ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Ούτε ένα ευρώ δεν έχει απορροφήσει η κυβέρνηση Τσίπρα από τα 523 εκ. ευρώ του Εθνικού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας»

712

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, για τη μηδενική απορρόφηση πόρων από το Εθνικό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας, οι διαθέσιμοι πόροι του οποίου φτάνουν τα 523 εκ. ευρώ.

Ουσιαστικά, παραμένει αναξιοποίητο το μοναδικό πρόγραμμα με το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί τόσο η αλιεία, όσο και η παράκτια ανάπτυξη στις νησιωτικές περιοχές.

Το Ελληνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020, προϋπολογισμού 523,4 εκατ. ευρώ, είχε υποβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στις 24 Οκτωβρίου του 2014, και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς καμία αλλαγή και στο σύνολό του.

Από το τέλος του 2015, θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει οι προκηρύξεις, αλλά και οι αναθέσεις των δράσεων προκειμένου να μπορούν να απορροφηθούν πόροι για την ενίσχυση της αλιείας.

Είμαστε στο 2018 και έχει προκηρυχθεί μόνο το 25% των μέτρων και δράσεων του εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 και από αυτά δεν έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ ακόμα, σε όσους εντάχθηκαν.

Σε δήλωση του, ο κ. Μάνος Κόνσολας τονίζει:

«Οι νησιωτικές οικονομίες έχουν άμεση ανάγκη τους πόρους του Εθνικού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας.

Με τους ρυθμούς που πηγαίνει, όμως, η κυβέρνηση μπαίνουμε στο 2019 και ακόμα δεν έχει προχωρήσει το 75% των δράσεων και των προκηρύξεων.

Υπάρχουν 523 εκ. ευρώ για να γίνουν επενδύσεις στον τομέα της αλιείας και να ενισχυθούν οι αλιείς στα νησιά μας, η μεταποίηση και εμπορία αλιευτικών προϊόντων και η ανάπτυξη αλιευτικών και παράκτιων περιοχών.

Αποδεικνύεται ότι αυτή η κυβέρνηση, αδιαφορεί για όλα αυτά τα ζητήματα, αδιαφορεί για την ενίσχυση της αλιείας αλλά και των παράκτιων δραστηριοτήτων στα νησιά».

 
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός