Κατατέθηκε στη Βουλή, σήμερα Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018 το νομοσχέδιο για το μεταφορικό ισοδύναμο, στο οποίο περιλαμβάνεται και διάταξη που προβλέπει την Ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο.
Πιο συγκεκριμένα στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τίτλο «Μηχανισμός εφαρμογής, κρατική εποπτεία και γενικοί όροι υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου (Μ.Ι) και άλλες διατάξεις» στο Μέρος Β και στο άρθρο 12 προβλέπεται η ίδρυση Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού με έδρα στην Κάλυμνο-Σχολή Πλοιάρχων.
Δείτε το σχετικό άρθρο 12:
Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις που παρέχονται με τα συνοδευτικά έγγραφα, μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου, για θέματα οργάνωσης, σύσταση θέσεων προσωπικού και εν γένει θέματα λειτουργίας της ΑΕΝ προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού διατάγματος που θα τα ρυθμίζει .
Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το σχέδιο νόμου, αναφέρεται ότι για το Ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 η ΑΕΝ Καλύμνου θα λειτουργήσει μόνο το Α΄εξάμηνο, ενώ τα υπόλοιπα εξάμηνα θα λειτουργήσουν από το επόμενο Ακαδημαϊκό έτος.
Επίσης στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι η ίδρυση μιας επιπλέον ΑΕΝ θα επιλύσει το σημαντικό βαθμό την αύξηση των αξιωματικών ΕΝ λόγω του διαρκούς αιτήματος της αγοράς εργασίας
Επιπλέον η τοποθεσία της ίδρυσης της στην Πόθια Καλύμνου θα τονώσει τη νησιωτικότητα στην ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων ,λαμβάνοντας υπόψη ότι σε αυτή την περιοχή είναι καταγεγραμμένη η επιθυμία να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα πολλών νέων ,οι οποίοι σήμερα είναι διασκορπισμένοι σε απομακρυσμένες από τον τόπο διαμονής τους υπάρχουσες ΑΕΝ.
Για την ετήσια δαπάνη κάλυψης κόστους λειτουργίας της ιδρυόμενης ΑΕΝ Σχολής Πλοιάρχων στην Κάλυμνο (κατά το μέρος που δεν επιβαρύνεται το κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης) αλλά και την εφάπαξ δαπάνη ύψους 1.9 εκατ. ευρώ περίπου για την προμήθεια του αναγκαίου εκπαιδευτικού εξοπλισμού (προσομοιωτές, εργαστήρια κλπ) στην ειδική έκθεση αναφέρονται τα παρακάτω: