Ο Καλύμνιος δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς Κρις Αλαχούζος μιλά σε «Ε.Κ.» για το πέρασμα του Ιρμα.

1674
Οι ιστορικές Sponge Docks μετά τον τυφώνα Ιρμα. Φωτογραφία: Κρις Αλαχούζος.

Του Κωνσταντίνου Σκάρου.

Στον “Εθνικό Κήρυκα”

ΤΑΡΠΟΝ ΣΠΡΙΝΓΚΣ. ΦΛΟΡΙΔΑ.

«Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος να δηλώσω πως δεν υπάρχουν απώλειες και τραυματισμοί, απ’ όσο γνωρίζω, και αυτό είναι το πιο σημαντικό», επεσήμανε ο ομογενής δήμαρχος του Τάρπον Σπρίνγκς, Κρις Αλαχούζος στον «Εθνικό Κήρυκα», σχετικά με το πέρασμα του τυφώνα «Ιρμα».

Σε αντίθεση με άλλους εκλεγμένους αξιωματούχους, οι οποίοι ζουν στο παρόν, αλλά δεν προβλέπουν για το μέλλον, ο κ. Αλαχούζος, όπως είπε, «επικεντρώθηκα στο να εξισορροπήσω τον προϋπολογισμό και να μην ξοδέψω το πλεόνασμα». Ως αποτέλεσμα, τα κονδύλια αυτά θα μπορούν να είναι διαθέσιμα για μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως στην περίπτωση του «Ιρμα». Κυριολεκτικά έκανε οικονομίες για μία «βροχερή μέρα».

Οι προετοιμασίες για τον «Ιρμα», ήταν σε κάθε περίπτωση εντατικές, ήδη 4 μέρες πριν. Ο κ. Αλαχούζος είχε καθημερινά τηλεδιασκέψεις με τον κυβερνήτη της Φλόριδας Ρικ Σκοτ, ο οποίος, «επέδειξε εξαιρετική, εξαιρετική ηγεσία. Μας πρόσφερε καθοδήγηση, υποστήριξη και κάθε βοήθεια που χρειάστηκε».

«Τοπικά εκκενώσαμε τη Ζώνη Α (τους ανθρώπους που ζουν κοντά στο νερό). Ηταν υποχρεωτικό γι’ αυτούς. Τους ζητήσαμε να φύγουν και να πάνε σε καταφύγια» ή άλλα μέρη στην ενδοχώρα, εκτός της πορείας του «Ιρμα».

«Μετακινήσαμε τους ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία σε διαφορετικά κέντρα», πρόσθεσε ο ομογενής δήμαρχος, σημειώνοντας πως αυτή η διαδικασία πήρε δύο ημέρες.

«Τη νύχτα της καταιγίδας, είχαμε κάθε υπάλληλο του Δημαρχείου να εργάζεται, ήταν όλοι στο ‘κατάστρωμα’», υπογράμμισε ακόμη, διευκρινίζοντας πως είχε δημιουργηθεί και ένα Κέντρο Ελέγχου για Εκτακτες Ανάγκες (Emergency Control Center). Κάθε διευθυντής και μάνατζερ της πόλης ήταν εκεί απαντώντας σε τηλεφωνήματα και παρέχοντας πληροφορίες.

Αστυνομικοί και πυροσβέστες ήταν στους δρόμους και στις γειτονιές, βοηθώντας στο να φύγουν άνθρωποι από την πορεία καταστροφών, μέχρι που οι άνεμοι έγιναν τόσο ισχυροί και ακόμη και αυτοί πήγαν σε καταφύγια για τη δική τους ασφάλεια. Οταν οι άνεμοι έπεσαν λίγο, οι αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις βγήκαν και πάλι σε βοήθεια.

Το πρωί μετά τον τυφώνα ο κ. Αλαχούζος και η ομάδα του πήγαν να αξιολογήσουν την κατάσταση και τις ζημιές που προκάλεσε ο «Ιρμα». Αν και ο ομογενής δήμαρχος είναι εξαιρετικά ευγνώμων που δεν υπήρξαν απώλειες και τραυματισμοί, ο «Ιρμα» δεν «χαρίστηκε» στο Τάρπον Σπρινγκς.

Μέχρι το απόγευμα της 11ης Σεπτεμβρίου η ηλεκτροδότηση δεν είχε ακόμη αποκατασταθεί και υπήρχαν αρκετά συντρίμμια τριγύρω λόγω των ισχυρών ανέμων. Γεννήτριες χρησιμοποιούνταν για να παρέχουν ρεύμα, όπου υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη.