Η Ένωση Καλυμνίων Ρόδου, για την ίδρυση Ακαδημίας Πλοιάρχων και Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο.

2663

Από την Ένωση Καλυμνίων Ρόδου εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου για την ίδρυση Ακαδημίας Πλοιάρχων και Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο.

ΘΕΜΑ: Η Ένωση Καλυμνίων Ρόδου, σε συνεργασία με το Δήμαρχο Γιάννη Γαλουζή, προωθούν το θέμα της Ακαδημίας Πλοιάρχων και Μηχανικών

Ένα χρόνιο αίτημα των Καλυμνίων, αυτό της δημιουργίας Ακαδημίας Πλοιάρχων και Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού στο νησί,  φέρνει  στην επιφάνεια η Ένωση Καλυμνίων Ρόδου, με την ευκαιρία της ανάληψης καθηκόντων υφυπουργού  Ναυτιλίας, από το Δωδεκανήσιο βουλευτή, Νεκτάριο Σαντορινιό.

Σε συνεργασία με το Δήμαρχο Γιάννη Γαλουζή, η Ένωση Καλυμνίων Ρόδου «Ο Εν Καλύμνω Άγιος Σάββας» ξεκίνησε δυναμικές και ουσιαστικές προσπάθειες, προκειμένου, η ίδρυση της Ακαδημίας που έχει σχέση με τη ναυτοσύνη των Καλυμνίων, να γίνει πραγματικότητα.

Η Κάλυμνος, έχει ναυτική παράδοση ετών και σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ναυτολογημένοι Καλύμνιοι πλειοψηφούν στον παγκόσμιο στόλο των εμπορικών και επιβατηγών πλοίων. Είναι γνωστή η παραδοσιακή  σπογγαλιευτική ισχύς της Καλύμνου (στο παρελθόν στις βόρειες ακτές της Αφρικής, αργότερα στη Σαρδηνία, την Κορσική, τη Σικελία  και τη Φλόριντα των Η.Π.Α.), ο δε αλιευτικός στόλος του νησιού, είναι από τους μεγαλύτερους  στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι λοιπόν παράδοξο, το ότι, παρά τις κατά καιρούς επισημάνσεις εκ μέρους τοπικών βουλευτών, δωδεκανησιακών φορέων και δημάρχων του νησιού στους εκάστοτε υπουργούς Ναυτιλίας, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα επ’ αυτού.

Ιδιαίτερα, στην εποχής της κρίσης των τελευταίων ετών, που οι Καλύμνιοι βιώνουν με το χειρότερο τρόπο, αφού η οικονομική τους δύναμη έχει εξασθενήσει δραματικά, η ανάγκη για κίνητρα επιβίωσης επιβάλλεται να περιστρέφεται γύρω από τη δική τους δεξιοτεχνία: τη Ναυτική Τέχνη.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Πρόεδρος της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου Μαρία Βάλλα, επικοινώνησε με το νέο υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό, στον οποίο ανέφερε το θέμα της δημιουργίας Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο, με το ενισχυτικό σκεπτικό ότι, ήδη υπάρχει κατάλληλο κτήριο για να στεγαστεί.

Ο κ. Σαντορινιός, δεσμεύτηκε να διερευνήσει άμεσα τις προϋποθέσεις, προκειμένου να δρομολογηθεί και να υλοποιηθεί το αίτημα των Καλυμνίων.

Μετά τη συνομιλία με τον υφυπουργό Ναυτιλίας, η Μαρία Βάλλα δήλωσε: «Ως Ένωση Καλυμνίων Ρόδου, εκφράζουμε συγχαρητήρια για την τοποθέτηση του Δωδεκανήσιου Βουλευτή Νεκτάριου Σαντορινιού, στο υπουργείο Ναυτιλίας, που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη νησιωτική  περιοχή μας.   Εξουσιοδοτημένοι από το Δήμαρχο Γιάννη Γαλουζή, θα συνεργαστούμε για την προοπτική δημιουργίας Ακαδημίας Πλοιάρχων και Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού στο νησί της Καλύμνου, που θα δώσει κίνητρα στους κατοίκους του νησιού, αφού η ναυτιλία και ο τουρισμός, αποτελούν την ελληνική, βαριά βιομηχανία. Μαζικό τουρισμό η Κάλυμνος δεν έχει. Δικαιούται να διαθέτει ναυτική εκπαίδευση».

 

 

   Ο Γεν. Γραμματέας                                                      Η Πρόεδρος

Αναστάσιος Κουντούρης                                               Μαρία Βάλλα