Θάνατος 74χρονης αλλοδαπής επιβάτης σκάφους αναψυχής που μεταφέρθηκε από το Εμπορειό στο Νοσοκομείο Καλύμνου με αγροτικό όχημα ελλείψει νυκτερινής βάρδιας του ΕΚΑΒ

2736

Θάνατος 74χρονης αλλοδαπής, Βρετανικής υπηκοότητας, επιβάτης Ιστιοφόρου  σκάφους αναψυχής ,που ελλιμενιζόταν στο λιμανάκι του Εμπορειού  Καλύμνου και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καλύμνου με αγροτικό όχημα ελλείψει νυκτερινής βάρδιας του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του kalymnos-news.gr τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018 τις πρώτες πρωινές ώρες (στις 12.45) ενημερώθηκε το Νοσοκομείο Καλύμνου για να μεταφέρει με το ΕΚΑΒ από το Εμπορειό Καλύμνου, 74χρονη γυναίκα  Βρετανικής υπηκοότητας που επέβαινε σε Ιστιοφόρο  σκάφος αναψυχής και ελλιμενιζόταν στην περιοχή,λόγω αδιαθεσίας που αισθάνθηκε.

Η απάντηση από το Νοσοκομείο ήταν ότι δεν υπάρχει νυκτερινή βάρδια και θα έπρεπε να μεταφερθεί με κάποιο ιδιωτικό μέσο.

Το πλήρωμα του σκάφους αναζήτησε όχημα για την μεταφορά της 74χρονης στο Νοσοκομείο . Ειδοποιήθηκε κάτοικος του Εμπορειού που προσφέρθηκε με το ΙΧΦ όχημα (αγροτικού τύπου 4Χ4) να μεταφέρει την 74χρονη στο Νοσοκομείο. Το όχημα με την 74χρονη έφτασε στις 2.00 πμ και εισήχθη στο Νοσοκομείο όπου κατέληξε

Η σορός της 74χρονης μεταφέρθηκε στη Ρόδο για νεκροτομή ,ενώ διατάθχηκε προανάκριση από τον Εισαγγελέα Κω που διενεργεί το Λιμεναρχείο Καλύμνου.

Δυστυχώς είναι ένα ακόμη περιστατικό που έρχεται να προστεθεί τις τελευταίες  ημέρες, με το ΕΚΑΒ στην Κάλυμνο, να παραμένει χωρίς νυχτερινή βάρδια (11.00 βράδυ-07.00 πρωί) από τις 17 Αυγούστου 2018, λόγω έλλειψης προσωπικού, αφού δεν ανανεώθηκαν οι δίμηνες συμβάσεις των διασωστών.

Και φυσικά το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι, τι θα πρέπει να συμβεί ακόμη, για να αντιληφθούν οι υπεύθυνοι τη σοβαρότητα του προβλήματος, να παραμένει χωρίς νυκτερινή βάρδια το ΕΚΑΒ, σε ένα νησί με 16.000 μόνιμους κατοίκους και με αρκετούς παραθεριστές και επισκέπτες, μεσούσης της θερινής περιόδου, ώστε να προβούν στην άμεση επίλυση του;

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ
Ενημερώθηκε, πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, η Λιμενική Αρχή Καλύμνου από το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα για πιθανή καρδιακή ανακοπή γυναίκας, αγνώστων λοιπών στοιχείων, επιβαίνουσας στο Ι/Φ σκάφος «TAI LUK» σημαίας Βρετανίας , το οποίο βρισκόταν αγκυροβολημένο στη θαλάσσια περιοχή «ΕΜΠΟΡΕΙΟΣ» ν. Καλύμνου.
Στην ανωτέρω παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από αλλοδαπούς ιατρούς, οι οποίοι επέβαιναν σε παρακείμενο πλοίο αναψυχής, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε αρχικά στη ξηρά με το ερασιτεχνικό σκάφος «ΕΙΡΗΝΗ» Λ.Καλύμνου 308 και ακολούθως στο Γ.Ν. «ΒΟΥΒΑΛΙΟ» Καλύμνου, όπου και τελικά κατέληξε.
Όπως διαπίστωσαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής πρόκειται για 74χρονη αλλοδαπή.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Καλύμνου.

 
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός