Ένα εκτενές δισέλιδο αφιέρωμα από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» στο φύλλο του Σαββάτου 19 Νοεμβρίου 2016 με ρεπορτάζ για την Σχολή Δυτών τη μοναδική Δημόσια Σχολή σε όλη την Ελλάδα ,αλλά και για το επάγγελμα του Σφουγγαρά.
Το δημοσίευμα επιμελήθηκε η Αναστασία Βαμβακά και παραθέτουμε ένα απόσπασμα καθώς και αυτούσιο το δημοσίευμα.
Η μοναδική δημόσια σχολή δυτών διδάσκει τα μυστικά της σπογγαλιείας
«Οι καημένοι οι σφουγγαράδες/ είναι όλοι κουβαρντάδες/τρώνε όλα τα λεφτά τους/
φεύγουν πάνε στη δουλειά τους./ Φεύγουν για την Ιταλία/ Ισπανία, ρε και Γαλλία/
σ’ ένα φόρεμα τους βάζουν/πέφτουν και σφουγγάρια βγάζουν/Και το βράδυ ρε που σχολάνε/
την ξερή γαλέτα αρπάνε/κάθουνται και τη μασάνε/κι ύστερα για ξάπλα πάνε/
Το πρωί που θα ξυπνήσουν/πάλι τις βουτιές θ’ αρχίσουν/κι αν δε βγάλουνε σφουγγάρια/
θα ’χουν άσχημα χαμπάρα»,
έγραφε το 1936 ο Γιώργος Μπάντης για να περιγράψει ένα από τα πιο δύσκολα επαγγέλματα της εποχής, αυτό των σφουγγαράδων.
Ογδόντα χρόνια μετά, η σχολή δυτών της Καλύμνου υποδέχεται νέους σπουδαστές που θέλουν να μάθουν τα μυστικά της σπογγαλιείας, συνεχίζοντας μία παράδοση 25 αιώνων στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας.
Ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μελάνι των πτυχίων που θα παραλάβουν οι 35 φετινοί σπουδαστές και το νησί ανυπομονεί να πάρει η σχολή έγκριση και για την επόμενη χρονιά.
Η μεγάλη συμμετοχή ενδιαφερόμενων σπουδαστών άφησε αρκετούς έξω από τα φετινά θρανία, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι σπουδαστές δεν ήταν από την Κάλυμνο.
Είναι ενδεικτικό ότι οι περσινοί σπουδαστές ήταν 17, ενώ το 2013, όταν άνοιξε ξανά η σχολή μετά από 7 χρόνια, οι πρώτοι σπουδαστές ήταν 23. Ο υπερδιπλασιασμός των νέων σπουδαστών αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει έχουν δώσει νέα πνοή στην Κάλυμνο, που για 40 μέρες βλέπει μία μικρή αλλά σημαντική οικονομική ενίσχυση.
Η σχολή διαρκεί 40 μέρες και οι σπουδαστές παρακολουθούν τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά μαθήματα γύρω από τη ναυτιλία και τις καταδύσεις: για τις μηχανές εσωτερικής καύσης, νομοθεσίες, θεωρητικά μαθήματα πορείας, φανών, χάρτες, κανόνες υγιεινής, ιατρικά θέματα, μαθήματα ναυαγοσωστικής και πολλά ακόμα.
Με βασική προϋπόθεση οι ενδιαφερόμενοι να έχουν ναυτικό φυλλάδιο και να είναι υγιείς, μπορούσαν να δηλώσουν συμμετοχή όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας.
Ομως αυτό το επόμενο διάστημα φαίνεται πως θα αλλάξει και θα μπει όριο ηλικίας τα 35 έτη.
Η σχολή είναι η μοναδική δημόσια σχολή δυτών στην Ελλάδα και η οποία εξασφαλίζει πτυχίο δυτών με μόλις ένα χρόνο προϋπηρεσία σε συνεργείο δυτών, ενώ για τις ιδιωτικές σχολές ο απαιτούμενος χρόνος προϋπηρεσίας για την έκδοση του πτυχίου είναι τα δύο χρόνια.