ΝΔ: Ηγετική λειψανδρία-πολιτικός εκτροχιασμός – Γράφει ο Πάνος Βούρος

1190

%ce%b2%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%bd%ce%b5%ce%bf

Πέραν της κριτικής που εύκολα κάποιος θα κάνει σε μια κυβέρνηση που επίσης εύκολα διακρίνει την ανώμαλη κι ανομοιογενής ιδεολογική ταύτιση ακραίων συμπεριφορών- της κοροϊδίας και του χυδαίου λαϊκισμού που συνεχίζει να προστατεύει κάθε δημοφιλικό ξεγύμνωμα κι ενδεχόμενη πρόκληση εκλογών, η Νέα Δημοκρατία απ’την πλευρά της και έπειτα τέτοιων “χρυσών” συγκυριών για μια σκληρή και ουσιαστική και ψηφο-εισπρακτική αν θέλετε αντιπολίτευση, αδυνατεί ακόμη και τώρα να προσελκύσει αγανακτισμένους- προβληματισμένους και οικονομικά διαλυμένους. Η δε πτέρυγα της πατριωτικής Δεξιάς που συνεχίζει να διακατέχεται από μια εσωστρέφεια και καχυποψία, αποτελεί ένα σαφές μήνυμα περί απόκλισης από την βάση των ιδρυτικών αρχών του καταστατικού. Και τέλος, η λατρεία του προέδρου της ΝΔ για το κέντρο που έτσι και αλλιώς μοιράζεται πολιτικά από τις κεντρο-αριστερές δυνάμεις του κοινοβουλίου, φέρνουν το κόμμα -ίσως- στην πιο άβολη κι αμήχανη στιγμή του από την εκλογή του Κυριάκου και μετά.

Πάμε στα ουσιαστικά.

Α) Μια κυβέρνηση που καταρρέει και διχάζει, κι ένας πρωθυπουργός που ξελασπώνει με την επικοινωνιακή του πολιτική. Ένας πρωθυπουργός που μετατρέπει τα σκάνδαλα σε μετωπικές συγκρούσεις ηγετικού προφίλ και που τις κερδίζει σχεδόν με διαφορά. Μια κυβέρνηση που εμπαίζει με την φτώχεια και την υπομονή, με τα λουκέτα και τους πλειστηριασμούς, και μια ΝΔ ανύμπορη να προσφέρει ασφάλεια και πρόταση εναλλακτική για τους επαγγελματίες και τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες.

Β) Μια κυβέρνηση που χτυπά μετά μανίας τις εθνικές και χριστιανικές δομές, την παιδεία και την ένδοξη μας ιστορία, και μια ΝΔ που άλλοτε ψηφίζει ναι μεν.. αλλά, και άλλοτε όχι για τα μάτια του κόσμου. Αλήθεια, την περίπτωση ν’αντισταθεί και να ταρακουνήσει λαό και θεσμικούς φορείς σε εγρήγορση και πόλεμο πνευματικό την σκέφτηκε ή αποτελεί τραμπουκισμό και “ντέ μοντέ” καταστάσεις που δεν αρμόζουν σε καθωσπρέπει συμπεριφορές;

Γ) Μια κυβέρνηση δημόσιος περίγελος και καθημερινό ανέκδοτο κωλοτούμπας και αριστερών παραμυθιών στα περιβόητα δίκτυα των κοινωνικών επαφών, και μια ΝΔ ανάξια να καθαρίσει την λάντζα της δυσαρέσκειας. Ένας κόσμος σκεπτικός και φοβισμένος, ένας κόσμος οργισμένος που όμως που δεν μπορεί να εμπιστευτεί, και μια ΝΔ που σίγουρα δεν μπορεί να πείσει.

Μια ΝΔ που δεν λαϊκίζει και δεν φτιάχνει προγράμματα Θεσσαλονίκης, αλλά παράλληλα που δεν μπορεί να τονώσει μέσα από το κόμπλεξ και την θιγμένη προϊστορία του δικομματισμού το φρόνημα των πάλαι ποτέ συντηρητικών που έφυγαν με τους πρώτους πολύχρωμους συμβιβασμούς.

Κλείνω με τρεις επισημάνσεις.

Πρώτα απ’όλα ο Κυριάκος (που πίστεψα στο νέο που εκπροσωπεί χωρίς βαρωνισμούς και ψευτο-εθνικές εκφάνσεις που δεν έχουν κανένα νόημα σ’ένα κράτος οικονομικής εποπτείας και επιβεβλημένου τεχνοκρατισμού) πρέπει να ξυπνήσει απ’την λογική του “savoir vivre” και ν’αντιμετωπίσει την καθημερινότητα με ρεαλισμό. Αύριο θα βρεθεί υπόλογος σε αυτά που συναίνεσε και θα καλεστεί να εφαρμόσει αυτά που ο ίδιος ψήφισε! Για ποιά καμένη γη θα μας μιλήσει;

Κατά δεύτερον, η ΝΔ ως κόμμα και φωνή χιλιάδων πιστών ακόλουθων της καραμανλικής εκδοχής (παλαιότερης και νεότερης- με όση ευθύνη φέρει ο δεύτερος στα δημοσιονομικά) οφείλει να σεβαστεί και να θυμάται αραιά και που τους ηθικούς και αμετάβλητους κανόνες ενός μπλοκ φλογερών αντιλήψεων που χτυπούσαν βέτο σε κάθε ανθελληνικό πυροτέχνημα της παγκόσμιας φιλοσοφίας.

Και τέλος, θέλω να εκφράσω την δυσφορία μου στα της τοπικής παρουσίας (εν Καλύμνω) του κόμματος από βουλευτές- πολιτευτές και οργανώσεις.

-Πρώτα απ’όλα να συνειδητοποιήσουν οι “επισκέπτες” την σοβαρότητα της καταστάσης. Ένας καφές στο πόδι με τους άμεσα εμπλεκόμενους δεν λύνει κανένα πρόβλημα αντιθέτως το μεγαλώνει- βλέπετε προέχει για κάποιους το “γυρολόι” των υποχρεώσεων της πιάτσας και των προσωπικών συναντήσεων. Καλώς, μόνο που στις εκλογές να προσέξουν τι πόρτες θα χτυπήσουν.

-Επίσης παρατηρώ μια λατρεία της “παρέας” και της “ταμπέλας”. Σε μια Δωδεκάνησο που ταλαιπωρείται από φορολογία και προσφυγικό, θα όφειλαν οι κομματικοί εκπρόσωποι του νομού ν’ανησυχούν περισσότερο για τα βαθύτερα προβλήματα που ταλανίζουν την καθημερινότητα και την βιωσιμότητα της επιχειρηματικότητας και να περιττεύουν τα χρίσματα και οι καρέκλες. Τουλάχιστον αυτή την πολιτική ονειρεύομαι, και αυτή θα προασπίζω. Τα υπόλοιπα μου θυμίζουν άσκοπα και άκαιρα εφέ αυτο-διαφήμισης.

-Τέλος, σαν πέρσι κοντά στο Πάσχα, είχα την τύχη και το δίλλημα να μετέχω στο ψηφοδέλτιο της ΝΟΔΕ Καλύμνου αφού ως πρωτάρης του πολιτικού χώρου και της εκλογικής εμπειρίας, βρέθηκα τρίτος (!) λαμβάνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα από ένα κοινό που ουδεμία σχέση είχα ηλικιακά: το νέο πρέπει να πάρει βήμα και πρωτοβουλίες κόντρα στην μιζέρια της εποχής. Και εννοώ το νέο με την γενικότερη σημασία, κανούργια πρόσωπα, αέρας αισιοδοξίας. Και είμαι πράγματι ευγνώμων που ένας “πιτσιρίκος” εξέπληξε θετικά τις γνωστές “βιτρίνες” της ιστορικής παράταξης που έψαχναν να αποκωδικοποιήσουν το αποτέλεσμα. Με λύπη όμως και φυσικά ως συνυπεύθυνος διαπιστώνω πια, πως πέραν του εξατμισμένου ενθουσιασμού, δεν υπάρχει ούτε αξιοποίηση των δεδομένων και της ανανέωσης, ούτε κίνητρο ηθικό- ιδεολογικό και πρακτικό για κάτι τέτοιο. Καμιά διάθεση τοπικά για δραστηριότητα, υπάρχουμε για να υπάρχουμε, καμιά διάθεση κομματικά για ανασύνταξη αξιών και προτύπων που θα φέρουν την πραγματική αλλαγή. Το κόμμα ακολουθεί τον πολίτη κι όχι ο πολίτης το κόμμα.

Κανείς δεν γνωρίζει τί μέλλει γενέσθαι. Σίγουρα καμιά ΝΔ δεν χρειάζεται την σωτήρια συμβολή του Παναγιώτη, μα και κανένας Παναγιώτης δεν χρειάζεται τη ΝΔ για να κερδίσει μια ηλιαχτίδα προσωπικότητας. Αλίμονο αν φτάναμε και σε τούτο το σημείο. Ευτυχώς, δεν μου χρωστούν και δεν χρωστάω! Σειρά λοιπόν του σοφού λαού ν’αποφασίζει την μοίρα του χωρίς υποδείξεις και σειρά δική μας για αυτοκριτική. Αρκετά πίστεψα- έγραψα και εκτέθηκα για πράγματα που εν τέλει δεν ωφελούν. Μήπως όντως κάτι τρέχει; Μήπως για κάποιο λόγο μας γυρνούν την πλάτη;

Δεν είναι δειλία, είναι εντιμότητα και συνύπαρξη με το διαφορετικό και την πολυφωνία. Και όπως δεν πούλησα ποτέ την εμπιστοσύνη δεν θα το κάνω και τώρα. Συνεχίζω με συνείδηση και καθαρότερες απόψεις για όσους το πιστεύουν και το απαιτούν! Για ν’αποφασίσουμε τελικά αν θέλουμε μια ΝΔ που θα προστατεύει την αξιοπρέπεια της χώρας ή θα ‘ναι ουραγός τετελεσμένων γεγονότων!

Γι’αυτόν και μόνο τον λόγο παραμένω ενεργός στην κομματική οργάνωση του νησιού!