Με σύμμαχο τον καλό καιρό και την παρουσία πολύ κόσμου, πραγματοποιήθηκε την Μεγάλη Παρασκευή 26 Απριλίου 2019 η περιφορά των Επιταφίων στην Κάλυμνο με τον ξεχωριστό μοναδικό ,κατανυκτικό και εντυπωσιακό τρόπο.

Λίγο πριν τις 10.00 το βράδυ ο Επιτάφιος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού με τον Μητροπολίτη κκ Παϊσιο, με τις τοπικές Αρχές ,τους ενορίτες και με τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος, άνοιξε αυτή την ξεχωριστή θρησκευτική παρέλαση.

Ο Επιτάφιος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού παρέμεινε στη συνέχεια στο χώρο μπροστά στο Ηρώον απ’ όπου διήλθαν άλλοι 11 επιτάφιοι (σύνολο12) αντίστοιχων ενοριών της Πόθιας Καλύμνου.

Κατά σειρά διέλευσης:

-Ι.ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

-Ι.ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ


-Ι. ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ

-Ι. ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ι.ΝΑΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ

-Ι. ΝΑΟΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ (ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΛΑΜΙΩΤΙΣΣΑ )

-Ι. ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ


-Ι.ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

-Ι. ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ

-ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ

-Ι.ΝΑΟΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

-Ι.ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΑΝΤΟΣ

Στην περιφορά του κάθε επιταφίου προπορευόταν η χορωδία,ψάλλοντας τα εγκώμια, ακολουθούσαν οι ιεροψάλτες,ο κλήρος,οι μυροφόρες,τα εξαπτέρυγα ,πρόσκοποι και πιστοί που έψελναν καθ’όλη τη διάρκεια της περιφοράς.

Για μία ακόμη χρονιά όλες οι ενορίες παρουσίασαν λουλουδόλιστους επιταφίους,αλλά και στολισμένους με λαμπερά υφάσματα, που σήκωναν με καμάρι νεαροί ενορίτες,  εκδηλώνοντας έτσι την αγάπη τους για τον σταυρωθέντα δι’ ημάς Χριστό ,ενώ οι χορωδίες προσπαθούσαν να ψάλλουν κάθε μία δυνατότερα για να ξεχωρίσει.

Η ευγενής άμιλλα ανάμεσα στις ενορίες για τον ομορφότερο στολισμένο επιτάφιο ήταν και φέτος φανερή.

Εκτός τις τοπικές πολιτικές Αρχές με επικεφαλής το Δήμαρχο Ιωάννη Γαλουζή και αρκετούς περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους ,τις στρατιωτικές αρχές με επικεφαλής το Συναταγματάρχη Διοικητή του 5/42 ΣΕ,  αρκετά ήσαν τα πολιτικά πρόσωπα που επέλεξαν την Κάλυμνο για την Μεγάλη Παρασκευή.

Να σημειώσουμε την παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού, του Γραμματέα του ΚΙΝΑΛ Μανώλη Χριστοδουλάκη, του Γενικού Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργου Κασσάρα, του Δημάρχου του Τάρπον Σπρινγκς Κρις Αλαχούζου ,του  υποψήφιου Ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κρεμλή,των πρώην βουλευτών της ΝΔ Μίκα Ιατρίδη και Γιάννη Παππά, της υποψήφιας Βουλευτή Α΄Πειραιά με το ΚΙΝΑΛ Κατερίνας Βουρεξάκη,της υποψήφιας  Βουλευτή Δωδεκανήσου με το ΚΙΝΑΛ Κατερίνας Γαβαλά, του υποψηφίου Περιφερειάρχη Μανώλη Γλυνού,του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας στην Περιφέρεια Μπενέτου Σπύρου και του Προέδρου του ΤΕΕ Δωδεκανήσου Αντώνη Γιαννικουρή

Δείτε παρακάτω  φωτορεπορτάζ από την περιφορά των επιταφίων που συμμετείχαν στην ξεχωριστή αυτή θρησκευτική παρέλαση,που μόνο στην Κάλυμνο συμβαίνει.

Video με την περιφορά των Επιταφίων σε επόμενη ανάρτηση μας. 
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός