Εμπνευσμένη και με πολλά μηνύματα η ομιλία του Γ. Χατζηθεοδώρου στο μνημόσυνο για τους 3 Αξιωματικούς ΠΝ που έχασαν τη ζωή τους στα Ίμια.

1401

Εμπνευσμένη και με πολλά μηνύματα η ομιλία του Γ. Χατζηθεοδώρου ομιλητή  στο μνημόσυνο για τους 3 Αξιωματικούς ΠΝ που έχασαν τη ζωή τους στα Ίμια

Ο καθηγητής Μουσικής Γεώργιος Χατζηθεοδώρου, μετά το πέρας του Αρχιερατικού  μνημόσυνου, εκφώνησε μία εμπνευσμένη , στοχευμένη,  άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία, που  συγκίνησε και σίγουρα τόνωσε το πατριωτικό συναίσθημα, ενώ έστειλε και τα δικά της μηνύματα με πολλούς αποδέκτες

Την παραθέτουμε παρακάτω:

Η ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΙΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ  ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ (28-1-2018)

Σεβασμιώτατε, εξοχώτατε κ.Υπουργέ,  εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, κ. Δήμαρχε, κ. πολιτικοί και πολιτειακοί άρχοντες κυρίες και κύριοι..

«Ανδρών γαρ επιφανών πάσα γη τάφος» (Περικλής.)

Βρεθήκαμε εδώ σήμερα, όχι για να θρηνήσουμε, αλλά για να αποτίσουμε φόρο χρέους και τιμής στη θυσία των επιφανών της πατρίδας τριών νέων ανδρών που τάφος τους έχει την τιμή να είναι τα γαλανά ένδοξα εδώ κοντινά μας ελληνικά νερά. Εδώ που πριν από 194 χρόνια  ο  Μιαούλης καταναυμάχησε τον ενωμένο στόλο των Τούρκων και των Αιγυπτίων και έγραψε με ανεξίτηλα γράμματα μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της  τρις χιλιόχρονης και πλέον ιστορίας.

Είμαστε εδώ για να  πούμε  στους τρεις ήρωές μας, Χριστόδουλο Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο και Έκτορα Γιαλοψό, που έδωσαν τη ζωή τους, κατά τη εκτέλεση του υπέρτατου καθηκοντός τους προς  την πατρίδα, ότι νιώθουμε υπερηφάνεια γι’  αυτούς και τιμούμε σήμερα ευλαβικά τη μνήμη τους. Να τους πούμε ότι η θυσία τους ιδιαίτερα στους δύσκολους σημερινούς καιρούς μας αποκτά συμβολική σημασία, και μας χαλυβδώνει  γιατί αποτελεί ύψιστο παράδειγμα εκπλήρωσης χρέους προς την Πατρίδα για όλους μας.

Ημέρα, λοιπόν, τιμής και χρέους η σημερινή ημέρα προς τους τρεις νέους ηρωές μας που ακολούθησαν το πνεύμα απ’αιώνων ηρώων και θυσιάστηκαν υπέρ «Πίστεως και Πατρίδος» .Το πνεύμα  που έκαμε τον ποιητή να τραγουδήσει: « Για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία για αυτά τα δύο πολεμώ κι αν δεν τα αποκτήσω τι μ΄οφελεί να ζήσω»

