Με αποκαλύψεις η παρουσίαση των 2 βιβλίων του Μ. Ιγνατίου στην Κω.

924

Παρέμβαση του Δ.Διακομιχάλη για το βιβλίο «Ίμια: τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών»(video) .

Παρεμβάσεις από τους πρώην Υπουργούς Σκανδαλίδη, Νικητιάδη, Παυλίδη.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση χθες Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016 των 2 βιβλίων του γνωστού δημοσιογράφου και ερευνητή Μιχάλη Ιγνατίου στην Κω.

Συγκεκριμένα παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του «Τρόικα, ο δρόμος προς την καταστροφή» αλλά και το βιβλίο το οποίο έχει συγγράψει με τον συνάδελφο του δημοσιογράφο Αθανάσιο Έλλις «Ίμια: τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών» που έχει κυκλοφορήσει εδώ και καιρό.

Θα εστιάσουμε το ρεπορτάζ μας στο 2ο βιβλίο «Ίμια: τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών» για το οποίο υπήρξε παρέμβαση και αντίλογος του τέως Δημάρχου Δ. Διακομιχάλη για την ύψωση της σημαίας στα Ίμια.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου για το συγκεκριμένο βιβλίο το οποίο έχει συγγράψει με τον συνάδελφο δημοσιογράφο Αθανάσιο Έλλις επισήμανε:  «Στο βιβλίο αυτό προσπαθήσαµε να δώσουµε µια σφαιρική εικόνα του τρόπου µε τον οποίο παρακολούθησαν και κατέγραψαν τα γεγονότα των Ιμίων οι Αµερικανοί, τι τους προβληµάτισε από τη συµπεριφορά των Ελλήνων και των Τούρκων πολιτικών, και τι τελικά έπραξαν. Πρώτιστη έγνοια µας ήταν η πλήρης παρουσίαση των εξελίξεων ­όπως κατεγράφησαν στα αµερικανικά έγγραφα.»

«Αξιοποιήσαµε τη δυνατότητα για την ανακάλυψη της αλήθειας που προσφέρει το αµερικανικό σύστηµα µέσω του Νόµου για την Ελευθερία των Πληροφοριών (Freedom of Information Act), ο οποίος επιτρέπει την αναζήτηση και δηµοσίευση εγγράφων του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτµεντ και άλλων υπηρεσιών. Για πρώτη φορά γίνεται προβολή σε βάθος των εκτιµήσεων των Αµερικανών µέσα από τα δικά τους τηλεγραφήµατα, η ­οποία ελπίζουµε ότι θα βοηθήσει όχι µόνο τον αναγνώστη αυτού του βιβλίου, αλλά και τον ιστορικό του µέλλοντος, καθώς θα προσπαθεί να εντάξει την κρίσιµη αυτή περίοδο στο παζλ της σύγχρονης ιστορίας της ­Ελλάδας».

  Αξιοσημείωτη, ενδιαφέρουσα και τεκμηριωμένη η τοποθέτηση του τέως Δημάρχου Καλυμνίων Δ. Διακομιχάλη για το πως ύψωσε τη σημαία στα Ίμια, απαντώντας σε όλα όσα του καταλόγισε ο Θ. Πάγκαλος (“ανισόρροπο κλπ “μέχρι  Δον Κορλεόνε, με είπε”) ότι δεν πήγε τυχαία στα Ίμια με τον βοσκό και τον διοικητή της αστυνομίας παρουσιάζοντας τα σχετικά έγγραφα του ελληνικού κράτυς διαχρονικά που πιστοποιούν ότι τα νησιά αυτά ανήκουν στην δικαιοδοσία του.

Απέδωσε δε αυτή την πολεμική στις τότε εσωκομματικές συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ μιας και ο ίδιος ήταν στην ομάδα Αρσένη ως τότε διεκδικητή της ηγεσίας

. Ο Δ. Διακομιχάλης ευχαρίστησε τον Κ. Σκανδαλίδη που δεν αμφισβήτησε τα πατριωτικά του κίνητρα μιλώντας τότε στα ΜΜΕ.

Τέλος, τόνισε με παράπονο ότι το ελληνικό κράτος αντί να τον επαινέσει που κράτησε τον βοσκό στα Ίμια όλα αυτά τα χρόνια πιστοποιώντας την ελληνικότητά τους ήρθε να του καταλογίσει τα 600 ευρώ το μήνα που έδινε ως επιχορήγηση για τα έξοδα μετακίνησης, την έλλειψη νερού και χόρτων στη νησίδα από το 1996 έως το 2003, στο πολλαπλάσιο…).

 

Ο Μ. Ιγνατίου δεσμεύθηκε να συμπεριλάβει την απάντηση του κ. Διακομιχάλη τόσο στο βιβλίο του όσο και στην ιστοσελίδα του.

 

Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε άψογα η καλή συνάδελφος Σάντυ Λαδικού την οποία ο Μ. Ιγνατίου ως προσωπικός φίλος του Πάρη Λαδικού άφησε μικρό παιδί και τώρα τη βρήκε ολόκληρη κοπέλα και μάλιστα συνάδελφο δημοσιογράφο Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων οι πρώην Υπουργοί Κ. Σκανδαλίδης, Α. Παυλίδης και Γ. Νικητιάδης, ο πρώην Δήμαρχος Καλυμνίων Δ. Διακομιχάλης[στον οποίο προαναφέραμε του δόθηκε ο λόγος για να εκφράσει δημοσίως την άποψή του (απάντηση στον Θ. Πάγκαλο) ώστε να συμπεριληφθεί στην επόμενη έκδοση του βιβλίου του Μ. Ιγνατίου για τα Ίμια], ο γνωστός δημοσιογράφος του Mega Νίκος Στραβελάκης, ο αντιδήμαρχος Δ. Γερασκλής(εκ μέρους του δημάρχου Γ. Κυρίτση, ο οποίος απουσίαζε λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης), ο Πρόεδρος του ΔΣ Ν. Μυλωνάς, ο Ταξίαρχος Σ. Σεργεντάνης.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο ΔΟΠΑΒΣ και στο Πολύκεντρο Θαλασσινού, ενώ Χορηγοί ήταν το Αqua Blue Boutique Hotel & το Pelagos Suites Hotel προσφέροντας μάλιστα κι ένα μικρό μπουφέ.

(Πληροφορίες από aegeanews.gr και vimatisko)

διακομιχαλης ιμια

ιγνατιου