«Ο Τουρισμός στην Κάλυμνο-Ιδιαιτερότητες και Προοπτικές»: Η Διεπιστημονική Συνάντηση που ανέδειξε χρήσιμα και επίκαιρα συμπεράσματα

2784

Η Διεπιστημονική Συνάντηση  με θέμα «Ο Τουρισμός στην Κάλυμνο: Ιδιαιτερότητες και προοπτικές» που διεξήχθη στις 26 Ιουνίου ανέδειξε επίκαιρα και χρήσιμα συμπεράσματα.  Τέσσερις καθηγητές πανεπιστημίου, με επικεφαλής της ομάδας την κ. Τέσσα Δουλκέρη, καθηγήτρια  Επικοινωνίας του ΑΠΘ,  παρουσίασαν  ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και αναπτύχθηκε εποικοδομητικός διάλογος με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών φορέων και των παραγωγικών τάξεων και επαγγελματιών του  τουρισμού.

Η κ. Δουλκέρη αναφέρθηκε   στη ραγδαία εξέλιξη  του Τουρισμού καθώς και στη σημασία του στην Οικονομία της χώρας  μας. Μίλησε περεταίρω  για  τον   Διεπιστημονικό χαρακτήρα του Τουρισμού, δηλώνοντας ότι απαιτούνται συνεργασίες μεταξύ διαφόρων  Επιστημονικών Τομέων  για την προώθηση ,των τουριστικών δράσεων  και προϊόντων   όχι μόνο στη Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Η Πρόεδρος  του Τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου κ. Μαριάννα Ψύλλα, αναφέρθηκε στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και,την Δημόσια Επικοινωνία  που απαιτείται  για   την ανάπτυξη  των νησιών.   Ο καθηγητής  Γεωλογίας του ΑΠΘ, κ. Βασίλης Χρηστάρας τόνισε την αναγκαιότητα καταγραφής της κατάστασης των φυσικών τοπίων και προστασίας τους ιδιαίτερα  στα βράχια της Καλύμνου που δέχονται αναρριχητές απ’ όλο τον κόσμο. Τέλος ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κυριάκος Νικολάου Πατραγάς μίλησε για το θρησκευτικό τουρισμό και το πώς μπορούν να επηρεάσουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στις γειτονικές χώρες την τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα.

Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού Νοτίου Αιγαίου, κ. Μαριέτα Παπαβασιλείου που πήρε μέρος   στη Συνάντηση, παρουσίασε την πολιτική τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Αναφέρθηκε στη συνεργασία της Περιφέρειας με τον ΣΕΤΕ και τη Marketing Greece και στην καμπάνια “Aegean Like No Other” που επικεντρώνεται στην ψηφιακή προβολή των προορισμών της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων. Επίσης, δήλωσε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει πάντα ξεχωριστή παρουσία στις τουριστικές εκθέσεις με περίπτερα τα οποία βραβεύονται για το σχεδιασμό και τη λειτουργικότητά τους και που αναδεικνύουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των νησιών. Επίσης, η Περιφέρεια (Διεύθυνση Τουρισμού) συμμετέχει σε Road Shows στο πλαίσιο των προσπαθειών για το άνοιγμα των νέων αγορών. Τέλος, διοργανώνει press trips (σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και ανεξάρτητα) φιλοξενώντας δημοσιογράφους από μεγάλα ΜΜΕ ώστε μέσα από ρεπορτάζ και δημοσιεύματα να προβληθούν τα νησιά.

Τέλος, η κ. Παπαβασιλείου αναφέρθηκε στη  αναγκαιότητα  συνδεσιμότητας  των νησιών, σημειώνοντας ότι με την ανάπτυξη του δικτύου των υδροπλάνων που έχει ξεκινήσει ήδη με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής, θα λυθεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της προσβασιμότητας. Ο αντιδήμαρχος κ. Σακελλάριος Τηλιακός, τόνισε ότι   η ανάπτυξη  του δικτύου των υδροπλάνων θα βοηθήσει ιδιαίτερα την ανάπτυξη της Καλύμνου.

Από τους παριστάμενους επισημάνθηκε η ανάγκη να προσγειώνονται μεγαλύτερα αεροσκάφη και όχι 30 και 40 θέσεων όπως σήμερα, ώστε να αυξηθούν οι ροές των επισκεπτών. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι μεγάλος αριθμός επισκεπτών φτάνει στην Κάλυμνο μέσω της Κω και καταγράφεται ως επισκέπτης της Κω και όχι της Καλύμνου. Συνεπώς δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τον αριθμό των τουριστών που φιλοξενεί η Κάλυμνος όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ιδιοκτήτρια Ενοικιαζομένων δωματίων κ. Φωτεινη  Τηλιακού.

Ο αναρριχητικός τουρισμός χαρακτηρίστηκε ως το μεγάλο κεφάλαιο της Καλύμνου σήμερα. Η συγκεκριμένη μορφή τουρισμού αναπτύχθηκε σχεδόν τυχαία στην Κάλυμνο και από το 1996  και  έχει βοηθήσει στην εξέλιξη της τουριστικής δραστηριότητας στο νησί με την αναβάθμιση των υφιστάμενων ξενοδοχείων και καταλυμάτων και τη δημιουργία νέων. Σήμερα υπάρχει ανάγκη για την εξειδικευμένη προβολή του αναρριχητικού τουρισμού. Ο Ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου  Μιχάλης Τσουγκράνης ανέφερε ότι ο  Δήμος έχει συνεργασία με τη διεθνή ομοσπονδία ορειβασίας και αναρρίχησης που βράβευσε το  Φεστιβάλ και το Δήμο της Καλύμνου. Παράλληλα έχουν αναπτυχθεί σχέσεις και  με  τον ελληνικό σύλλογο ορειβασίας και αναρρίχησης. Σε τοπικό επίπεδο γίνεται προσπάθεια ώστε να συγκροτηθεί αντίστοιχος σύλλογος. Έγινε ακόμη αναφορά στη συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε  θέματα που αφορούν την τουριστική προβολή.

Η κ. Τσαγκάρη Καλλιόπη, ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού πρακτορείου που ειδικεύεται στον εναλλακτικό τουρισμό  αλλά και  ο κ. Μανώλης Πολίτης επεσήμαναν ότι υπήρχε έλλειψη της πολιτικής διασφάλισης της εναλλακτικής μορφής του αναρριχητικού τουρισμού, ώστε να  αναπτυχθεί η Κάλυμνος   και να ανταγωνισθεί  άλλους προορισμούς που εξειδικεύονται στ αυτή την μορφή του Τουρισμού. Έτσι  με  ιδιωτική πρωτοβουλία συγκροτήθηκε στην Κάλυμνο η καλύτερη ομάδα διάσωσης για  τα ορεινά ατυχήματα στην Ελλάδα. Η κ. Τσαγκάρη αναφέρθηκε και στην ανάγκη τουριστικής εκπαίδευσης και παιδείας, ώστε να αναβαθμιστεί το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν.

Ο κ. Νέστορας Φραντζής,  Υπεύθυνος του Γραφείου Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου τόνισε ότι η Κάλυμνος πρέπει να αποκτήσει  δική της  εμπορική ταυτότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και Διεθνώς,  κάτι που δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα. Η ταυτότητα αυτή θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη μεγάλη παράδοση στη σπογγαλιεία και βέβαια τον αναρριχητικό τουρισμό.

Στη συνέχεια, επισημάνθηκε ότι η Κάλυμνος μπορεί να εκμεταλλευτεί την  βοτανική  χλωρίδα  που  υπάρχει στο έδαφος της. Συγκεκριμένα, η κ. Καλλιόπη Πατέλη, φαρμακοποιός αναφέρθηκε στους βοτανικούς περίπατους στη φύση της Καλύμνου, που μπορεί να προσελκύει τουρίστες όχι μόνο το καλοκαίρι. Τονίσθηκε το γεγονός ότι οι τουρίστες ενδιαφέρονται πολύ για τα βότανα και τα σκευάσματα και προτάθηκε να προωθηθεί ειδικό σκεύασμα γα αθλητές/τριες.

Τέλος τονίσθηκε  η μεγάλη ανάγκη επαρκούς στελέχωσης των Μουσείων της Καλύμνου (Ναυτικό, Αρχαιολογικό), αλλά και η προβολή και προώθησή τους ώστε να γίνονται γνωστά στον/στην  επισκέπτη/τρια  του νησιού.

Οι στόχοι  της Συνάντησης  ήταν  να αναδειχθούν οι ανάγκες αλλά και οι δυνατότητες της Καλύμνου για τουριστική ανάπτυξη   και  στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία. Επί πλέον τέθηκαν οι βάσεις ώστε να διοργανωθεί στο νησί  στο μέλλον ένα  Διεπιστημονικό   Συμπόσιο  για τον Τουρισμό με συγκεκριμένη θεματική.

Εκφράζονται ευχαριστίες στον Δήμο Καλυμνίων  για την υποστήριξη  της  Συνάντησης, αλλά και στην Πρόεδρο της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου, Δημοσιογράφο  κ. Μαρία Βάλλα και στον Υπεύθυνο του Γραφείου Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, κ. Νέστορα Φρατζή, καθώς και σε όλους/ολες τους παρευρισκομένους/ες.