Η Κάλυμνος γιόρτασε τον Πολιούχο της άγιο Νικόλαο.(video)

2598

Όλη η Κάλυμνος γιόρτασε σήμερα Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017τον πολιούχο Άγιο της και προστάτη των ναυτικών άγιο Νικόλαο.

Σήμερα πρωί, πραγματοποιήθηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παϊσίου ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία (7:00΄- 10:45΄).

Ακολούθησε επιμνημόσυνος δέησις πάντων των υπέρ της πίστεως και της Πατρίδος πεσόντων και εν θαλάσσῃ τελειωθέντων αξιωματικών, υπαξιωματικών και ναυτών του Πολεμικού Ναυτικού της Πατρίδος και πάντων των εν θαλάσσῃ τελειωθέντων αξιωματικών, υπαξιωματικών ναυτών του εμπορικού ναυτικού και Καλυμνίων καπετανέων, σφουγγαράδων, αλιέων και δυτών, απάντων των οποίων ο Κύριος γινώσκει τα ονόματα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας  πραγματοποιήθηκε στην παραλιακή λεωφόρο μέχρι το Δημαρχείο, η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Νικολάου και τμήματος του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου, που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό του πολιούχου μας.

Προ της Ναυτικής Σχολής και του Δημαρχείου, εψάλη η καθιερωμένη Δέησις μετά αρτοκλασίας υπέρ πάντων των εν θαλάσση πλεόντων και εργαζομένων, αδελφών ημών  Καλυμνίων.

Την εικόνα του Αγίου Νικολάου μετέφεραν στελέχη του Λιμεναρχείου Καλύμνου και την  πλαισίωνε άγημα 20 ανδρών από το 5/42 ΣΕ.

Ακολουθούσε το μικρό σκάφος “Αγιος Νικόλαος” τύπου αχταρμά,  που δώρισε η οικογένεια Σαρούκου (Τριπολίτη) και το οποίο ρυμουλκούσε όχημα του Λιμεναρχείου .

Της πομπής προηγούνταν Αντιπροσωπείες από Σχολεία Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής μετά των σημαιών, στη συνέχεια η Δημοτική Φιλαρμονική, μικρά παιδιά ενδεδυμένα με τοπικές ενδυμασίες και κρατώντας σφουγγάρια, πρόσκοποι, η εικόνα και το σκάφος που ρυμουλκούσε όχημα του ΛΣ ,και ακολουθούσε ο Μητροπολίτης πλαισιωμένος από τον Κλήρο του νησιού, οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές και πλήθος πιστών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της λιτανείας οι καμπάνες του Αγίου Νικολάου χτυπούσαν χαρμόσυνα, ενώ όλα τα σκάφη που ελλιμενίζονται στο λιμάνι σφύριζαν αδιάκοπα.

Παρά το κρύο πλήθος πιστών συμμετείχε στον εορτασμό και στην λιτανεία.

Δείτε ένα ολιγόλεπτο video και φωτορεπορτάζ από την λιτανεία. Να σημειώσουμε ότι στην προβλήτα ελλιμενιζόταν το υπερσύγχρονο σκάφος  του ΛΣ “ΓΑΥΔΟΣ”.