Βροχή περισσότερη απ΄ότι το τρίμηνο Σεπτεμβρίου –Νοεμβρίου 2016 έριξε μέσα σε ένα απόγευμα την περασμένη Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017 στην Κάλυμνο.

4528

Έντονη ήταν η βροχόπτωση την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017 στην Κάλυμνο, με το ύψος της να φτάνει τα 107 χιλιοστά.

Μέσα σε 10 ώρες έριξε στην Κάλυμνο, πολύ περισσότερη βροχή απ’ότι συνολικά το τρίμηνο Σεπτεμβρίου –Νοεμβρίου 2016

Από το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής που ξεκίνησε μέχρι τις 12.00 τα μεσάνυχτα, το ύψος της βροχής στην Κάλυμνο είχε φτάσει συνολικά τα 107 χιλιοστά. Στο διάστημα μέχρι τις  4:30 το απόγευμα το ύψος ήταν 77 χιλιοστά.

Για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει ύψος βροχής  και σε τι αντιστοιχούν τα 107 χιλιοστά που επέσαν στην Κάλυμνο την περασμένη Παρασκευή ,ζητήσαμε τη βοήθεια του αγαπητού Γιώργου Καραϊσκου,συνταξιούχου δημοτικού υπαλλήλου ,που ασχολείται με το αντικείμενο εδώ και αρκετά χρόνια και διατηρεί ένα πλήρες αρχείο με στατιστικά στοιχεία.

Να πούμε λοιπόν, ότι η ποσότητα του νερού που φθάνει στο έδαφος ως βροχή, την ονομάζουμε ύψος βροχής. Το ύψος το μετράμε σε χιλιοστά (mm) ή σε ίντσες (in). Για να καταλάβουμε τι είναι ένα χιλιοστό βροχής μπορούμε να πούμε ότι αν σε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου πέσει βροχή ενός (1) χιλιοστού τότε θα μαζευτεί νερό ίσο με ένα (1) λίτρο. Αν δε η επιφάνεια είναι 1000 τετραγωνικά μέτρα (ένα στρέμμα), τότε θα μαζευτεί νερό ίσο με 1000 λίτρα (βάρος δηλαδή ενός τόνου!!).

Για την μέτρηση χρησιμοποιούντα τα βροχόμετρα. Σήμερα υπάρχουν και ειδικά ηλεκτρονικά όργανα.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις από το βροχόμετρο,που χρησιμοποιεί ο Γιώργος Καραίσκος το ύψος της βροχής την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2016 μέσα σε 10 περίπου ώρες, έφτασε τα 107 χιλιοστά.

Για να γίνει περισσότερο κατανοητό, να πούμε ότι το τρίμηνο 1 Σεπτεμβρίου-30 Νοεμβρίου 2016 το συνολικός ύψος βροχής ανήλθε στα 83 χιλιοστά. Δηλαδή την περασμένη Παρασκευή η βροχή που έπεσε για ένα 10ωρο στην Κάλυμνο, ήταν κατά 24 χιλιοστά από τη συνολική που έπεσε για ένα τρίμηνο.

Εκτενές και αναλυτικό ρεπορτάζ με συγκριτικά στοιχεία από προηγούμενα χρόνια,που θα μας διαθέσει ο Γιώργος Καραίσκος  θα παρουσιάσουμε στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» του ερχόμενου Σαββάτου 14 Ιανουαρίου 2017.