Άσκηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης στο λιμάνι της Καλύμνου.

1673

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλύμνου οργάνωσε και φέτος, Εκπαίδευση της Ομάδας Αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Καλύμνου και με την συνδρομή της εξειδικευμένης σε αυτά τα θέματα Εταιρείας «ΜΕΤΟΠΗ Σύμβουλοι Προστασίας Περιβάλλοντος».

Η δραστηριότητα αυτή πραγματοποιήθηκε το διήμερο 12 και 13 Οκτωβρίου 2017 και περιλάμβανε τόσο θεωρητική όσο και πρακτική εκαπίδευση.

Στην φετινή εκπαίδευση υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή με αφορμή και το πρόσφατο πολύ σοβαρό συμβάν της θαλάσσιας ρύπανσης στο Σαρωνικό κόλπο μετά την βύθιση του Δ/Ξ Αγία Ζώνη ΙΙ

Η θεωρητική Εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017  στο κτίριο Σχολής Δυτών από 5.00-8.00 το απόγευμα. Η θεωρητική εκπαίδευση περιλάμβανε μεταξύ άλλων την παρουσίαση του υφιστάμενου εξοπλισμού αντιρρύπανσης του ΔΛΤ Καλύμνου και των λοιπών εγκαταστάσεων στο νησί, στις διαδικασίες χρήσεως φραγμάτων και λοιπού εξοπλισμού ,ενώ έγινε και ανάλυση του πρόσφατου συμβάντος ρύπανσης στο Σαρωνικό κόλπο. Επίσης έγινε και  άσκηση επί χάρτου σε λιμένα ευθύνης του ΔΛΤ Καλύμνου.

Η πρακτική εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 στο λιμάνι της  Καλύμνου από τις 9.00 το πρωί μέχρι στις 1.00 το μεσημέρι.

Στο 1ο μέρος της πρακτικής εκπαίδευσης έγινε επίδειξη του εξοπλισμού αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης που διαθέτει το ΔΛΤ Καλύμνου.

Στο 2ο μέρος διεξήχθη άσκηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης στο λιμάνι Καλύμνου με χρήση πλωτού φράγματος και αγκυροβόληση του.

Το σενάριο αφορούσε στη διαρροή Πετρελαιοειδών Αποβλήτων από άγνωστο σκάφος το οποίο βρισκόταν δεμένο στο Λιμένα της Καλύμνου
Με την ειδοποίηση του εν λόγω συμβάντος ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Αντιρρύπανσης του ΔΛΤ Καλύμνου που προέβη στην τοποθέτηση του πλωτού φράγματος με στόχο να περιοριστεί η ρύπανση εντός αυτού  και παράλληλα να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωσή της.

Ο χρόνος ανταπόκρισης της Ομάδας της Καλύμνου  ήταν πολύ καλός και η αντίδραση των μελών της στη χρήση του εξοπλισμού ήταν άκρως ικανοποιητική.

Μετά την ολοκλήρωση της Άσκησης, τα πλωτά φράγματα ανασύρθηκαν και αφού ξεπλύθηκαν με γλυκό νερό εν συνεχεία αποθηκεύτηκαν.

Τη διήμερη αυτή εκπαίδευση παρακολούθησαν στελέχη του ΔΛΤ Καλύμνου και του Λιμεναρχείου καθώς και εκπρόσωποι και εργαζόμενοι από:

ΔΕΗ ΑΕ /ΑΣΠ Καλύμνου

ΑΡΓΩ ΑΕ

ΝΗΣΟΓΚΑΖ ΑΕ

ΚΑΤΡΗΣ ΑΕ

Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Καλύμνου

Ιχθυοκαλλιέργειες Καλύμνου

Φωτογραφίες από τη σημερινή άσκηση