Ζητείται βροχοποιός

1320

 

Άρθρο που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της “ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ” του Σαββάτου 3 Σεπτεμβρίου που κυκλοφορεί

Λόγω παρατεταμένης ανομβρίας, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ εξέδωσε μια ανακοίνωση για να παροτρύνει την συνετή χρήση νερού από τους καταναλωτές. Και βεβαίως αν όχι όλα τα 13 μέτρα που αναφέρονται στην ανακοίνωση του, κάποια τουλάχιστον πρέπει να υιοθετήσουμε.

Όλοι οι καταναλωτές οφείλουμε να περιορίσουμε την σπατάλη νερού για την προσωπική μας υγιεινή στο ντους και στο πλύσιμο των δοντιών. Οι νοικοκυρές και αυτές θα πρέπει να προσαρμόσουν τις συνήθειες τους στην καθαριότητα του σπιτιού και το πλύσιμο των πιάτων, και ας μην χρησιμοποιούν τα πλυντήρια πιάτων τους για λίγο μέχρι να αρχίσουν οι βροχές το φθινόπωρο.

Κάτι όμως που πρέπει να αλλάξει ριζικά είναι η νοοτροπία μας ως προς το είδος των κήπων που επιμένουν μερικοί συνδημότες μας να διατηρούν. Στο ζήτημα αυτό ο Δήμος θα μπορούσε να δώσει κίνητρα να αναχαιτίσει την καλλιέργεια φυτών για καλλωπιστικούς λόγους σε κήπους ιδιωτικούς που απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού και να προτιμηθούν παχύφυτα και κακτοειδή που δεν χρειάζονται παρά ελάχιστο νερό.

Όλοι οι επαγγελματίες και ειδικά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας πρέπει να προσέξουν και αυτοί στο μέτρο που τους αναλογεί.

Όμως επειδή εκτός από την τροποποίηση της συμπεριφοράς μας ως προς την ποσότητα του νερού που χρησιμοποιούμε, οφείλουμε να λάβουμε μέτρα και για τις αλλαγές της ποιότητας του νερού. Έχω παρατηρήσει προσωπικά ότι όταν παίρνω νερό από τις δημοτικές βρύσες στου Ποταμούς και το τοποθετώ σε μια μικρή δεξαμενή πριν το καταναλώσω, αυτή η δεξαμενή συσσωρεύει ίζημα περισσότερο από το σύνηθες, σε βαθμό που με προβλημάτισε. Δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς ειδικές γνώσεις για να αντιληφθεί ότι αυτό το ίζημα καταλήγει στο σώμα μας όταν καταναλώνουμε νερό που δεν επεξεργάζεται.

 Για αυτόν το λόγο, θα περίμενε κανείς από την ΔΕΥΑΚ ή από κάποιον άλλον αρμόδιο να πληροφορήσει το κοινό για το εάν είναι προτιμότερο την περίοδο αυτή την κρίσιμη να προμηθευόμαστε νερό από τα WATER KIOSKS εφόσον μας παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια για την ποιότητα του νερού λόγω της ειδικής επεξεργασίας που παρέχει το σύστημα τους.

Η επεξεργασία αυτή γίνεται στο υφάλμυρο νερό που προέρχεται από τις γεωτρήσεις του νησιού.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας, το κάθε σύστημα περιλαμβάνει συστοιχία προφίλτρων, συστήματα απολύμανσης, φίλτρανσης και αποχλωρίωσης, σύστημα επεξεργασίας νερού με τη μέθοδο της αντίστροφης ώσμωσης, συστήματα μετακατεργασίας, αποθήκευσης, απολύμανσης και αυτόματο σύστημα διάθεσης του καθαρού πόσιμου νερού.

 Μια επιπλέον ερώτηση που χρήζει απάντησης είναι αν έχουν ρυθμιστεί τα WATER KIOSKS ούτως ώστε να επεξεργάζονται καταλλήλως το επιβαρυμένο νερό λόγω ανομβρίας.

Δεν είναι μόνο το νησί μας σε αυτή την θέση, είναι η Κύπρος, η Σαμοθράκη και η περιοχή των Χανίων. Το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Ειδικά όμως στα Χανιά έγινε σύσκεψη στα γραφεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και κλήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Συμφωνήθηκε αρχικά να γίνει έκκληση για λελογισμένη χρήση του νερού ύδρευσης και άρδευσης από τους ιδιώτες, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει βελτίωση από την εφαρμογή του μέτρου αυτού θα καταφύγουν σε αναγκάστηκες διακοπές υδροδότησης.

Επίσης έχει καταρτιστεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη για τη λήψη έκτακτων μέτρων. Οι συσκέψεις των αρμοδίων και των εμπλεκόμενων φορέων θα είναι συνεχιστούν ώστε να λαμβάνονται σχετικές αποφάσεις γρήγορα και για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έως τον ερχόμενο χειμώνα. Γενικά επικρατεί το πνεύμα να υιοθετηθεί μόνιμα η λελογισμένη χρήση είτε υπάρχει πρόβλημα είτε όχι. Επίσης συζητήθηκε το θέμα της αναρρύθμισης των πηγών με νέες γεωτρήσεις.

Η αλήθεια είναι ότι επί σειρά ετών στο νησί μας, εξαιτίας της έλλειψης πόσιμου νερού στις  πυκνοκατοικημένες περιοχές, η μεταφορά του ποιοτικού νερού από το γραφικό χωριό του Βαθύ έγινε πολιτικό αφήγημα που τροφοδότησε προεκλογικές εκστρατείες.

Η πολυπόθητη μεταφορά του νερού έγινε από τον Βαθύ κατόπιν «λαϊκής απαίτησης», και όμως βλέπουμε στην πράξη σήμερα ότι αυτή ήταν μια πολύ πρόχειρη λύση, γιατί πλέον ούτε στο χωριό υπάρχει νερό ποιοτικό για τους κατοίκους του.

Δυστυχώς, επικράτησε η λογική η να μοιραστεί σε όλους το νερό αυτό, ασχέτως εάν επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες για τις οποίες το προόριζαν, αδιαφορώντας για τα πραγματικά επιστημονικά δεδομένα και για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Και τώρα νερό ποιοτικό δεν έχει κανείς στο νησί, αυτή είναι μια τραγική επίπτωση της ίσης κατανομής των πόρων άνευ περίσκεψης.

Τώρα πρέπει να πρυτανεύσει η φρόνηση και να αναγνωριστεί αυτό το σφάλμα του παρελθόντος ώστε να γίνει νέος σχεδιασμός για την διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού, διότι αυτό συμβαίνει όταν εις το ύδωρ ποιούμε οπές.

Ευτυχώς, παρόλα αυτά, που υπάρχουν τα WATER KIOSK που τόσο πολεμήθηκαν στην αρχή όταν τοποθετήθηκαν και που η προνοητική πολιτική απόφαση της χρήσης τους ήταν ιστορικής σημασίας για το νησί διότι σε μια δύσκολη στιγμή μας όπως τώρα μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια.

Με την επέκταση της χρήσης του συστήματος αυτού σε μεγαλύτερη κλίμακα θα μπορεί να παρέχεται στους συνδημότες μας και στους επισκέπτες μας καλύτερο και περισσότερο νερό, κίνηση που αποτελεί ζωτικής σημασίας στρατηγική επιλογή για την ανάπτυξη του τόπου μας. Η αυτοκριτική είναι σπορ εξτρίμ σπορ, λίγοι την τολμούν. Προς το παρόν και μέχρι να λύσουμε το ζήτημα της λειψυδρίας με υπευθυνότητα, μπορούμε να αρχίσουμε όλοι μαζί έναν τελετουργικό χορό της βροχής. Πιθανότατα να γνωρίζει έναν τέτοιο χορό και ο Δήμαρχος μας ως θεράπων της Τερψιχόρης.

νεμο