Από την παρουσίαση της μελέτης κατασκευής θεάτρου-Πολιτιστικού κέντρου στην Κάλυμνο- Η αρνητική θέση του Σ.Ζέρβου ότι δεν μπορεί να ανεγερθεί στην Χωράφα Αγ.Θεολόγου (2 video).

1369

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη βράδυ 18 Ιουλίου 2018, στη συνεδρίαση του ΔΣ Καλυμνίων η παρουσίαση της προμελέτης, που αφορά στην κατασκευή ενός υπερσύγχρονου  θεάτρου-Πολιτιστικού κέντρου  στην Χωράφα Αγ.Θεολόγου με την οικονομική συμμετοχή του μεγάλου ευεργέτη της Καλύμνου Γιάννη Χαλίκου με το ποσό των 500.000 ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι το ΔΣ Καλυμνίων στη συνεδρίαση του πριν ένα χρόνο στις 20 Ιουλίου 2017, προχώρησε στην  αποδοχή δωρεάς από το συμπατριώτη μας Ιωάννη Χαλίκο ποσού 500.000 ευρώ για την κατασκευή ενός σύγχρονου Θεάτρου- Πολιτιστικού κέντρου στην Χωράφα του Αγίου Θεολόγου.

Ο δήμος αναλάμβανε την υποχρέωση να εκπονήσει  την μελέτη και να συμμετέχει με αρχικό ποσό 200.000 ευρώ για την έναρξη των εργασιών .

Λόγω αδυναμίας των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλυμνίων να εκπονήσουν την μελέτη, ο Γιάννης Χαλίκος ανέλαβε με δικά του έξοδα να αναθέσει την εκπόνηση της μελέτης σε εξειδικευμένο τεχνικό γραφείο.

Την παρουσίαση αυτή της προμελέτης στο ΔΣ, πραγματοποίησαν οι μελετητές του έργου ο Αρχιτέκτων  Στέφανος Πάντος και ο Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Πάρης Μητσούδης.

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση πρόκειται για ένα κτίριο 707 τμ, που αποτελεί μόνο το 20% του συνολικού οικοπέδου της Χωράφας Αγίου Θεολόγου που είναι 3.546 τμ.

Το κτίριο που θα στεγάσει το θέατρο – πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Καλύμνου θα ανοικοδομηθεί στο παραπάνω οικόπεδο  και αναπτύσσεται σε 2 στάθμες (ισόγειο και όροφος), ενώ αποτελείται από 3 διαφορετικές πτέρυγες:

1.O χώρος εισόδου-φουαγιέ

2.O χώρος του κινηματοθεάτρου

3.Oι βοηθητικοί χώροι

Η ισόγεια στάθμη του κτιρίου εκτείνεται σε επιφάνεια 707 τ.μ. ενώ ο όροφός του καταλαμβάνει 242 τ.μ., εκ των οποίων οι κύριοι χώροι είναι 599 τ.μ. ενώ οι βοηθητικοί χώροι 350 τ.μ. (αποθήκες, μηχανολογικοί χώροι κλπ.).

Ο ημιυπαίθριος  χώρος του κτιρίου, θα κυμανθεί ανάλογα με την απόφαση που θα ληφθεί από 50-180 τμ .

Πρόκειται για έναν υπερσύγχρονο χώρο, με κατάλληλη εσωτερική διαμόρφωση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλαπλές χρήσεις, ως θέατρο, ως σινεμά, για μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, για συγκεντρώσεις και κάθε είδους πολιτιστική και πολιτική εκδήλωση,ενώ θα μπορεί να φιλοξενεί πιθανές περιοδικές εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας

Το κτίριο εξωτερικά θα συνάδει με τη Δωδεκανησιακή αρχιτεκτονική που χαρακτηρίζεται από την Ιταλική επιρροή και ο προϋπολογισμός για την ολοκλήρωση του κτιρίου και τον εξοπλισμό, ανέρχεται στο ποσό των 2.000.000 ευρώ.

Αναλυτικά τη μελέτη με όλα τα στοιχεία της,  θα την παρουσιάσουμε στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» του Σαββάτου 21 Ιουλίου 2018 .

Και ενώ μετά την παρουσίαση της προμελέτης ενός εντυπωσιακού υπερσύχρονου κτιρίου ,όνειρο πολλών ετών, που θα καλύπτει πλήρως όλο το φάσμα πολιτιστικών εκδηλώσεων και όχι μόνο στο νησί, είχε δημιουργηθεί ένα ευχάριστο και αισιόδοξο κλίμα, η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου Σάκη Ζερβού στη συνέχεια, δημιούργησε κάποια ένταση αλλά έδωσε και την εντύπωση ότι το έργο θα αντιμετωπίσει προβλήματα, από ενστάσεις και προσφυγές.

Ο Σάκης Ζερβός  ξεκάθαρα υποστήριξε, ότι το συγκεκριμένο έργο δεν μπορεί να κατασκευαστεί στην Χωράφα του Αγίου Θεολόγου, καθόσον ο σκοπός της απαλλοτρίωσης της, είναι απαγορευτικός για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων και στην προκειμένη περίπτωση θεάτρου και πολιτιστικού κέντρου.

Όπως είπε η απαλλοτρίωση του χώρου έγινε προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος πρασίνου ,πάρκο και παιδική χαρά και όχι κτιριακές εγκαταστάσεις.

Βέβαια δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, ότι ο Σ.Ζερβός κλείνοντας την αρχική του τοποθέτηση είπε: Σας δίνω το λόγο μου ότι εγώ προσωπικά ,εγώ αποσύρομαι από την πολιτική ζωή, εγώ φεύγω, εγώ προσωπικά θα κάνω ότι μπορώ έτσι ώστε να μείνει αυτό το οικόπεδο για το σκοπό που αποκτήθηκε

Αιχμηρός ήταν ο Δήμαρχος Ιωάννης Γαλουζής απαντώντας στο Σάκη Ζερβό, χαρακτηρίζοντάς τον ως ανακόλουθο, αφού όπως είπε πριν ένα χρόνο στις 20 Ιουλίου 2017, που είχε ληφθεί ομόφωνη απόφαση για την κατασκευή του Πολιτιστικού κέντρου στην Χωράφα του Αγίου Θεολόγου μετά την αποδοχή της δωρεάς των 500.000 ευρώ του Γιάννη Χαλίκου, την είχε ψηφίσει και ο ίδιος.

Ο φακός του kalymnos-news.gr και ο Μάμας Χαραμαντάς κατέγραψαν τα όσα διημείφθησαν στη συνεδρίαση του ΔΣ, στα δύο video που ακολουθούν:

Στο 1ο video οι αρχικές τοποθετήσεις του Δημάρχου Ιωάννη Γαλουζή, του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας  Ιωάννη Μαστροκούκου, του επικεφαλής της παράταξης «Η Κάλυμνος αλλάζει» Γιώργου Μαύρου και του Δημοτικού συμβούλου Σάκη Ζερβού με την αρνητική του θέση.

Στο 2ο video δείτε την απάντηση του Δημάρχου και τις δευτερολογίες Σ.Ζερβού και Ι.Μαστροκούκου .