ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ : Έτοιμα τα σχέδια και οι μακέτες του νέου Διεθνούς αεροδρομίου στην Παλιόνησο Καλύμνου.

8086

Η δέσμευση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψη του στην Κάλυμνο στις 6 Ιανουαρίου 2018 , την ημέρα των Θεοφανείων, μετά από πρόταση του δημάρχου Ιωάννη Γαλουζή, για την κατασκευή νέου διεθνούς αεροδρομίου στην περιοχή Παλιονήσου, όχι μόνο έχει δρομολογηθεί ,αλλά προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του kalymnos-news.gr  μετά τη συνάντηση εργασίας που είχαν την Τετάρτη 15/3/2018 ο Δήμαρχος  Ιωάννης Γαλουζής, που συνοδευόταν  από τον Αντιδήμαρχο Μ. Ρήγα, με το Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Κωνσταντίνο Λιτζεράκο (φωτο) ,δόθηκε το “πράσινο φως” και οι Τεχνικές Υπηρεσίες ολοκλήρωσαν το φάκελο αυτού του μεγάλου έργου.

Ο πλήρης φάκελος του έργου την περασμένη Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018, υπογράφηκε από τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και προωθήθηκε άμεσα στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, ο οποίος θα έχει και τον τελευταίο λόγο, αφού ο προϋπολογισμός του έργου υπερβαίνει τα 40 εκατομμύρια ευρώ και το έργο θα χρηματοδοτηθεί  αποκλειστικά από Εθνικούς πόρους και από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων .

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αμέσως μετά το ΠΑΣΧΑ, ο Πρωθυπουργός θα βάλει την υπογραφή του και ο φάκελος θα επιστραφεί στην ΥΠΑ με την ένδειξη ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ  προκειμένου να προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου με διεθνή διαγωνισμό.

Αν όλα εξελιχθούν χωρίς προβλήματα, αναμένεται ότι μέσα στο 1ο 10ήμερο του Αυγούστου θα έχει εγκατασταθεί η ανάδοχος εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή αυτού του μεγάλου έργου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μελέτης, το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί εντός 16 μηνών,αφου οι εργασίες διαδρόμου και κτιριακών εγκαταστάσεων θα εκτελούνται παράλληλα

Αυτό σημαίνει χρονικά, ότι μέχρι τέλος του 2019 το νέο Διεθνές αεροδρόμιο Καλύμνου θα λειτουργεί.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις  της μελέτης, ο διάδρομος του νέου αεροδρομίου θα έχει μήκος 3.280 μέτρα και θα είναι διπλός,  που θα το κατατάσσει πρώτο στα Δωδεκάνησα και στο Αιγαίο και στα 4 μεγαλύτερα στη Ελλάδα

Το δάπεδο στάθμευσης αεροσκαφών θα καλύπτει συνολική έκταση 115.000 τ.μ. με δυνατότητα στάθμευσης ταυτόχρονα 13 αεροσκαφών, ενώ το κτήριο του αεροσταθμού θα έχει έκταση 21.753 τ.μ., με χωρητικότητα 1.800 επιβατών.

Ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας θα υποστηρίζεται από ραντάρ προσέγγισης, ενώ θα υπάρχει και αυτοματοποιημένο σύστημα διαχείρισης σχεδίων πτήσης.

Το αεροδρόμιο θα λειτουργεί όλες τις μέρες και ώρες του χρόνου.

Να σημειώσουμε ότι το νέο Διεθνές αεροδρόμιο Καλύμνου θα αποτελέσει πόλο έλξης όλων των ξένων αεροπορικών εταιρειών, αφού θα ανήκει στην ΥΠΑ και όχι στην Fraport-Greece όπως αυτά της Κω και Ρόδου και τα τέλη αεροδρομίου θα είναι πολύ χαμηλότερα.

Επίσης οι νέες υπερσύχρονες εγκαταστάσεις του νέου αεροδρομίου ,θα προσελκύσουν αρκετές ξένες εταιρείες , να χρησιμοποιούν ως βάση τους στην Ελλάδα, το νέο Διεθνές αεροδρόμιο Καλύμνου,

 Δείτε μακέτες και φωτο που συνοδεύουν την μελέτη του έργου, που κατά αποκλειστικότητα παρουσιάζει το kalymnos-news.gr

 

 
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός