Στο Νοσοκομείο Καλύμνου το «μπαλάκι» για την κάλυψη των ελλείψεων σε διασώστες ΕΚΑΒ.

2423

Στην Κάλυμνο βρέθηκε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012 η Διευθύντρια της 12ης Περιφέρειας ΕΚΑΒ (Αιγαίου) ιατρός αναισθησιολόγος Χαρίκλεια Κωτούλα, στα πλαίσια επισκέψεων της σε νησιά της Δωδεκανήσου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kalymnos-news.gr το  κύριο θέμα που κυριάρχησε κατά τις συναντήσεις της με το διοικητή του Νοσοκομείου Μανώλη Βόλο, αλλά και τους εργαζομένους  στο ΕΚΑΒ στην Κάλυμνο, ήταν η μειωμένη στελέχωση, με αποτέλεσμα οι 5 διασώστες που υπηρετούν αυτή τη χρονική στιγμή, να μην επαρκούν για όλα τις βάρδιες.

Η Διευθύντρια ενημέρωσε το Διοικητή του Νοσοκομείου, ότι η κάλυψη   των ελλείψεων σε προσωπικά στα ασθενοφόρα, αποτελεί υποχρέωση του τοπικού ΚΥ ή Νοσοκομείου σύμφωνα με υφιστάμενη εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας .

Μετά απ’ αυτήν την εξέλιξη, φαίνεται ότι λύνεται έστω  και με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα  και φυσικά  δεν ισχύει ότι το Νοσοκομείο είναι αμέτοχο για την  εύρυθμη λειτουργία του ΕΚΑΒ, όπως υποστήριζαν το προηγούμενο διάστημα, κύκλοι του Νοσοκομείου Καλύμνου.

Να σημειώσουμε ότι από τις Αρχές του χρόνου λόγω και της λήξης των συμβάσεων  των διασωστών που είχαν προσληφθεί ,υπήρξε πρόβλημα  στην στελέχωση των ασθενοφόρων για  βάρδιες εικοσιτετραώρου ,αφού έμειναν μόνο  5 διασώστες . Έτσι πλην της νύχτας του Σαββάτου ,όλες τις υπόλοιπες ημέρες δεν υπήρχε προσωπικό για τη στελέχωση του ασθενοφόρου τις νυκτερινές ώρες.

Σε επίσκεψη της  στον Μητροπολίτη Παίσιο η κα Χαρίκλεια Κωτούλα ,πήρε την υπόσχεση ότι η Ιερά Μητρόπολη Καλύμνου θα καλύψει το θέμα της στέγασης διασωστών, που θα ήθελαν να αποσπαστούν για ορισμένο χρονικό διάστημα  ,από άλλες περιοχές στην Κάλυμνο.

Εκτεταμένο ρεπορτάζ για τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά  σε θέματα του ΕΚΑΒ της δημοσιογράφου Μαρίας —Νίκη Γεωργαντά με τίτλο « Η άγονη γραμμή του ΕΚΑΒ: Δραματικές ελλείψεις ασθενοφόρων στα νησιά» δημοσίευσε στο χθεσινό φύλλο η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα που αφορά στην Κάλυμνο

ΚΑΛΥΜΝΟΣ

Μόνο για το Σάββατο υπάρχει ασθενοφόρο κατά τη διάρκεια της νύχτας στο νησί της Καλύμνου και αυτό επιλέχθηκε από τους διασώστες, καθώς είναι η ημέρα που ο κόσμος διασκεδάζει και είναι πιθανότερο να συμβούν τροχαία ατυχήματα. «Τις υπόλοιπες ημέρες δεν καλύπτουμε το βράδυ, δεν βγαίνουν οι βάρδιες. Πριν από λίγες ημέρες, μία τη νύχτα υπήρχε κλήση, ενημερώσαμε ότι δεν υπάρχει ασθενοφόρο και πήγε στον ασθενή ιδιώτης γιατρός στο σπίτι και του προσέφερε τις πρώτες βοήθειες. Εάν δεν είχε την οικονομική δυνατότητα, τι θα γινόταν; Θα πέθαινε;», αναρωτιέται ένας εκ των πέντε διασωστών του νησιού, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για να λειτουργεί ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νησί όλο το 24ωρο, χρειάζονται 11 διασώστες και σήμερα είναι μόλις πέντε. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το νησί της Καλύμνου βρίσκεται εκτός σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας. Οπως καταγγέλλεται, με την προκήρυξη 7Κ/2014 προσλήφθηκαν 186 διασώστες αλλά κανείς για την Κάλυμνο. Στην προκήρυξη που «τρέχει» τώρα στον ΑΣΕΠ για τους 93 διασώστες στο ΕΚΑΒ, επίσης δεν προβλέπεται κανείς για το νησί της Καλύμνου. Το ίδιο και με τους λίγους διασώστες 8μηνων συμβάσεων μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Επιπλέον, οι διασώστες καταγγέλλουν ότι ακόμη και στο ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων, μέσα από το οποίο θα απασχοληθούν 53 πληρώματα ασθενοφόρου στο ΕΚΑΒ και 112 οδηγοί σε διάφορους φορείς Υγείας, δεν προβλέπεται να στελεχωθεί η Κάλυμνος.

Το νησί της Καλύμνου είναι παγκοσμίως γνωστό για αναρρίχηση και δέχεται εκατοντάδες αναρριχητές επί εννέα μήνες το χρόνο. «Ξεκινούν από Μάρτιο να έρχονται και έχουμε αναρριχητές τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο. Συνεχώς γίνονται κλήσεις για ατυχήματα. Και ειδικά στα άκρα του νησιού και στα δύσβατα μέρη όπου γίνονται οι αναρριχήσεις θες μία ώρα να φτάσεις. Αυτή την ώρα όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι του νησιού μένουν ακάλυπτοι», προσθέτει ο διασώστης