Την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2019 ο εορτασμός στην Κάλυμνο της 195ης επετείου της Ναυμαχίας του Γέροντα

1288

Στις 29 Αυγούστου 1824, έγινε η Ναυμαχία του Γέροντα, μία από τις σημαντικότερες ναυτικές επιχειρήσεις της Επανάστασης του ’21

Η ναυμαχία διεξήχθη στ’ ανοιχτά του ακρωτηρίου Γέροντας της Μικράς Ασίας (νυν Didim Τουρκίας), απέναντι από τα νησιά Λειψοί και Λέρος της Δωδεκανήσου. Αντιμέτωποι τέθηκαν ο ελληνικός στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, που αριθμούσε γύρω στα 70 πλοία και ο υπέρτερος (τεχνολογικά και ποσοτικά) τουρκοαιγυπτιακός στόλος υπό τους πασάδες Χοσρέφ και Ιμπραήμ, με πάνω από 250 πλοία

Ο Ισλαμικός στόλος συνετρίβη και μάλιστα συνελήφθη αιχμάλωτος ο ναύαρχος της Τυνησίας.

 Η ναυμαχία του Γέροντα είναι μία από τις λαμπρότερες σελίδες της Επανάστασης του ’21. Οι αντίπαλες δυνάμεις ήταν τόσο πολύ άνισες, που η θετική έκβαση της ναυμαχίας για τους Έλληνες προκάλεσε τον θαυμασμό των ξένων.

Ο Γάλλος ναύαρχος Εντμόν Ζιριέν ντε λα Γκραβιέρ (1812-1892), αναφερόμενος στη ναυμαχία του Γέροντα, παρατηρεί: «Η ναυτική ιστορία ίσως να μην έχει σελίδα περισσότερο ενδιαφέρουσα από αυτήν για έναν ναυτικό».

Στα πλαίσια του εορτασμού τςη 195ης επετείου θα λάβουν χώρα οι παρακάτω εκδηλώσεις στην πόλη της Καλύμνου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 1-9-2019

Ώρα 10.30 Επίσημη δοξολογία στόν Ι.Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος Χριστού χοροστατούντος του Σεβ.Μητροπολίτου  κ.κ. Παισίου .

Τόν Πανηγυρικό της Ημέρας θά εκφωνήσει η  Πατανά Αικατερίνη Δασκάλα του 2ου Δημ.Σχολείου Πόλεως Καλύμνου.

Ώρα 11.00 Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο στην Κεντρική πλατεία από τις Αρχές, τον εκπρόσωπο του Α/ΓΕΝ και τον κυβερνήτη του πολεμικού πλοίου.

Τιμές θά αποδώσουν άγημα του 5/42 Συντάγματος μας και η Δημοτική Φιλαρμονική Καλύμνου.

Θα ακολουθήσει ρίψη στεφάνων στην θάλασσα από τω πολεμικό πλοίο εις μνήμην των ηρωικών ναυμάχων .

Στο πλοίο θα επιβαίνουν εκπρόσωποι των αρχών και τμήμα της Δημοτικής Φιλαρμονικής.