Άδικος ο θάνατος και μάλιστα ο απρόσμενος και πρόωρος. Όμως εάν πρόκειται για την πατρίδα είναι έντιμος θαυμαστός μακάριος και τιμημένος… Μου έρχονται αυτή τη στιγμή μερικοί  στίχοι του αρχαίου ποιητή μας του Τυρταίου σε μετάφραση Σπυρίδωνος Τρικούπη. Στίχοι που τους περιείχαν τα καλά παλιά σχολικά βιβλία και τους αποστηθίζαμε  «Τι τιμή στο παληκάρι όταν  πρώτο στη φωτιά, σκοτωθεί για την πατρίδα με τη σπάθα στη δεξιά». Απλοί οι στίχοι, ίσως και για μερικούς  απλοϊκοί, αλλά μεστοί  νοήματος και εθνικής έξαρσης. Και οι τρεις ήρωες, πέσαν πρώτοι στη κρίση διαρκείας, που διερχόμαστε από την ανιστόρητη, μα και επιθετικά βουλιμική αμφισβήτηση της  κυριαρχίας του εθνικού μας χώρου από τους ανατολικούς γείτονές μας. Πέσαν πρώτοι και απέδειξαν ότι μεγάλωσαν μέσα σε οικογένειες με ιδανικά. Σε οικογένειες που τα ιδανικά αυτά τα μεταλαμπάδευσαν στα παιδιά τους και τα έστειλαν να καταταχθούν και να τα προασπίσουν μέσα από τον τιμημένο ελληνικό Στρατό την πατρίδα. Πέσαν πρώτοι και απέδειξαν ότι έζησαν  σε οικογένειες που γαλούχησαν τα παιδιά τους με τις υπέρτατες  έννοιες της Θρησκείας της  Πατρίδας της Οικογένειας. Και όλα αυτά εν μέσω ,μιας υπερεξαπλωμένης κοινωνικής αμφισβήτησης των παραπάνω αξιών, από ανεύθυνους και ανιστόρητους  αρνητές, που ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρούν ότι οι ιδέες αυτές είναι για τους ταπεινούς, ανθρώπους τους οπισθοδρομικούς  και τους ξεπερασμένους. Σε αντίθεση με εκείνους  που θεωρούν ότι είναι οι  φωστήρες της διανόησης και της προόδου και επομένως οι υπεύθυνοι και οι απολύτως αρμόδιοι για τη διαπαιδαγώγηση του λαού.

Όμως έχουν αναλογισθεί ότι σ’αυτές τις αξίες στηρίχθηκε το οικοδόμημα του ελληνικού γένους, ότι δεν είναι πρόσφατες αλλά ισόχρονες με τη ύπαρξη της Ελλάδας, ότι τις διατράνωσαν με τους λόγους  και τις πράξεις τους οι αρχαίοι και οι νεώτεροι πρόγονοι και προπάτορες  μας και έδωσαν το στίγμα και  καθόρισαν το πλαίσιο της όλης συμπεριφοράς που πρέπει να διέπει τις συντεταγμένες κοινωνίες και μάλιστα των λαών με τη δική μας ιστορία και παράδοση; Γνωρίζουν ότι με αυτές τις αξίες  όρισαν και την έννοια του υπέρτατου εθνικού χρέους, που βρίσκει την  ολοκλήρωσή του μέσα από αυτές.

Αντηχεί μέσα στους αιώνες και στη ψυχή των σωστών Ελλήνων και όχι των αθυρμάτων που παριστάνουν τους  Έλληνες  και μολύνουν με την παρουσία τους, τις ιδέες τους και  τις πράξεις τους τον άγιο χώρο ης πατρίδας μας, ένας ύμνος φιλοπατρίας. Ο Παιάνας  στους «Πέρσες»  του  Αισχύλου :«Ωπαίδες Ελλήνων, ίτε, ελευθερούτε πατρίδ’, ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων` νυν υπέρ πάντων αγών».Δηλαδή. «Παιδιά της Ελλάδας εμπρός, Ελευθερώστε την Πατρίδα, τα παιδιά,τις γυναίκες, τους ναούς των πατρογονικών  μας Θεών, τους τάφος των προγόνων». Ορίστε. Με ποια σπουδαιότερα λόγια και με ποιον εμφαντικότερο  τρόπο θα μπορούσε να διατυπωθεί η έννοια αυτού του τριπτύχου. πατρίδα, θρησκεία,  οικογένεια που σήμερα λοιδωρείται;

          Από το τρίπτυχο αυτό το πρώτο είναι σίγουρα η Πατρίδα. Γιατί άμα υπάρχει πατρίδα υπάρχουν και λειτουργούν και οι δυο άλλες αξίες Αν όχι τα πάντα χάνονται. Ας αφουκραστούμε το Σωκράτη που μας λέει:  « Μητρός τε  και πατρός τε και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστιν η Πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον».

Επομένως το χρέος προς την πατρίδα είναι η ύψιστη υποχρέωση του κάθε πολίτη μιας χώρας. Πολύ περισσότερο εάν αυτή  η πατρίδα έχει ιστορία αιώνων όπως η δική  μας.

Ή το θέλουμε ή όχι είμαστε απόγονοι  ηρώων, απόγονοι και κληρονόμοι πνευματικών κολοσσών, απόγονοι και κληρονόμοι ανεπανάληπτων και αξεπέραστων δημιουργημάτων τέχνης και επιστήμης, είμαστε απόγονοι εκπολιτισμού της ανθρωπότητας, είμαστε οι κάτοικοι της πιο όμορφης γωνιάς της γης.   Ως εκ τούτου, αν θέλουμε να είμαστε όχι μόνο  απόγονοι, αλλά και  αντάξιοι των προγόνων μας, πρέπει να το αποδεικνύουμε με έργα.

Αναντίρρητα, λοιπόν, η ημέρα μνήμης των τριών ηρώων που τώρα τελούμε το μνημόσυνό τους, μας επιτάσσει ότι, μπροστά στα μύρια σημερινά  προβλήματα που υφιστάμεθα ως λαός -δυστυχώς όχι και δίχως δική μας ευθύνη-πρέπει να αφυπνιστούμε, και αποτινάζοντας από πάνω μας κάθε ωφελιμιστικό υποκειμενικό λογισμό, να φωνάξουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας: ΌΧΙ στον αφελληνισμό  του Έθνους μας, ΟΧΙ στον αποχριστιανισμό του, ΟΧΙ στη απεμπόληση των πατροπαραδότων του  χαρακτηριστικών, ΟΧΙ στην απαξιώση των αξιών του, ΟΧΙ στη λήθη της ιστορίας του, ΟΧΙ στην παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας μας, ΟΧΙ σε μια Ελλάδα που, αν συνεχιστεί η σημερινή φρικώδης πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση, σύντομα δεν θα είναι πλέον παρά μια αποχρωματισμένη Ελλάδα, που δεν θα θυμίζει τίποτα από το κλέος  του παρελθόντος της. Θα είναι  ένας ελάχιστος και αμελητέος αριθμός ατόμων μέσα στη χοάνη της παγκοσμιοποίησης. Άρα  δεν θα είναι πλέον η ιδέα Ελλάς.

Αρκετά κοιμηθήκαμε έως τώρα. Καιρός να ξυπνήσουμε, να εγερθούμε, να εξεγερθούμε και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε, όπως αρμόζει, τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη, τις παραδόσεις και τελικά την ακεραιότητά μας. Και ενωμένοι και αρραγείς να έχουμε τη δύναμη να  βροντοφωνάξουμε σε όποιον αμφισβητεί  τις στεριές και τις θάλασσές μας, τα Ίμιά μας… το «Μολών Λαβέ».

Όσο για σας αδέλφια μας Χριστόδουλε Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο, Έκτορα Γιαλοψέ,  Ποτέ δεν θα σας ξεχάσουμε.Τα κύματα της θάλασσας που αφήσατε την τελευταία πνοή σας, ο φλοίσβος της στα ακρογιάλια μας, ο αέρας που ακουμπά επάνω της, θα  μας  σιγοψιθυρίζουν πάντα το όνομά σας και θα φέρνουν στο νου μας  τη θυσία σας και θα μας υπενθυμίζουν το χρέος μας προς εσάς τους ήρωες, μα και προς την πατρίδα μας. Το χρέος που έχουμε  ως ακρίτες να υπερασπιστούμε, εάν το καλέσουν οι καιροί, μέχρι τελευταίας  ρανίδας του αίματός μας τα άγια χώματα των νησιών μας και τις  ελεύθερες θάλασσες της πατρίδας μας. Και ξέρουμε ότι σε κάθε περίσταση του αγώνα μας δεν θα είμαστε μόνοι. Θα έχουμε κεραυνιαία δύναμη και προστασία τις ένδοξες ένοπλές μας δυνάμεις για την αντιμετώπιση και αποτροπή  όλων των κινδύνων. Τις Ένοπλές μας Δυνάμεις που αγρυπνούν και περιφρουρούν το Αιγαίο μας,  τη μεγάλη και μοναδική  κοιτίδα  λίκνο του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.  Τις ένοπλες δυνάμεις μας, με την τρις χιλιετή  και πλέον περιλάλητη ιστορία τους που αγρυπνούν και εγγυώνται την  εδαφική και όχι μόνο ακεραιότητα της χώρας μας.

Η μνήμη σας  σεβαστοί και αγαπημένοι μας νεκροί, θα είναι αγήρω.

Ζήτω οι ήρωες των Ιμίων,

Ζήτω οι Ένοπλες Δυνάμεις μας

Ζήτω η αιωνία Ελλάδα μας.