Η εκδήλωση του Αναγνωστήριου Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» για την αποφράδα ημέρα της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως,

912

Το Αναγνωστήριο Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» πραγματοποίησε εκδήλωση για την αποφράδα ημέρα της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως, το βράδυ της 30ής Μαΐου, στο ισόγειο του Πνευματικού μας Κέντρου.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε: α. Ομιλία από τον αρχαιολόγο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αναγνωστηρίου κ. Μιχάλη Κουτελλά με θέμα: «Θρύλοι, παραδόσεις και τραγούδια της Ρωμιοσύνης για την Άλωση της Πόλης». β. Μουσικό Πρόγραμμα από μεικτό σχήμα – μουσικών και χορωδών- της Ένωσης Πολιτών Χώρας και μαθητών του 3ου Γυμνασίου, υπό τη διεύθυνση του μουσικού κ. Γεωργίου Καραφύλλη.

Ο ομιλητής με μια άρτια από φιλολογική πλευρά ομιλία ταξίδεψε το κοινό στην αμέσως μετά την Άλωση της Πόλης εποχή, κατά την οποία …γεννήθηκαν θρύλοι, παραδόσεις και τραγούδια – γνωστά και άγνωστα- που ακολουθούν ως πολύτιμα φυλακτά το Γένος των Ελλήνων και αρδεύουν τη συλλογική ιστορική μνήμη, στερώντας από την υποβόσκουσα λήθη την πρωτοκαθεδρία. Γιατί δε θα πάψει ποτέ η ιερή πόλη της Ρωμιοσύνης να αποτελεί  αγλάισμα, καημό, όραμα και πηγή έμπνευσης, ταυτόχρονα, ολόκληρου του Ελληνισμού.

Έτσι, η δύναμη και η τραγικότητα της κραυγής: «Εάλω η Πόλις» αναδείχθηκε πλέρια μέσα απ’ τον λόγο και τη μουσική. Τραγούδια απ’ όλα σχεδόν τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας, τραγούδια πόνου, μοιρολόγια ουσιαστικά, δοσμένα με τα γνωστά παραδοσιακά μας μουσικά όργανα (κλαρίνο, βιολί, λύρα πολίτικη, λύρα Πόντου, κανονάκι, ταμπουρά, νταούλι) και με καλά δουλεμένες φωνές, πέτυχαν αυτό που η εκδήλωση επεδίωκε: Την τόνωση της ιστορικής μνήμης.

Έπαιξαν: Κλαρίνο ο Γεώργιος Μπουφίδης, βιολί ο Νικόλαος Χελιώτης, λύρα Πόντου ο Κων/νος Γεωργιάδης, κρουστά ο Αντώνιος Μαγκλής, κανονάκι ο Μιχαήλ Γουρλάς, λύρα πολίτικη ο Σάββας Γουρλάς και ο ίδιος ο χοράρχης Γεώργιος Καραφύλλης και ταμπουρά ο Θεόδωρος Χελιώτης.

Τραγούδησαν: π. Ηλίας Μουζουράκης, Γεώργιος Μαρίνος, Μυρτώ Μαρκαντωνάκη, Νομική Βαζανέλη, Σταύρος Ζωγράφος, Άννα Βάβλη, Μιχαήλ Εργάς, Νομική Καραφύλλη, Ιωάννης Κόττορος, Μιχαήλ Μακαρούνας, Γεώργιος Μαρτίνος, Ιωάννης Πιζάνιας, Σακελλάρης Τριαντάφυλλος.

Προλόγισε και έκλεισε στο τέλος  ο αντιπρόεδρος του Αναγνωστηρίου, πρώην Γυμνασιάρχης κ. Γεώργιος Χατζηθεοδώρου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν: Ο μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, οι πρωτοπρεσβύτεροι του Οικουμενικού Θρόνου πατέρες Ιωάννης Χαλκίτης και Αμφιλόχιος Σακαλλέρος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ποθητός Μαγκούλιας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Γεώργιος Μαύρος και κ. Σακελλάρης Ζερβός, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Σταυλάς, ο Ειρηνοδίκης Καλύμνου κ. Γεώργιος Τσοχαλής, ο Διοικητής του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων, Συνταγματάρχης (ΠΖ)  Αντώνιος Μητάφης, ο νέος Διοικητής του Συντάγματος, Συνταγματάρχης (ΠΖ) Κωνσταντίνος  Δαλάκης.