Το μνημείο στην Κάλυμνο για τους 3 πεσόντες Αξιωματικούς ΠΝ στην κρίση των Ιμίων στις «γκρίζες ζώνες» αφού ουδέποτε έγιναν επίσημα τα αποκαλυπτήρια του !!

1800

Τον Οκτώβριο 2007 ,με καθυστέρηση 12 ετών περίπου, στήθηκε στο χώρο μπροστά από το Λιμεναρχείο Καλύμνου ,ένα επιβλητικό  μνημείο ως  ελάχιστη τιμή στην μνήμη των τριών Αξιωματικών του ΠΝ Χριστόδουλου Καραθανάση ,  Παναγιώτη Βλαχάκου και  Έκτορα Γιαλοψού  που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του υπέρτατου καθήκοντος προς την Πατρίδα.

Ένα έργο που χρηματοδότησε  εξ ολοκλήρου το Υπουργείο  Εθνικής Άμυνας ,αποδίδοντας με αυτό τον τρόπο τον ελάχιστο  φόρο  τιμής προς τους 3 Αξιωματικούς  του ΠΝ, που έχασαν τη ζωή τους, κατά την εκτέλεση του υπέρτατου καθήκοντος ,όταν το ελικόπτερο που επέβαιναν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης ειδικής αποστολής ,συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων το βράδυ της 30ης προς 31η Ιανουαρίου 1996.

Ο βοσκός των Ιμίων αποτίει φόρο τιμής στο μνημείο των πεσότων αξιωματικών ΠΝ

Τα 2 αγάλματα και οι 3 προτομές που συνθέτουν το μνημείο είναι μία εντυπωσιακή δουλειά του Καλύμνιου γλύπτη  Σακελλάρη Κουτούζη.

Οι 3 προτομές ανήκουν στους  πεσόντες αξιωματικούς, το Χριστόδουλο Καραθανάση , τον Παναγιώτη Βλαχάκο και τον Έκτορα Γιαλοψό και είναι τοποθετημένες σε καλαίσθητες βάσεις.

Μπροστά από τις προτομές βρίσκεται ανδριάντας ενός ανώνυμου Καλύμνιου καπετάνιου που αποκαλύπτεται , αφαιρώντας την τραγιάσκα του ,γερμένος πάνω στο μπαστούνι του  και έχοντας δίπλα του το εγγονό του, αποδίδοντας φόρο τιμής στους ήρωες αξιωματικούς.

Οι προτομές και τα αγάλματα είναι μπρούτζινα  και η όλη σύνθεση έχει τοποθετηθεί σε μαρμάρινο βάθρο, ενώ το μνημείο είναι περιφραγμένο με αλυσίδα.

Βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε κάτι που ίσως δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος. Υπάρχει μία σημαντική παράλειψη. .

Αν και από το 2008 κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται , τελείται τρισάγιο και γίνεται κατάθεση στεφάνων, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει εκδήλωση αποκαλυπτηρίων ή εγκαινίων του εν λόγω μνημείου.

Μάλιστα μετά την τοποθέτηση του, είχαν γίνει επαφές του Δήμου Καλυμνίων  με την Προεδρία της Δημοκρατίας  για να ερχόταν ο τότε Πρόεδρος της  Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας πρκειμένου να πραγματοποιήσει  τα αποκαλυπτήρια ,αλλά αυτό όμως για άγνωστους λόγους ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Η εύλογη απορία μας: Τι έχει συμβεί; Είναι μία τυπική διαδικασία που δεν την θεωρούν απαραίτητη;Το έχουν ξεχάσει οι αρμόδιοι; Ή το μνημείο περιλαμβάνεται στις “γκρίζες ζώνες” και αποφεύγουν να το κάνουν για να μην προκαλέσουν τους γείτονες;