Η Κάλυμνος τίμησε το Γιάννη Χαλίκο που προέβη σε μία ακόμη μεγάλη δωρεά ύψους 500.000 ευρώ για την κατασκευή πολιτιστικού πολυχώρου

8434

Σε ειδική συνεδρίαση του ΔΣ του απονεμήθηκε ο  τίτλος του «Ευεργέτη της Καλύμνου» και το «χρυσό μετάλλιο της Πόλης»

Σε ειδική Συνεδρίαση συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο  Καλύμνου, χθες Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017 στις 8.00 το βράδυ με δύο θέματα στο πινάκιο:

1.Αποδοχή δωρεάς από το συμπατριώτη μας Ιωάννη Χαλίκο.

  1. Απονομή τιμητικής διάκρισης στο συμπατριώτη μας Ιωάννη Χαλίκο του Αντωνίου σύμφωνα με υπ’ αριθμ. 187/2015 και 173/2017 ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην συνεδρίαση παρέστησαν πλην του Δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων , ο Γιάννης Χαλίκος που ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο και  συνοδευόταν από τη σύζυγο του Καλλιόπη ,την κόρη του ,τον πατέρα του Αντώνιο ,την αδελφή του, καθώς και από άλλα  συγγενικά και φιλικά του πρόσωπα.

Τη συνεδρίασαν τίμησαν με την παρουσία τους ο μητροπολίτης κκ Παϊσιος, ο Δήμαρχος του Τάρπον Σπρίνγκς Κρίς Αλαχούζος.ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Δημήτριος Χούπης, ο Διοικητής του 5/42 ΣΕ Αντώνιος Μητάφης, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Κασάρας ο πρώην Δήμαρχος Γεώργιος Ρούσσος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κώστας Σταυλάς και Μ. Μπούκης και αρκετός κόσμος.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πήραν το λόγο και μίλησαν με επαινετικά και θερμά λόγια κατά σειρά, ο Δήμαρχος Ιωάννης Γαλουζής, οι επικεφαλής των αντιπολιτεύσεων Ι.Μαστροκούκος, Σεμίραμις Ψαρομπά, Γιάννης Μαγκάκης, Σακελλάρης Χούλης ,ο Μητροπολίτης, ο Κρίς Αλαχούζος, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ και ο πρώην Δήμαρχος Γιώργος Ρούσσος

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΟΜΗ ΔΩΡΕΑ

Κατά τη συζήτηση του πρώτου θέματος ανακοινώθηκε μία μεγάλη ακόμη δωρεά του συμπατριώτη μας Γιάννη Χαλικού.

Συγκεκριμένα το ΔΣ εξουσιοδότησε το Δήμαρχο Ιωάννη Γαλουζή, να  συνυπογράψει με το Γιάννη Χαλίκο μνημόνιο συνεργασίας το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός πλήρως εξοπλισμένου πολιτιστικού πολυχώρου που θα φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κάλυμνο.

Οι υποχρεώσεις των 2 πλευρών που καταγράφονται στο μνημόνιο είναι η παρακάτω:

1.Ο δήμος Καλυμνίων θα προσφέρει το ακίνητο στο οποίο θα οικοδομηθεί το πολιτιστικό κέντρο και συγκεκριμένα το οικόπεδο που έχει αποκτήσει με απαλλοτρίωση στον Άγιο Θεολόγο Καλύμνου. Θα εκπονήσει όλες τις μελέτες που θα απαιτηθούν και θα εισφέρει το ποσό των 200.000 ευρώ για την εκτέλεση των πρώτων εργασιών. Ταυτόχρονα θα αναδειχθεί όλος ο περιβάλλον χώρος με τη δημιουργία πρασίνου ,παιδικής χαράς

  1. Ο Ιωάννης Χαλίκος θα συμμετέχει στην εκτέλεση του έργου μέχρι του ποσού των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ, ο τρόπος καταβολής του οποίου θα οριστικοποιηθεί με νεότερη συμφωνία.

Μετά την ανάγνωση του  μνημονίου συνεργασίας και τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από τη νομικό Σύμβουλο του Γιάννη Χαλίκου τη δικηγόρο Μελίνα Κατέρη ,ο Δήμαρχος και ο Γιάννης Χαλίκος προέβησαν στην υπογραφή

 

 Η ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΟΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΟΤΑΝ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «ΑΠΟΛΛΩΝ»

Να σημειώσουμε ότι η αρχική σκέψη του Γιάννη Χαλίκου ήταν να προβεί στην αγορά του ακινήτου όπου στεγαζόταν και λειτουργούσε στο παρελθόν ο κινηματογράφος  «ΑΠΟΛΛΩΝ» στις Πατήθριες, ο «κινηματογράφος του Αγγελή», όπως ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό , από το όνομα του ιδιοκτήτη, του αείμνηστου Αγγελή Μαραγκού.

