Στραπατσάδα α λα «Νέα Κάλυμνος». Γράφει η Ελευθερία Τηλιακού

2210

%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%85

Άρθρο που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» του Σαββάτου 19  Νοεμβρίου που κυκλοφορεί

Κάνοντας τον περίπατο μου επί της χερσαίας ζώνης λιμένα στο ύψος της κρατικοποιημένης πλατείας, άκουγα κάτι να σπάει κάτω από τις σόλες των παπουτσιών  μου.

Κοίταξα να δω, και είδα τσόφλια από αυγά κάτω στο πεζοδρόμιο.

Σκέφθηκα τότε ότι μάλλον είναι από τα αυγά που έσπασε η Δημοτική Αρχή για το θέμα των στεγάστρων, των τραπεζοκαθισμάτων και την αισθητική αναβάθμιση γενικότερα της πλατείας.

 Μετά προβληματίστηκα ποια συνταγή θέλουν να φτιάξουν με τόσα αυγά. Σύμφωνα με την ρήση η ομελέτα είναι το πιάτο που συνήθως ετοιμάζεται.

Αλλά θεώρησα ότι θα θέλει να πρωτοτυπήσει η δημοτική πλειοψηφία και κατέληξα στην στραπατσάδα (αυγά ζουμί), μιας και επέλεξαν με χειρισμούς τόσο λεπτούς και επιδέξιους να αντιμετωπίσουν το «μείζον πρόβλημα» της πλατείας, «στραπατσάροντας» τους επιχειρηματίες με τα πρόστιμα.

Το δόγμα «σοκ και δέος» της Δημοτικής Αρχής με την επιβολή των προστίμων είχε στόχο να σαστίσει τους καταστηματάρχες και να μην ξέρουν πώς να αντιδράσουν.

 Και μόνο αφού επεβλήθη και το τρίτο πρόστιμο τότε κατάφεραν να οργανωθούν και να φτιάξουν το Σωματείο τους.

 Μακάρι τώρα που ενώθηκαν, να μπορέσουν να αντιμετωπίζουν τα κοινά τους προβλήματα σαν μια γροθιά. Θετική εξέλιξη ήταν επίσης το γεγονός ότι το τοπικό Εμπορικό  Επιμελητήριο τους παρείχε χώρο για να συνεδριάσουν και να διευκολυνθεί η σύσταση του Σωματείου τους.

Ακούστηκε σαν αστείο από τα χείλη του κ. Γαλουζή ότι είναι πρόθυμος να παρέμβει στον Λιμενάρχη να «παγώσουν» τα πρόστιμα.

Μόνο ο εισαγγελέας και το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει την δυνατότητα αυτή, εκτός και αν εξουσιοδοτήθηκε ο κ. Γαλουζής για κάτι τέτοιο μετά την επίσκεψη του στο υπουργείο.

Το πιθανότερο είναι με παρέμβαση από την ιεραρχία του υπουργείου να «παγώσουν», αλλά όχι χάρη στην μεσολάβηση του Δημοτικού Άρχοντα μας.

 Εάν οι καταστηματάρχες δεν συμμορφωθούν, έχει υποχρέωση ο Λιμενάρχης να συνεχίσει την επιβολή προστίμων, εφόσον επιμένουν στον χαρακτηρισμό της πλατείας ως χερσαία ζώνη λιμένα.

Μάλιστα το πινάκιο του 2ου Δημοτικού Συμβούλιου της Παρασκευής 18-11-2016 επιβεβαιώνει ότι εμμένουν σε αυτό.

Η έγκριση εκπόνησης μελέτης ανάπλασης επί του παραλιακού μετώπου (ζώνη λιμένα), σημαίνει ότι ως χερσαία ζώνη λιμένα θα χρηματοδοτηθεί το έργο της ανάπλασης.

Για αυτό δεν έχει καμία πρόθεση η Δημοτική Αρχή να κινήσει την επαναχάραξη αιγιαλού. Δεν θα μπορούσε να είχε δρομολογηθεί η μελέτη πριν ανοίξει η πληγή των προστίμων και να είχαμε αποφύγει την οικονομική αιμορραγία αυτή σε μια εποχή παρατεταμένης κρίσης;

Αλλά δεν έγινε έτσι, γιατί ο σκοπός ήταν να γίνει και επίδειξη ισχύος.  Είναι σχεδόν υποχρεωμένο τώρα το Σωματείο να αποδεχθεί τις εγκεκριμένες πέργκολες για να μην κλείσουν τα μαγαζιά τους.

Στριμώχτηκαν για τα καλά οι επιχειρηματίες της πλατείας.

Αναρωτιέμαι όμως πως θάναι οι πέργκολες αυτές, ακούστηκε από τον κ. Γαλουζή ότι τις σχεδιάζουν παραδοσιακές.

Οι μόνες παραδοσιακές πέργκολες που εγώ γνωρίζω είναι οι κρεβατίνες.

Κάτι τέτοιο οραματίστηκαν οι ταγοί του νησιού και οι φανατικοί του απολλώνιου κάλλους;

 Πέρα από την ιδεοψυχαναγκαστική νεύρωση πολλών και την εμμονή τους στην ομοιομορφία,  αυτό που πρέπει να ξεκαθαριστεί με τρόπο σαφές είναι εάν και μέχρι να αρχίσουν τα έργα ανάπλασης και όσο θα εκτελούνται τα έργα αυτά τα μαγαζιά της πλατείας θα έχουν ασυλία απέναντι στα πρόστιμα;

Ίσως αυτό να έχει δηλωθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά το άρθρο αυτό γράφεται πριν το επίμαχο συμβούλιο και έτσι μόνο τις απορίες μου μπορώ να εκφράζω.

Είναι συνεπώς απολύτως κατανοητό για μένα τουλάχιστον γιατί η Κάλυμνος δεν συμμετέχει στην 32η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού “PHILOXENIA 2016”, που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από τις 18 έως τις 20 Νοεμβρίου στο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Δεν μπορούμε. Με τέτοια άσχημη πλατεία που ντροπιάζει ξένους και δικούς θα πάμε να διαφημίσουμε το τουριστικό προϊόν μας;

Όταν τελειώσει με το καλό το λίφτιγκ της πλατείας μας που δεν βλέπεται αυτή την στιγμή σύμφωνα με την Δημοτική Αρχή. Και αν πετύχει η εγχείρηση, τότε θα βγούμε στις τουριστικές εκθέσεις να ποφανερωθούμε διεθνώς.

Πάντως δεν πρέπει η Δημοτική Αρχή να επαναπαυθεί και να πιστεύει ότι μόνο εκείνη ξέρει να σπάει αυγά.

Ίσως στο νεοσύστατο Σωματείο των καταστηματαρχών της παραλιακής να υπάρχουν εκκολαπτόμενοι σεφ που να έχουν και αυτοί καμία συνταγή με αυγά που θα ήθελαν να δοκιμάσουν. 

 
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός