Ένα μπρούτζινο άγαλμα του «Καλύμνιου σφουγγαρά» δώρισε στο Δήμο Ντάργουιν ο Γιάννης Χαλίκος προκειμένου να τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης.

4898

Ένα μπρούτζινο άγαλμα του «Καλύμνιου σφουγγαρά»  δώρισε στο Δήμο Ντάργουιν ο συμπατριώτης μας Γιάννης Χαλίκος προκειμένου να τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Την είδηση αυτή μας μετέφερε ο φίλος Αντώνης(Τόνυ) Μιαούδης ,Πρόεδρος  της επιτροπής αδελφοποίησης Καλύμνου –Ντάργουιν.

Να σημειώσουμε ότι το άγαλμα αυτό, είναι από τα δύο που φιλοτέχνησε ο Καλύμνιος γλύπτης Σακελλάρης Κουτούζης .Πρόκειται για δυο όμοια μπρούτζινα αγάλματα που παριστούν τον «Καλύμνιο σφουγγαρά», και παρήγγειλε ο συμπατριώτης μας επιχειρηματίας Γιάννης Χαλίκος,προκειμένου να κοσμήσουν κατάλληλους χώρους στο Ντάργουιν της Αυστραλίας.Το ένα δώρισε στο Δήμο του Ντάργουιν ,ενώ το άλλο θα τοποθετηθεί στο Berrimah Farm στην μεγάλη επένδυση της Halikos Group .

Τα αγάλματα είναι ύψους 2,50 μέτρων με διαφορετικές χρωματικές πατίνες αφού πρόκειται να φιλοξενηθούν στην ίδια πόλη. Με πρωτοβουλία λοιπόν του διακεκριμένου συμπατριώτη μας Γιάννη Χαλίκου, θα τιμηθεί με δυο μνημεία ο Καλύμνιος Σφουγγαράς, ο αγωνιστής του βυθού και των κυμάτων ο οποίος με το μοναδικής σκληρότητας θαλασσινό επάγγελμα του, κράτησε τη ζωή στο νησί μας και είναι πια σήμερα, γνωστό στα πέρατα της οικουμένης ως «Κάλυμνος το νησί των σφουγγαράδων» !!

Σύντομα οι Καλύμνιοι του Ντάργουιν, που όπως όλοι μας, κατάγονται από σφουγγαράδες παππούδες, θα βουρκώνουν βλέποντας το μπρούτζινο Σφουγγαρά και φέρνοντας στο μυαλό του τις κόπους και τους κινδύνους που ζούσαν καθημερινά οι πατεράδες μας.

Όπως μας ενημέρωσε ο Αντώνης Μιαούδης ο Δήμος του Ντάργουιν θα επιλέξει την θέση μεταξύ 4 θέσεων που θα προταθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης,προκειμένου να τοποθετηθεί το εν λόγω άγαλμα ,ενώ θα γίνει ειδική τελετή κατά τα αποκαλυπτήρια του οπότε και θα τιμηθεί και ο δωρητής Γιάννης Χαλίκος.

Μέσα από τις στήλες του kalymnos-news.gr ο Αντώνης Μιαούδης θέλησε να εκφράσει τις δικές του ευχαριστίες ως Πρόεδρος της Επιτροπής αδελφοποίησης , όσο και να μεταφέρει τις ευχαριστίες της Δημάρχου του Ντάργουιν Κατρίνα Φονγκ Λιμ προς το συμπατριώτη μας Γιάννη Χαλίκο γι’ αυτή του τη δωρεά.

Η Δήμαρχος του Ντάργουιν Κατρίνα Φονγκ Λιμ, με το Δήμαρχο Γιάννη Γαλουζή, το Πρόεδρο αδελφοποίησης Αντώνη Μιαούδη και τον Αντιδήμαρχο Μ.Ρήγα κατά την περσινή επίσκεψη στην Κάλυμνο.

 

Στα πλαίσια της επικοινωνίας μας με τον Αντώνη Μιαούδη,είχαμε την ευκαιρία να μας μιλήσει και για τις δράσεις στα πλαίσια αδελφοποίησης των δύο πόλεων.

Όπως μας τόνισε οι δεσμοί μεταξύ των 2 πόλεων Καλύμνου και Ντάργουιν είναι και παραμένουν άρρηκτοι και εκτός της δωρεάς αυτής του Γιάννη Χαλίκου, το αμέσως επόμενο διάστημα θα απονεμηθούν και επίσημα οι υποτροφίες των 6.000 δολαρίων που διατέθηκαν για την βράβευση 2 μαθητών από κάθε δημοτικό Σχολείο της Καλύμνου, που διακρίθηκαν στην Αγγλική γλώσα ,ενώ δυναμική θα είναι η παρουσία όλων των Καλυμνίων στο φετινό γλέντι που θα πραγματοπιηθεί στις 10 και 11 Ιουνίου 2017. στο Ντάργουιν.

 Κλείνοντας την επικοινωνία  μας με το Αντώνη Μιαούδη του θέσαμε το ερώτημα για το πρόβλημα που προέκυψε από την άρνηση  της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Βόρειας Αυστραλίας να παραχωρήσει χώρο σε 2 φιλανθρωπικά Σωματεία της Καλύμνου για την έκθεση διαφόρων είδων χειροτεχνίας, εντός του χώρου όπου θα πραγματοποιηθεί το «Ελληνικό γλέντι» στις 10 και 11 Ιουνίου 2017.

Ο Αντώνης Μιαούδης απέφυγε να απαντήσει λέγοντας μας χαρακτηριστικά, ότι δεν γνωρίζει πως προέκυψε το θέμα. Μας είπε ότι διάβασε και άκουσε τα όσα ειπώθηκαν από τη μία  πλευρά και θα φροντίσει να ενημερωθεί και για τις απόψεις και τις θέσεις της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας προκειμένου να έχει σφαιρική ενημέρωση ώστε να πάρει θέση στο θέμα.

 
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός