Δυναμίτες-Βεγγαλικά-παραδοσιακοί χοροί, το αναστάσιμο κοντσέρτο στην Κάλυμνο.(video)

1478

Η μουσική ,οι δημοτικοί χοροί,οι χαρούμενες φωνές,οι ευχές, τα βεγγαλικά και φυσικά οι ομοβροντίες από δυναμίτες που έσκαγαν στα γύρω υψώματα,,συνέθεσαν και το φετινό αναστάσιμο Καλύμνικο κονσέρτο.

Με 5 λέξεις μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το ΠΑΣΧΑ στην ΚΑΛΥΜΝΟ περικλείοντας απόλυτα το νόημα και την φιλοσοφία του ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟ– ΜΟΝΑΔΙΚΟ– ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ –ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ-ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ .

Οι Καλύμνιοι με το δικό τους τρόπο στέλνουν το αναστάσιμο μήνυμα χρόνια τώρα.

Χθες Κυριακή του ΠΑΣΧΑ 28 Απριλίου 2019, «άστραψαν και βρόντηξαν» τα υψώματα του Αγίου Σάββα- Αγίου Βασιλείου και το Μαυροβούνι στα υψώματα της Υπαπαντής στην Κάλυμνο.

Οι ομοβροντίες από δυναμίτες πρωταγωνίστησαν για μία ακόμη χρονιά στον εορτασμό του Καλύμνικου ΠΑΣΧΑ με  δυναμίτες να πέφτουν τόσο από τα υψώματα που που δεσπόζουν στα Βόρεια και τα Νότια της Πόθιας .

Λίγο πριν τις 7:00 το απόγευμα, άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες αναγνωριστικές βολές από δυναμίτες. Ο πολύ καλός καιρός επέτρεψε στον κόσμο να γεμίσει την κεντρική πλατεία και στους «δυναμιτιστές» με αμείωτο ρυθμό να εκτοξεύουν τα πυρομαχικά τους. Τα υψώματα του Αγίου Σάββα- Αγίου Βασιλείου και του Μαυροβούνι «άστραψαν και βρόντηξαν». Μόλις άρχισε να νυχτώνει, ο ρυθμός αυξανόταν και για περισσότερο από μία ώρα οι δεκάδες δυναμίτες που έπεφταν ακατάπαυστα δημιούργησαν μία «πολεμική ατμόσφαιρα» που εντυπωσίαζε.

Το Αναστάσιμο  Καλύμνικο κοντσέρτο, συμπλήρωσε η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων στην κεντρική πλατεία με τα χορευτικά συγκροτήματα. Νέοι και νέες με με παραδοσιακές στολές γέμισαν την κεντρική πλατεία και εντυπωσίασαν με τους χορούς τους.

 Και η αναστάσιμη βραδιά έκλεισε μόλις τελείωσε η ρίψη δυναμιτών, με ένα φαντασμαγορικό και εντυπωσιακό θέαμα  από βεγγαλικά που εκτοξεύτηκαν φωτίζοντας τον Καλύμνικο ουρανό. 
Συγκεκριμένα εκτοξεύτηκαν από την ταράτσα του Ξενοδοχείου «ΟΛΥΜΠΙΚ». Την οργάνωση είχε το Σχολικό Κέντρο του Γιώργου Αχλαδιώτη σε συνεργασία με το Δήμο Καλυμνίων.

Επίσης ακολούθησε ρίψη νέων βεγγαλικών στην κεντρική πλατεία.

 Δείτε το ρεπορτάζ που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαίλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς για το kalymnos-news.gr  αφιερωμένο στους απανταχού Καλυμνίους.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

28-4-2019 Δυναμίτες-Βεγγαλικά-παραδοσιακοί χοροί το αναστάσιμο κοντσέρτο
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός