Μια μαγική βραδιά στο Χριστό της Ιερουσαλήμ στην Κάλυμνο με την Αυγουστιάτικη πανσέληνο και την παρουσίαση του βιβλίου “Η γυναίκα του άλλου μύθου”

2038

Γίνεται  μια παρουσίαση βιβλίου να εξελίσσεται σε μια οπτικοακουστική πανδαισία;  Κι όμως γίνεται!

Όταν αυτό πραγματοποιείται σε αρχαιολογικό χώρο, όπως αυτός του Χριστού της Ιερουσαλήμ, με την πανσέληνο του Αυγούστου κι όταν το βιβλίο έχει τίτλο: «Η γυναίκα του άλλου μύθου», το περιεχόμενο του οποίου προσφέρεται και  με τη βοήθεια ικανών διαμεσολαβητών, ήτοι  εκπληκτικών  αρωγών – υποστηρικτών  που προέρχονται από τη Θεατρική Ομάδα Καλύμνου αλλά και από τα Λαογραφικά-Μουσικοχορευτικά Εργαστήρια  «ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ» της Ρόδου.

Αυτό συνέβη το βράδυ της 7ης Αυγούστου, με αποτέλεσμα οι τυχεροί που προσήλθαν στην εκδήλωση  να φύγουν κυριολεκτικά μαγεμένοι. Σ’ αυτό συνέβαλαν δύο παράγοντες: α. Το  περιβάλλον και γενικά η φύση και β.  Οι άνθρωποι, οι πρωταγωνιστές αυτής της παρουσίασης. Ο χώρος, η ώρα, το ολόγιομο φεγγάρι – παρά την αρχική μερική του έκλειψη- η άπνοια, με αραιά μόνο χαϊδέματα από το δροσερό αυγουστιάτικο μαϊστράλι και η ηχώ που γεννά το ιδιαίτερο ανάγλυφο αυτής της τοποθεσίας αποτέλεσαν ένα άριστο φυσικό σκηνικό, βασική προϋπόθεση για να παρακολουθήσει ο θεατής αυτό που θα του προσφερόταν από τους πρωταγωνιστές της βραδιάς με σεβασμό, δυνατό συναίσθημα και υψηλά επαγγελματικά στάνταρ.

Συγγραφέας του βιβλίου ο κ. Σπύρος Συρόπουλος, Αναπληρωτής Πρύτανης του  Πανεπιστημίου  Αιγαίου. Ένας εξαιρετικός επιστήμονας, καταξιωμένος στη συνείδηση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, που χαίρει εκτίμησης, αναγνώρισης και αγάπης και ως επιστήμονας αλλά και ως άνθρωπος στη ροδιακή κοινωνία και όχι μόνο.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε κατά τρόπο μοναδικό η Επίκουρη Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Μαρία Κλαδάκη. Με ματιά άκρως διεισδυτική, βαθιά επιστημονική και μ’ ένα λόγο κρυστάλλινο, γλαφυρό και βελούδινο από άποψη χροιάς, βοήθησε τα μέγιστα τον ακροατή, έτσι ώστε να προσλάβει και να εμπεδώσει το πνεύμα και, κυρίως, τα βαθύτερα νοήματα του συγγραφέα.

Ο ίδιος ο συγγραφέας, με  λόγο μεστό, απλό και συνάμα …πρυτανικό, ανατρεπτικό επί παγιωμένων και βαθιά εδραιωμένων μυθολογικών και ιστορικών γυναικείων στερεοτύπων για αιώνες, όπως αυτών της Μήδειας, της Πενθεσίλειας, της Καλυψώς, της Βάγιας, της Αγαύης και της Πηνελόπης, ακτινογράφησε τη θέση και τη δράση των …παγκόσμιων αυτών γυναικών στο διάβα της ιστορίας, όπως τις είδαν και τις απαθανάτισαν δια της γραφίδας τους Έλληνες άνδρες και μόνο άνδρες, τραγικοί ποιητές αλλά και ιστορικοί, σοκάροντας ευχάριστα, αφού …γκρέμισε με μαεστρία και με  ισχυρά επιχειρήματα τις αιώνιες  ταμπέλες αυτών των γυναικών. Γι’ αυτό και «Η γυναίκα του άλλου μύθου».

Αυτό, λοιπόν, το ενδιαφέρον ακρόαμα, επενδυμένο κι εμπλουτισμένο με μοναδικές ερμηνείες δικών του αποσπασμάτων (μέσα από το βιβλίο), από  μέλη της Θεατρικής Ομάδας Καλύμνου, υπό την καθοδήγηση της αειθαλούς κυρίας Κατερίνας Κλωνάρη και με εξαιρετικές χορογραφίες, εκτελεσμένες από τις ιέρειες του συγκροτήματος «ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ» έδωσαν άλλη διάσταση σ’ αυτήν τη σπονδυλωτή προσφορά, παραπέμποντας τους θεατές σε …Επιδαύρια  θεατρικά δρώμενα. Κι αυτό δεν είναι υπερβολή!

Γοήτευαν με τις ερμηνείες τους:

Η Άννα Κλωνάρη ως Μήδεια, η Καλοτίνα Κορφιά ως  Βάγια, η Ευδοκία Λάππα ως Αγαύη, η Καλλιόπη Μαραγκού ως Καλυψώ, η Κατερίνα  Ιερομονάχου ως Πενθεσίλεια και η Ελπινίκη Καρβέλη ως Πηνελόπη.

Στο συγκρότημα «ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ» συμμετείχαν οι: Γιορδαμνή Μαρία (χοροδιδασκάλισσα), Αναστασιάδου Όλγα, Καρίπη Αναστασία, Χατζηβασίλη Χριστιάνα, Γιαννακλή Νατάσα, Ορφανού Δέσποινα, Τσίγκου Μαρία, Στατίου Αναστασία, Βεϋζά Σιέχ, Ντουμάνη Σμαρώ, Δημητραδίου Σοφία, Ροδοπούλου Μαντώ και Πασαλή Ελευθερία.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Αναγνωστηρίου Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ», με συνδιοργανωτές την Ιερά Μητρόπολη Καλύμνου, Λέρου και Αστυπαλαίας, το Δήμο Καλύμνου, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού- Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Προλόγισε ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου κ. Παναγιώτης Γιαμαίος και χαιρέτισε ως συνδιοργανωτής ο δήμαρχος Καλυμνίων,  κ. Γιάννης Γαλουζής. Η κ. Νίκη Ρεΐση, που πρωτοστάτησε στην υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης, εξ αιτίας της σχέσης που έχει αναπτύξει με τον συγγραφέα, κάνοντας μεταπτυχιακό -μαζί με τον δικό μας πατέρα Αμφιλόχιο Σακαλλέρο – στο επιστημονικό  πεδίο του κ. Συρόπουλου, καλωσόρισε τους εκ Ρόδου επισκέπτες-συντελεστές της εκδήλωσης κι ανέγνωσε τα βιογραφικά των δύο καθηγητών.

Χορηγοί της εκδήλωσης οι κ.κ.: Γιάννης Χαλίκος και ΑΡΓΩ Α.Ε. της οικογένειας Ποθητού και Σεμιράμιδος  Ψαρομπά.

Παρών στην εκδήλωση ήταν  και ο ηγούμενος της Μονής ΘΑΡΡΙ και διευθυντής του ομώνυμου τηλεοπτικού σταθμού, αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Πόκκιας, το κανάλι του οποίου, μαζί με το ΑΙΓΑΙΟ ΤV, κατέγραψε την εκδήλωση. Άψογος στον ήχο και στο φωτισμό ο κ. Γιώργος Καμπούρης.