Με τη δέουσα  λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε και φέτος στην Κάλυμνο η Εορτή των Θεοφανείων.

Επίκεντρο του εορτασμού ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Σωτήρος Χριστού, όπου σήμερα Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019,  χοροστατούντος  του Σεβ. Μητροπολίτου Παϊσίου, παρουσία των Τοπικών Αρχών και αρκετών πιστών  τελέστηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, του Μεγάλου Αγιασμού.

Στις 11 το πρωί έλαβε χώρα Ιερά Πομπή, από τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Σωτήρος Χριστού έως τον κεντρικό λιμένα Καλύμνου,στην προβλήτα, όπου έγινε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού,

Της πομπής προπορευόταν η Δημοτική Φιλαρμονική και ακολουθούσαν τιμητικό άγημα του 5/42 Συντάγματος, τα Ιερά Εξαπτέρυγα, οι Ιεροψάλτες, ο Μητροπολίτης με τον Ιερό Κλήρο που έφεραν τον Τίμιο Σταυρό, οι Αρχές του νησιού, σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Καλύμνου και πλήθος κόσμου.

Να σημειώσουμε την παρουσία τους στην τελετή, του Προέδρου του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Ευρωβουλευτή Καθηγητή Νότη Μαριά, του πρώην Υπουργού Αριστοτέλη Παυλίδη που ανελλιπώς για 40 χρόνια βρίσκεται την ημέρα των Θεοφανείων στην Κάλυμνο και του Καλυμνιακής καταγωγής πρώην βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Υψηλάντη.

Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων, στην προβλήτα μπροστά από την «Εθνική» και ο κόσμος είχε κατακλύσει την παραλιακή από την προβλήτα μέχρι και το Επαρχιακό Μέγαρο.

Εννέα (9) οι τολμηροί νεαροί που αψήφισαν το τσουχτερό κρύο και   βούτηξαν στα κρύα νερά για να πιάσουν το σταυρό, τηρώντας το έθιμο.

Στο χώρο της κατάδυσης ο αχταρμάς  «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΗΣ»,’όπου ανέβηκαν οι κολυμβητές, τα δύο σκάφη των Προσκόπων  και το φουσκωτό σκάφος του Λιμεναρχείου Καλύμνου

Τυχερός που έπιασε το σταυρό ο νεαρός Πολυχρόνης Σουσαφίρης

 Δείτε το όμορφο και πλούσιο ρεπορτάζ από τον Μεγάλο αγιασμό και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαίλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς για το kalymnos-news.gr  

  

6-1-2019 Η τελετή αγιασμού των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου σταυρού στο λιμάνι της Καλύμνου