Με τίτλο «ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΧΑΛΗ» η εφημερίδα «Η Καλυμνιακή» αποχαιρετά τον ιδρυτή της Μιχαήλ Π. Ζαϊρη.

2102

Με  τίτλο στο πρωτοσέλιδο «ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΧΑΛΗ» και μία φωτογραφία του, η εφημερίδα «Η Καλυμνιακή» αποχαιρετά στο φύλλο του Ιουνίου 2018 που κυκλοφόρησε, τον ιδρυτή της  Μιχαήλ Π. Ζαϊρη.

Είναι η εφημερίδα που αγάπησε ,που ίδρυσε το 1995, την θεωρούσε «παιδί του» και στην οποία αρθρογραφούσε επί 24 χρόνια, μέχρι και την τελευταία στιγμή που βρισκόταν στο Νοσοκομείο, δίνοντας μάλιστα οδηγίες και κατευθύνσεις πως θα βγει το επόμενο φύλλο.

Το κείμενο που συνοδεύει τον τίτλο είναι γραμμένο από τη σύζυγο του αείμνηστου Μιχαήλ Π.Ζαίρη την Μαρία Χατζηθεμιστοκλή Ζαϊρη.

Ένα κείμενο με τίτλο “Τον αγώνα τον καλόν ηγώνισαι”όπου η Μαρία, όπως χαρακτηριστικά γράφει, αναφέρεται στα καθημερινά, τα δικά τους αυτά που έζησαν με το Μιχάλη στα 55 χρόνια κοινής ζωής.

Η Μαρία αναφέρεται με γλαφυρό τρόπο στον άνθρωπο Μιχάλη Ζαίρη, που ήταν ευφυής, ικανός, δραστήριος, συναισθηματικός, φιλότιμος. Μυαλό που έλαμπε από την αρχή και φυσική παρουσία που επιβαλλόταν.

Ένας άνθρωπος που το μυαλό του πάντα ήταν στην οικογένεια και στον συνάνθρωπό του

Παραθέτουμε αυτούσιο ένα χαρακτηριστικό κομμάτι από το κείμενο που αφιέρωσε η Μαρία Ζαϊρη στον αείμνηστο σύζυγος της.

Μεγάλο αυτό το κεφάλαιο της προσφοράς, της ανιδιοτέλειας ,της αδιαφορίας για τον εαυτό του ,έστω κι αν η υγεία του είχε από πολύ νωρίς κλονισθεί.

Στη σειρά των προτεραιοτήτων ο εαυτός του ερχόταν τελευταίος .Όλα αυτά συνήθως έχουν τίμημα βαρύ.

Κι αν κάτι το αντιστάθμιζε στην περίπτωση του είναι η ήσυχη συνείδηση.

 Ο ύπνος χωρίς τύψεις, χωρίς ενοχές. Ίσως τελικά αυτό να είναι το μυστικό που με τόσα προβλήματα έφτασε ως τα 83 του χρόνια κι έφυγε όρθιος, με το μυαλό καθαρό, έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης  και με την απερίγραπτη ικανοποίηση να αφήνει πίσω του τρία λαμπρά παιδιά και οκτώ εγγόνια, που ως τώρα τουλάχιστον οι προοπτικές είναι να  βαδίσουν στα βήματά του.

 Έζησε γεμάτη και δημιουργική ζωή και φεύγει αφήνοντας το στίγμα του που θα φροντίσουμε να μην χαθεί σύμφωνα με το πνεύμα, τις αρχές και τις αξίες του. Ο καιρός θα δείξει τον τρόπο.

 Κατά τα πρότυπα των αρχαίων τουλάχιστον, πρέπει να θεωρείται ευτυχής.

Και όπως λέει ο απόστολος Παύλος:  «Τον αγώνα τον καλόν ηγωνίσμαι…Νυν απόκειται μοι ο της δικαιοσύνης στέφανος».

(Προς Τιμόθεον Β’ Επιστολή )

Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι «Η Καλυμνιακή» συνεχίζει να εκδίδεται με εκδότη τον Κώστα Μ.Ζαϊρη