Προσκεκλημένος στον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ήταν  ο Καλύμνιος Δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς Χρυσόστομος (Κρις) Αλαχούζος.

Ο Κρις Αλαχούζος μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ,με άλλους εκλεγμένους Έλληνες στην Αμερική αλλά και με εκπροσώπους από την Ελλάδα ,παρέστησαν στην τελετή που διοργανώθηκε τη Δευτέρα στις 5:30 μ.μ. 18 Μαρτίου 2019 με την καθιερωμένη πλέον τελετή στον Λευκό Οίκο προς τιμήν της Ελληνικής ημέρας της ανεξαρτησίας.

Ο πρόεδρος Τράμπ  εισερχόμενος στην μεγάλη αίθουσα κρατούσε ένα κόκινο καπέλο πάνω στο οποίο έγραφε «Κάνε την Αμερική ξανά μεγάλη». Ο κ. Τραμπ πάντως είπε: «Μόλις που έδωσαν αυτό το σπουδαίο καπέλο. Ξέρετε τι γράφει; Κάνε την Ελλάδα ξανά μεγάλη, σωστά;».

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, μίλησε εν συντομία, εκ μέρους της Κοινότητας για την Επανάσταση, και την ελευθερία που εκπροσωπεί η Αμερική και ο Λευκός Οίκος ενώ έκανε αναφορά στο Πατριαρχείο και την Κύπρο. Ο εορτασμός προς τιμήν της Ομογένειας και της Ελλάδας για την 25η Μαρτίου είχε ξεκινήσει επί προεδρίας Ρόναλντ Ρίγκαν (40ού Προέδρου των ΗΠΑ) και με την πάροδο του χρόνου έχει θεσμοθετηθεί.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τραμπ, ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ έχουν βαθιά διαμορφωθεί από τον ελληνικό πολιτισμό» και υπενθύμιζε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκε η Δημοκρατία.

Μίλησε για την προσφορά του Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, κάνοντας αναφορά στον Ομηρο και στον Αριστοτέλη, καθώς και στην μεγάλη συνεισφορά των αρχαίων Ελλήνων σε όλες τις επιστήμες. Επικαλέστηκα και το ρητό «το μυστικό της ευτυχίας είναι η ελευθερία, και το μυστικό της ελευθερίας είναι το κουράγιο».

Στην εκδήλωση παρών ήταν και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης