συνεχίστηκε: οικονομική αδυναμία – καθυστερήσεις εργασιών – παράταση παραμονής του πλοίου στον Πειραιά – νέα έξοδα – νέα καθυστέρηση.
Παράλληλα, υπήρξαν και δυσκολίες στην εξεύρεση εξειδικευμένων τεχνικών συνεργείων, γεγονός που πρόσθεσε ακόμη περισσότερο χρόνο στη διαδικασία.
Έξι μήνες εργασιών και μετά… ένας νέος γολγοθάς
Μετά από περίπου έξι μήνες εργασιών, δημιουργήθηκε η προσδοκία ότι το δύσκολο κομμάτι είχε πλέον ολοκληρωθεί. Η εικόνα που είχε καλλιεργηθεί ήταν ότι το πλοίο βρισκόταν στην τελική ευθεία. Η αισιοδοξία ήταν διάχυτη:
Με τον πρώτο δοκιμαστικό πλου θα γινόταν ο απαραίτητος έλεγχος, θα δινόταν το «πράσινο φως» από τον νηογνώμονα και στη συνέχεια από την Επιθεώρηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας θα εκδίδονταν και το «ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ» θα επέστρεφε στην Κάλυμνο. Μάλιστα, υπήρχε η προσδοκία ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Η πραγματικότητα, όμως, αποδείχθηκε διαφορετική. Οι δοκιμαστικοί πλόες δεν έδωσαν το πολυπόθητο «πράσινο φως». Αντίθετα, κάθε νέος έλεγχος αποκάλυπτε παρατηρήσεις και ζητήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν.
Έξι δοκιμαστικοί πλόες και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία
Το χρονολόγιο των δοκιμαστικών πλόων είναι χαρακτηριστικό της πορείας που ακολούθησε η υπόθεση:
- 24 Ιουλίου 2026: 1ος δοκιμαστικός πλους
- 28 Ιουλίου 2026: 2ος δοκιμαστικός πλους
- 31 Ιουλίου 2026: 3ος δοκιμαστικός πλους
- 3 Αυγούστου 2026: 4ος δοκιμαστικός πλους
- 19 Αυγούστου 2026: 5ος δοκιμαστικός πλους
- 25 Αυγούστου 2026: 6ος δοκιμαστικός πλους
Έξι προσπάθειες μέσα σε περίπου έναν μήνα, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι στον 6ο δοκιμαστικό πλου, στις 25 Αυγούστου, καταγράφηκαν προβλήματα στη μία από τις μηχανές του πλοίου. Από τότε έχουν περάσει 12 ημέρες και οι εργασίες αποκατάστασης βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί ο 7ος δοκιμαστικός πλους. Αυτή τη φορά όλοι εύχονται να είναι και ο τελευταίος.
Γιατί πλέον η επιστροφή του «ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ» δεν αποτελεί απλώς ένα τεχνικό ζήτημα. Έχει μετατραπεί σε υπόθεση που αφορά άμεσα τη συγκοινωνιακή επάρκεια, την καθημερινότητα, την αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα της ΑΝΕ Καλύμνου
Το μεγάλο ζητούμενο: τα πιστοποιητικά και η επιστροφή
Για να ολοκληρωθεί οριστικά η διαδικασία, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και να εκδοθούν τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά ασφαλείας, καθώς και τα πρωτόκολλα Γενικής Επιθεώρησης και Αξιοπλοΐας.
Μόνο τότε το πλοίο θα μπορεί να επιστρέψει στην Κάλυμνο και να ξεκινήσει εκ νέου τα δρομολόγιά του. Επομένως, το επόμενο βήμα έιναι ο 7ος δοκιμαστικός πλους εξελιχθεί ομαλά, για να ολοκληρωθούν και τα επόμενα διοικητικά βήματα
Η αισιοδοξία, λοιπόν, είναι θεμιτή. Αλλά μετά από όσα έχουν προηγηθεί, η οριστική ημερομηνία επιστροφής θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη μόνο όταν ολοκληρωθεί και τυπικά ολόκληρη η διαδικασία.
Και μέσα σε όλα αυτά, η εκκωφαντική σιωπή της ΑΝΕ Καλύμνου
Πέρα από τις τεχνικές και οικονομικές δυσκολίες, υπάρχει ένα ακόμη ζήτημα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η σχεδόν απόλυτη απουσία επίσημης ενημέρωσης από την ΑΝΕ Καλύμνου.
Για διάστημα περίπου 7,5 μηνών, η τοπική κοινωνία δεν είχε τουλάχοστον μια στοιχειώδη και επίσημη ενημέρωση για την πορεία των εργασιών. Δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση για το τι έγινε στο πλοίο, ποια προβλήματα αντιμετωπίστηκαν, ποιο ήταν το πραγματικό χρονοδιάγραμμα, τι καθυστερήσεις προέκυψαν και πότε αναμενόταν με ρεαλιστικούς όρους η επιστροφή του.
Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Όταν απουσιάζει η επίσημη ενημέρωση, η φημολογία παίρνει τη θέση της πληροφόρησης.
Και όταν πρόκειται για ένα πλοίο που εξυπηρετεί νησιωτικές κοινωνίες, και από αυτό εξαρτάται η βιωσιμότητα της ΑΝΕΚ, η έλλειψη σαφούς ενημέρωσης δεν είναι απλώς επικοινωνιακό πρόβλημα. Είναι πρόβλημα αξιοπιστίας.
Οι κάτοικοι, οι επαγγελματίες, οι ταξιδιώτες και όλοι όσοι εξαρτώνται από τις θαλάσσιες συγκοινωνίες δικαιούνται να γνωρίζουν τι συμβαίνει. Όχι να πληροφορούνται τις εξελίξεις αποσπασματικά, από διαρροές, φήμες ή δηλώσεις τρίτων.
Η δήλωση της 11ης Ιουλίου και το «έρχεται»
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δημόσια τοποθέτηση του δημάρχου Καλυμνίων Ιωάννη Μαστροκούκου στις 11 Ιουλίου 2026, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλη Κικίλια, κατά την επίσκεψή τους στην Κάλυμνο.
Τότε ο δήμαρχος είχε δηλώσει: «Σας ανακοινώνω ότι άναψαν ήδη οι μηχανές του “ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ”, τέλειωσε το οποιοδήποτε σέρβις, είναι μέσα το Υπουργείο για τον έλεγχο. Αυτές τις ημέρες ξεκινά και έρχεται».
Η δήλωση αυτή δημιούργησε εύλογη αισιοδοξία. Η επιστροφή φαινόταν πλέον θέμα ημερών. Σχεδόν δύο μήνες αργότερα, όμως, το «έρχεται» εξακολουθεί να παραμένει… μελλοντικός χρόνος. Το πλοίο παραμένει δεμένο στο νέο μώλο Δραπετσώνα.
«Πιστεύω σήμερα να έχω νέα» – αλλά τα νέα δεν ήρθαν μαζί με το πλοίο
Στις 18 Αυγούστου 2026, σε συνέντευξη με θέματα επικαιρότητας, τέθηκε στον δήμαρχο και το ζήτημα του «ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ».
Το πλοίο βρισκόταν ήδη περίπου επτά μήνες στον Πειραιά για εργασίες επισκευής, συντήρησης και επιθεώρησης.
Ο κ. Μαστροκούκος χαρακτήρισε πρωτοφανή τον εξονυχιστικό έλεγχο στον οποίο, όπως ανέφερε, έχει υποβληθεί το πλοίο και σημείωσε ότι ανέμενε ενημέρωση για την πορεία της διαδικασίας. Η χαρακτηριστική του απάντηση ήταν: «Πιστεύω σήμερα να έχω νέα».
Είκοσι σχεδόν ημέρες αργότερα, τα νέα που όλοι περίμεναν εξακολουθούν να μην έχουν μετατραπεί σε επιστροφή. Το «ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ» παραμένει δεμένο. Και η Κάλυμνος περιμένει.
225 ημέρες μετά: το «έρχεται – δεν έρχεται» συνεχίζεται
Η ουσία σήμερα είναι μία: 225 ημέρες μετά την τελευταία επιδοτούμενη εκτέλεση δρομολογίου, το «ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ» εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός υπηρεσίας.
Από τον προγραμματισμένο δεξαμενισμό φτάσαμε σε επτά και πλέον μήνες απουσίας. Από τις αρχικές εκτιμήσεις για επιστροφή μέσα σε λίγους μήνες φτάσαμε σε έξι δοκιμαστικούς πλόες.
Από το «έρχεται» του Ιουλίου φτάσαμε στον 7ο δοκιμαστικό πλου του Σεπτεμβρίου. Και κάθε φορά η επιστροφή μοιάζει να βρίσκεται «λίγο πιο κοντά», αλλά ταυτόχρονα να απομακρύνεται.
Δεν μπορεί, επομένως, να θεωρείται υπερβολή η διαπίστωση ότι έχει δημιουργηθεί ένα πραγματικό σήριαλ «έρχεται – δεν έρχεται», το οποίο πλέον έχει κουράσει την τοπική κοινωνία.
Δεν είναι απλώς ένα πλοίο
Το ζήτημα, όμως, ξεπερνά το ίδιο το πλοίο.
Για ένα νησί όπως η Κάλυμνος, η λειτουργία μιας αξιόπιστης ακτοπλοϊκής σύνδεσης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την καθημερινότητα των κατοίκων, την οικονομική δραστηριότητα, τον τουρισμό, τη μετακίνηση εργαζομένων και την πρόσβαση σε υπηρεσίες.
Η απουσία ενός πλοίου επί 225 ημέρες δεν είναι ένας απλός αριθμός, έχει να κάνει με την αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα της ΑΝΕ Καλύμνου
Είναι 225 ημέρες αβεβαιότητας. Είναι εκατοντάδες ημέρες με χαμένες επιδοτήσεις ,είναι η τοπική κοινωνία που περιμένει να αποκατασταθεί μια σημαντική συγκοινωνιακή δυνατότητα.
Και ακριβώς γι’ αυτό η ενημέρωση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως δευτερεύον ζήτημα. Όταν υπάρχει καθυστέρηση, η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει γιατί υπάρχει. Όταν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα, πρέπει να γνωρίζει ότι εντοπίστηκε και αποκαθίσταται. Και όταν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, πρέπει να γνωρίζει ποιο είναι.
Η επόμενη εβδομάδα είναι πλέον κρίσιμη
Με τα σημερινά δεδομένα, όλα τα βλέμματα στρέφονται στην ερχόμενη εβδομάδα.
Εάν ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης των προβλημάτων που καταγράφηκαν στον 6ο δοκιμαστικό πλου και ο 7ος δοκιμαστικός πλους στεφθεί με επιτυχία, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης.
Αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο. Και είναι το σενάριο που όλοι θέλουμε να επιβεβαιωθεί.
Μετά από 225 ημέρες, κανείς στην Κάλυμνο δεν ζητά πλέον μεγάλες υποσχέσεις. Ζητά ένα πράγμα: να επιστρέψει το πλοίο με ασφάλεια και να επιστρέψει οριστικά.
Το ζητούμενο δεν είναι να ακουστεί ακόμη ένα «έρχεται». Το ζητούμενο είναι να δούμε το «ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ» να λύνεται από τον μώλο της Δραπετσώνας, να παίρνει τον δρόμο της επιστροφής και να καταπλέει στην Κάλυμνο.
Μέχρι τότε, το σήριαλ συνεχίζεται. Και η τοπική κοινωνία εξακολουθεί να περιμένει.
225 ημέρες μετά, η ευχή όλων είναι η επόμενη εβδομάδα να μην είναι ακόμη μία παράταση του «έρχεται», αλλά το πραγματικό τέλος αυτής της πολύμηνης περιπέτειας.
Γιατί αυτή τη φορά η Κάλυμνος δεν χρειάζεται άλλη ημερομηνία. Χρειάζεται το πλοίο της πίσω.

