Με τακτική Γαλουζή, γίνεται.-Γράφει ο Πάνος Βούρος

928
Hand holding a Social Media 3d Sphere sign on white background.

%ce%b2%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%bd%ce%b5%ce%bf

Άρθρο που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» του Σαββάτου 11 Μαρτίου 2017 που κυκλοφορεί.

Η αρθογραφία δεν ασκείται σε λογικές άσκοπης κριτικής και προσωπικών επιθέσεων,αλλά από μια ευγενή αντίληψη και ανάδειξη των θεμάτων που απασχολούν τις κοινωνίες. Και αυτό με παροτρύνει συχνά να καταγράφω τις σκέψεις και τις ανησυχίες μιας συνολικής κατάστασης- και στο επίπεδο πάντα που δεν αγγίζει τα όρια της ιντερνετικής δικαστικής καταδίκης και άμεσων προσβλητικών αναφορών. Κάτι που δυστυχώς είναι σήμερα της μόδας.

Ένα πρόβλημα που με ώθησε να ασχοληθώ (απ’ τις ελάχιστες φορές που θα το κάνω) συγκεκριμένα με πρόσωπο, είναι η επικίνδυνη και ανεξέλεγκτη τροπή που έχει πάρει η ασυλία του διαδικτυακού πολέμου ύβρεων και προκλητικών χαρακτηρισμών. Δεν δύναται εν έτει 2017 να εκμεταλλεύεται η δύναμη σκέψης και προβληματισμού των social media σ’ ένα μικρόκοσμο ρετσινιάς και στοχευόμενης (δυστυχώς) πολιτικής προπαγάνδας.

Το κακό στην υπόθεση δεν είναι μόνο η κατάχρηση της ανώνυμης διαδικτυακής εξουσίας,όσο το να μεθοδεύεται – εις πλήρη γνώσιν – η όλη κατάσταση από παραταξιακές πηγές. Και το λυπηρό είναι πως γίνεται με τέτοιο απροκάλυπτο τρόπο που φανερώνονται δυστυχώς οι όλες καλοπροαίρετες και αντικειμενικές πάντα –για το καλό του τόπου- προθέσεις των γνωστών/άγνωστων εισαγγελέων του Facebook. ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.

Είναι αλήθεια υπάρχει από πλευράς Δημαρχίας μια στασιμότητα έργου και αισιοδοξίας. Μια αδυναμία να ξεφύγει απ’ την εσωστρέφεια, την ευθυνοφοβία και την γενικότερη οικονομική και κοινωνική μιζέρια που κυριαρχείται. Αναμφίβολα, στο ντεμπούτο της, κάποιες σημαντικές μελέτες υλοποιήθηκαν και έφεραν ένα όμορφο αποτέλεσμα στο νησί. Αναμφίβολα, παρατηρείται προσπάθεια δημιουργικών πρωτοβουλιών και διπλωματικής πολιτικής, που είναι πράγματι εκτιμητέα. Όμως λυπάμαι που το λέω, δεν αρκεί. Θέλει επιμονή και δουλειά.

Όμως ο ίδιος ο Δήμαρχος– ως θεσμός και πρόσωπο (και επιβάλλεται να συνετίσει τους αντάρτες του), κρατά στο επικοινωνιακό παιχνίδι τόνους χαμηλούς. Κρατά αν θέλετε ένα όπλο που λίγοι μέχρι σήμερα το κατάλαβαν, το όπλο της λακωνικής και ουσιαστικής –όταν πρέπει- τοποθέτησης του. Με λίγα λόγια δεν συμμετέχει και δεν νομιμοποιεί την χρωματισμένη και απρεπής στην πλειοψηφία(και δεν μιλώ για αυτήν που καταγράφεται ευπρεπώς)αντίδραση που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Και όσο θα υπάρχει ανεκτικότητα και ελαστικότητα του πολιτικού προσωπικού σε τέτοιου τύπου συμπεριφορές, τόσο θα υποβαθμίζεται ο ελεγκτικός τους ρόλος.

Φυσικά δεν πρόκειται για άλλοθι και λύση στα αδιέξοδα και προβλήματα που αδυνατεί να αντιμετωπίσει η σημερινή Δημαρχία. Που αντ’ αυτού είναι και πολλά. Μαζί και οι νωπές ακόμα προεκλογικές δεσμεύσεις. Όμως, οφείλω να παραδεχτώ πως η τακτική του Δημάρχου να ανταπεξέρχεται στις αντιξοότητες μέσω μιας λιτής και έξυπνης επικοινωνιακής πλατφόρμας τύπου :ανακοινώνω μόνο ότι κάνω- και δεν απαντώ με ΘΑ και με στείρες επιθέσεις, του δίνει μπόνους από το πουθενά. Και θεωρώ πως αυτή η τακτική, ασχέτως αν συνδυάζεται στην περίπτωση της σημερινής διοίκησης του νησιού από αδυναμία προοπτικής, μπορεί να δώσει το έναυσμα για μια γενικότερη πολιτική αναθεώρηση του κώδικα ορθολογικής διαχείρισης των θεμάτων.

Panos.m.vouros@gmail.com