Στα πλαίσια της δωρεάς αυτής, έχει συμφωνηθεί ο Δήμος Καλυμνίων  να προχωρήσει στην επισκευή και  ανακαίνιση του κτιρίου,μέχρι τέλος του 2018 και στην μετατροπή του σε ένα σύγχρονο πολυκέντρο φιλοξενίας πολιτιστικών και λοιπών εκδηλώσεων

Η ολοκλήρωση της αγοράς του ακινήτου από το Γιάννη Χαλίκο «ναυάγησε» την τελευταία στιγμή, καθ’ όσον υπήρξε διάσταση των δυο συμβαλλομένων μερών γαι την τελική συμφωνία . Από τα δύο μέρη δεν έγινε κάποια επίσημη ανακοίνωση για τους λόγους που οριστικά οδήγησαν στην ματαίωση.

Η ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ  ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΛΙΚΟ

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου θέματος και την ομόφωνη απόφαση αποδοχής της νέας μεγάλης δωρεάς του σύγχρονου ευεργέτη της Κάλύμνου, το ΔΣ προχώρησε στην Απονομή τιμητικής διάκρισης στο συμπατριώτη μας Ιωάννη Χαλίκο του Αντωνίου σύμφωνα με υπ’ αριθμ. 187/2015 και 173/2017  ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ως ένδειξη ελάχιστης αναγνώρισης για την αγάπη και την προσφορά του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κάλυμνο, στην οποία έχει προσφέρει τόσα πολλά με το πλούσιο ,συνεχές και ποικίλο κοινωνικό και αναπτυξιακό έργο του.

ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Ο Δήμαρχος Καλυμνίων Ιωάννης Γαλουζή υλοποιώντας ομόφωνη απόφαση του ΔΣ επέδωσε τιμητικό έπαινο στον Γιάννη Χαλίκο με τον οποίο του απονέμεται ο τίτλος του «ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ» 

ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ  «ΧΡΥΣΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ»

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος προέβη στην απονομή του «χρυσού μεταλλίου της Πόλης»

ΩΣΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΩ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ

Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Γιάννης Χαλίκος ευχαριστώντας για την τιμή που του έγινε είπε: Τον έπαινο αυτό τον αφιερώνω στη μητέρα μου που μας βλέπει από ψηλά και στον πατέρα μου. Ώσπου αναπνέω θα είμαι δίπλα σας . Κάτι που θα συνεχίσουν να κάνουν τα παιδιά μου και η οικογένεια μου και μετά από μένα.

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΔΩΡΕΑ 

Σε μία ακόμη ευγενική χειρονομία και ξεχωριστή δωρεά προχώρησε ο  Γιάννης Χαλίκος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ,προσφέροντας στο Δήμο Καλυμνίων, τόμους από αποφάσεις της δημογεροντίας ,που εξασφάλισε από τη συλλογή του Μανώλη Ψαρά 

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΩΡΕΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΛΙΚΟΥ 

 Θα χρειαζόντουσαν αρκετές σελίδες για να καταγραφούν οι δωρεές και το πλούσιο κοινωνικό έργο ,αλλά και οι στοχευμένες επενδύσεις που δεν αποβλέπουν σε κάποιο προσωπικό κέρδος ,αλλά μοναδικό στόχο έχουν  να αποτελέσουν πυλώνα ανάπτυξης για το νησί  και προσφορά δουλειάς σε δεκάδες συμπολίτες μας από το Γιάννη Χαλίκο.

 Ενδεικτικά και επιγραμματικά να αναφέρουμε:

1.Χρηματοδότης της Τράπεζας Αγάπης της Ι.Μ Καλύμνου και οικονομική κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των δαπανών ανακαίνισης του Ι.Ν Παναγιάς Χώρας.

2.Δωρεά και εγκατάσταση στο Νοσοκομείο Καλύμνου αυτόνομης Μονάδας παραγωγής και διάθεσης οξυγόνου  δαπάνη, που ξεπέρασε τις 200.000 ευρώ.

  1. Δωρεά 30 νοσοκομειακών ηλεκτρικών κρεβατιών, και δωρεά υγειονομικού υλικού.
  2. Δωρεά στο Δήμο για τις ανάγκες της δημοτικής συγκοινωνίας 2 καινούργιων λεωφορείων
  3. Κάλυψη μισθοδοσίας και ασφάλισης επιστημονικού προσωπικού ΚΕΘΕΑ Καλύμνου για μια πενταετία.
  4. Χρηματοδότηση του έργου διαπλάτυνσης και τσιμεντόστρωσης περιφερειακού δρόμου Ψερίμου.
  5. Χορηγίες σε Σχολεία του νησιού και προσφορά 100 κλιματιστικών και 30 διαδραστικών πινάκων.
  6. Χορηγίες και ενίσχυση οικονομικά Φιλανθρωπικών Σωματείων, πολιτιστικών και αθλητικών Συλλόγων του νησιού.
  7. Κατασκευή κτιρίου στον χώρο του Νοσοκομείου Καλύμνου με την προοπτική εγκατάστασης διαγνωστικού Κέντρου, ένα έργο που παρέμεινε ημιτελές λόγω πολεοδομικών προβλημάτων και το οποίο προτίθεται να συνεχίσει και να ολοκληρώσει.
  8. Διάθεση κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα σε 500 άπορες οικογένειες της Καλύμνου γαλοπουλών και αρνιών.

10 . Η νέα δωρεά που ανακοίνωσε των 500.000 ευρώ.

Σε επόμενη ενημέρωση μας θα αναρτήσουμε video, από την εκδήλωση.