Επίθεση στη Συρία ( 14/4/2018) : 1 μέρος Πολέμου+2 μέρη θεάτρου -Γράφει ο Μανώλης Γαλανομάτης

650

%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%8e%ce%bb%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%82

Άρθρο που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» του Σαββάτου 5 Μαϊου 2018

 

Ξεκινάμε το σημερινό μας άρθρο με μια διευκρίνηση: Στο τίτλο αναφέρουμε την ημερομηνία της επίθεσης, γιατί μέχρι αυτό το άρθρο (που το γράφουμε στις 18/4/2018) να φτάσει στον αναγνώστη, μπορεί να έχει γίνει και δεύτερη επίθεση στη Συρία, οπότε ο αναγνώστης δεν θα ξέρει για ποιά επίθεση μιλάμε.

Σκοπός του σημερινού άρθρου είναι να επισημάνει την σημασία του  μέτρου στις εκτιμήσεις: Η εκτίμηση, ότι πρόκειται για κανονική πολεμική επιχείρηση είναι τόσο λαθεμένη, όσο η εκτίμηση, ότι πρόκειται απλά για ένα στημένο θέατρο.

1) Η επιχείρηση ξεκίνησε με θέατρο

Α) Η αφορμή της πολεμικής επιχείρησης ήταν ένα θέατρο. Οι Δυτικοί (και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ) αφού κατέστρεψαν Τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, την Κορέα, το Βιετνάμ, το Λάος, την Καμπότζη, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Γιουγκοσλαβία, τη Λιβύη και τελικά την ίδια τη Συρία με τους Ισλαμιστές πράκτορες τους, τώρα λόγω αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων στο κόσμο, θέλησαν να το παίξουν ανθρωπιστές.

Κατασκεύασαν με ”τα λευκά κράνη” μια δήθεν επίθεση του Συριακού Στρατού με χημικά και ανέλαβαν να τιμωρήσουν την Συρία για ανθρωπιστικούς λόγους.

Εδώ παγιδεύτηκαν: Ζήτησαν την άδεια του Πούτιν για ένα μικρό πόλεμο, χωρίς θύματα. Ο Πούτιν τους επέτρεψε να εμφανίσουν την αδυναμία τους ως ανθρωπισμό (φυσικά γελάει το παρδαλό κατσίκι)

Β) Το θέατρο όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι υπήρξε πολεμική αποτυχημένη επιχείρηση. “Πόλεμος είναι η συνέχιση της Πολιτικής με άλλα μέσα” (Κλαούσεβιτς).

Αφού σταμάτησαν οι συνομιλίες των αντίπαλων πλευρών και λόγο ανέλαβαν τα πλοία, τα υποβρύχια, τα αεροπλάνα, οι πύραυλοι και οι αντιπύραυλοι, έχουμε πολεμική επιχείρηση: Είναι φανερό. Το πρόβλημα είναι σε ποιό βαθμό αυτή η πολεμική επιχείρηση είναι θέατρο συννενοημένων αντιπάλων και συμφωνημένων από τα πριν  κινήσεων.

2) Οι στόχοι της (έστω θεατρικής) πολεμικής επιχείρησης

Α) Ο κύριος (και επομένως: στρατηγικός) στόχος.

Η Συρία βρίσκεται σε γεωστρατηγικό κόμβο, γιατί εκτός από τον δικό της φυσικό πλούτο (που πολύ θα άρεσε στους Δυτικούς να τον είχαν υπό δικό τους έλεγχο) ,ενοχλεί τους Δυτικούς γιατί μπλοκάρει τις εν δυνάμει μεταφορές υδρογονανθράκων από την Μέση Ανατολή στην  Ευρώπη (με έλεγχο και επ’ ωφελεία αυτής της διακίνησης από τις Δυτικές Εταιρείες).

Το γεγονός δε, ότι τον έλεγχο του Συριακού χώρου κατέχει καθεστώς φιλικό προς τη Ρωσία, η οποία είναι ο μεγάλος αντίπαλος της Δύσης, δίνει στην πολεμική αυτή επιχείρηση διαστάσεις αμφισβήτησης της Ηγεμονίας των ΗΠΑ και γενικότερα της κυριαρχίας της Δύσης στον κόσμο.

Επομένως στρατηγικός στόχος της πολεμικής αυτής επιχείρησης [και της όποιας άλλης ακολουθήσει] είναι η ανάσχεση των επιδιώξεων της Ρωσίας ν’ ανατρέψει την Αμερικάνικη Ηγεμονία στον κόσμο (και γενικότερα την κυριαρχία της Δύσης)

Αυτός ο στόχος απέτυχε παταγωδώς.

Β) Ο δεύτερος στόχος (σημαντικός, αλλά όχι στρατηγικός) ήταν να νικήσουν οι ΗΠΑ (=να επιφέρουν συντριπτικά πλήγματα κατά της Συρίας) και να εμφανιστεί ο Ντ.Τραμπ ως ισχυρός και βουλητικός Πρόεδρος, που θα “ξανακάνει τις ΗΠΑ ισχυρές” και έτσι να επιβληθεί ο Ντ.Τραμπ απέναντι στους αμφισβητίες του (και να  διατηρήσει την κλονιζόμενη θέση του)

Ο στόχος αυτός απέτυχε παταγωδώς.

