Η αποκαθήλωση και η πρωινή περιφορά του Επιταφίου στο Βαθύ Καλύμνου

1198

Μεγάλη Παρασκευή, σήμερα 26 Απριλίου 2019 στον ενοριακό κοιμητηριακό Ιερό Ναό του Αγίου Θεοδώρου, στο Βαθύ Καλύμνου και πλήθος πιστών με  κατάνυξη και συγκίνηση παρακολούθησε την αποκαθήλωση 

Η Αποκαθήλωση στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η σκηνή της καταβίβασης του σώματος του Ιησού, από το Σταυρό που ακολούθησε μετά τη Σταύρωσή του, προκειμένου στη συνέχεια να ενταφιαστεί. Εντός του Επιταφίου τοποθετείται η χρυσοΰφαντη παράσταση του νεκρού Ιησού και εκτίθεται σε προσκύνημα.

Μετά την τελετή της αποκαθήλωσης στις 11.30 το πρωί έγινε η περιφορά του Επιταφίου

Ένα έθιμο με ρίζες από παλιά, που τηρείται μέχρι σήμερα.

Η έλλειψη ηλεκτροδότησης τα παλιά χρόνια και η δυσκολία στην κίνηση στα στενά σοκάκια,  ήταν ο λόγος που η περιφορά του Επιταφίου γινόταν πάντα το πρωί. Οι κάτοικοι στο όμορφο Βαθύ συνεχίζουν και σήμερα να τηρούν το έθιμο αυτό και η περιφορά να γίνεται πρωί.

Με ξεχωριστό, μοναδικό ,κατανυκτικό και εντυπωσιακό τρόπο έγινε και φέτος η περιφορά του λουλουδόλιστου Επιταφίου στο Βαθύ.

Ξεκίνησε από τον  Ιερό Ναό του Αγίου Θεοδώρου,πέρασε από το Μετόχι και τον Πλάτανο και έφτασε μέχρι το γραφικό λιμανάκι, για  να επιστρέψει στη συνέχεια πάλι πίσω.

Πολύς κόσμος συνόδευε τον Επιτάφιο, ενώ χορωδία  έψαλε τα εγκώμια.

Δείτε το ρεπορτάζ από την περιφορά του Επιταφίου,σήμερα Μεγάλη Παρασκευή 26 Απριλίου 2019.

Ρεπορτάζ με video της αποκαθήλωσης και της περιφοράς σε επόμενη ανάρτηση μας.  
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός