«Η Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα» ντοκιμαντέρ από την νέα εκπομπή της ΕΡΤ2 “Μνήμες χαράς” (Οταν η Ελλάδα μεγάλωνε)

3021
«Η Ενωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα» ντοκιμαντέρ από την νέα εκπομπή της ΕΡΤ2 “Μνήμες χαράς” (Οταν η Ελλάδα μεγάλωνε) που προβλήθηκε το περασμένο Σάββατο
12 Νοεμβρίου 2016 
 Δείτε το εν λόγω ντοκιμαντέρ πατώντας εδώ
Στις 27 Ιουνίου 1946 στο Παρίσι, στο Συμβούλιο των υπουργών των Εξωτερικών των τεσσάρων Δυνάμεων, αποφασίζεται να περιέλθουν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα. Απόφαση που στις 10 Φεβρουαρίου 1947 οδηγεί στην υπογραφή, εκ νέου στο Παρίσι, της συνθήκης ειρήνης μεταξύ των συμμάχων και των συνασπισμένων Δυνάμεων (και Ελλάδας) και της Ιταλίας, σύμφωνα με την οποία η Ιταλία εκχωρεί στην Ελλάδα με πλήρη κυριαρχία τα νησιά της Δωδεκανήσου και τις παρακείμενες νησίδες. Στις 31 Μαρτίου 1947 ο Βρετανός διοικητής των συμμαχικών Δυνάμεων Κατοχής Δωδεκανήσου ταξίαρχος Α. Σ. Πάρκερ, παραδίδει τη Στρατιωτική Βρετανική Διοίκηση στον αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη. Έτσι αρχίζει η μεταβατική περίοδος της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης Δωδεκανήσου που λήγει στις 9 Ιανουαρίου 1948, οπότε με το άρθρο 1 του Νόμου υπ’ αριθ. 518 «Περί προσαρτήσεως της Δωδεκανήσου εις την Ελλάδα» της Δ΄ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων ορίζεται ότι: «Αι νήσοι της Δωδεκανήσου Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως και Καστελλόριζο, ως και οι παρακείμενες νησίδες, είναι προσαρτημένες στο Ελληνικό Κράτος από της 28 Οκτωβρίου 1947».
mnimes-charas-1948
Η 7η Μαρτίου 1948 ορίστηκε ως ημέρα της ενσωμάτωσης.
Στην εκπομπή μιλούν οι: Θεοφάνης Μπογιάννος (δημοσιογράφος-ιστορικός), Βαγγέλης Παυλίδης (σκιτσογράφος), Μαρία Ευθυμίου (αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αθανάσιος Χρήστου (αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), Γιώργος Τραμπούλης (προϊστάμενος Γενικών Αρχείων Λέρου), Γιώργος Παλατιανός (υπεύθυνος Μουσείου Κάστρου Λέρου), Κωνσταντίνος Κόρκας (ιερολοχίτης-στρατηγός ε.α.), Ιωάννης Γεωργάκης (καθηγητής Ποινικού Δικαίου και διευθυντής Οίκου Αντιβασιλέως Δαμασκηνού), Μιχαήλ Στασινόπουλος (πρώην Πρόεδρος Δημοκρατίας).

 

Σκηνοθεσία: Αδαμάντιος Πετρίτσης
Μοντάζ-τίτλοι αρχής: Αδαμάντιος Πετρίτσης
Σενάριο-εκτέλεση παραγωγής: Αλέξανδρος Κακαβάς
Διεύθυνση φωτογραφίας: Μάριος Ζώγκας
Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Καρδακάρης
Μουσική: Αδάμ Παναγόπουλος
Μουσική τίτλων αρχής: Τίμος Χατζηιωάννου
Αφήγηση: Ρένος Χαραλαμπίδης – Χρύσα Θεολόγου
Επιστημονική συνεργάτης: Χρυσούλα Δαβίλλα
Έρευνα: Χρυσούλα Δαβίλλα – Φώτης Μιχαλόπουλος