Γ) Ο τρίτος στόχος ήταν επιχειρηματικού χαρακτήρα: Αν νικούσαν οι Δυτικοί, θα δοξάζονταν η Αμερικάνικη Τεχνολογία Πολέμου και οι πωλήσεις όπλων στους Άραβες θ’ ανέβαιναν κατά πολύ.

Δέον να σημειωθεί ότι οι Άραβες δεν νοιαζόντουσαν για μια νίκη των ΗΠΑ χάρις σε μια μεγάλη υπεροπλία (με 2-3 αεροπλανοφόρα), αλλά για μια νίκη στην βάση της Τεχνολογίας των όπλων που σχεδιάζουν ν’  αγοράσουν.

Ο στόχος αυτός απέτυχε παταγωδώς.

3) Θα γίνει δεύτερη επίθεση;

Το ότι και οι τρείς στόχοι απέτυχαν παταγωδώς, γεννά την ανάγκη για μια νέα επίθεση με μεγαλύτερες δυνάμεις (=αφού οι αιτίες υπάρχουν, αργά ή γρήγορα [ίσως και πολύ γρήγορα] θα υπάρξουν και αφορμές και οι ανάλογες κινήσεις [έως ότου γίνει κατανοητό στους Δυτικούς, ότι δεν μπορούν αντικειμενικά να διατηρήσουν την κυριαρχία του κόσμου.

Προβλέπεται και πάλι ένα κτύπημα (ίσως πολύ πιο ισχυρό), αλλά που δεν θα είναι ικανό να επιφέρει πολιτικές ανατροπές [ίσως η μια πλευρά φέρει αεροπλανοφόρο, αλλά και η άλλη ίσως κουβαλήσει S-300 (υπό την κατοχή των Συριακών δυνάμεων)].

Επίσης ένα νέο δυτικό πλήγμα δεν θα τολμήσει να κτυπήσει Ρωσικές δυνάμεις, αλλά η Ρωσική εμπλοκή θα είναι πιο φανερή. Το αποτέλεσμα; περισσότερες καταστροφές ίσως, αλλά με μηδενικά πολιτικά αποτελέσματα [Ακόμα κι αν κτυπηθεί ο ίδιος ο Άσαντ,οι Δυτικοί δεν βλέπουν φιλική προς αυτούς Κυβέρνηση]

4) Γιατί η επιχείρηση της 14/4/2018 θεωρείται αποτυχημένη;

Α) Γιατί στους 103 πυραύλους που εξαπέλυσαν οι Δυτικές Δυνάμεις, οι 71 καταρρίφθηκαν από το Συριακό αντιπυραυλικό πυροβολικό και τα αεροδρόμια της Συρίας που εβλήθησαν δεν έπαθαν το  παραμικρό [3 τραυματίες σε μια Χώρα που μέχρι τώρα έχει χάσει 300.000 κόσμο, είναι λιγότερο από σταγόνα στον ωκεανό].

Β) Το υποτιθέμενο επιστημονικό κέντρο,που δήθεν παρήγε τα χημικά, εβλήθη στον αυλόγυρο του και χάλασε η πρόσοψη του.

Γ) Γαλλική παρέμβαση δεν υπήρξε. Οι Γάλλοι δεν συμμετείχαν στην επιχείρηση  (καθυστερημένη επανάληψη του “Pourquoi”)

Δ) Τα αγγλικά υποβρύχια δεν μπόρεσαν να πάρουν θέση μάχης, γιατί τα Ρωσικά υποβρύχια τα παρενοχλούσαν συνεχώς.

Ε) Το ηθικό του Συριακού λαού έμεινε ακμαιότητα και πανηγύριζε στους δρόμους για το αποτέλεσμα της επίθεσης.

ΣΤ) Γιατί η επίθεση έδειξε την μεγάλη ικανότητα του Συριακού σώματος που κατείχε τα αντιπυραυλικά μέσα και η Ρωσική Κυβέρνηση για ανταμοιβή θα τους διαθέσει σύντομα αντιπυραύλους S-300.

5) Η πολεμική επιχείρηση εξελίχθηκε ως θέατρο

Α)Οι Δυτικοί ειδοποίησαν τον Πούτιν κάποιες ώρες πριν για την έκταση και τους στόχους της πολεμικής επιχείρησης [και αυτός με τη σειρά του ειδοποίησε τον Μπασάρ Άσαντ,ο οποίος φυσικά πήρε τα μέτρα του] Έτσι οι Σύροι από τη μια έκρυψαν τα αεροπλάνα και από την άλλη είχαν σε ετοιμότητα το σύνολο του αντιπυραυλικού τους συστήματος. Ένας Πόλεμος στις βασικές του επιδιώξεις συνεννοημένος είναι ένα θέατρο. Οι Δυτικοί είχαν πολλά έξοδα και μηδενικά αποτελέσματα

Β) Η Γαλλική συμμετοχή ήταν μηδενική και η Αγγλική μηδαμινή. Άρα η Δυτική συμμαχία είναι ένα τίποτε: υπάρχουν μόνον οι ΗΠΑ.

Οι άλλοι παριστάνουν τους συμμάχους (ενώ είναι απλώς υποτελείς, που οι ΗΠΑ τους αναθέτουν καθήκοντα).