Έστησαν ολόκληρη επιχείρηση από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής ψάχνοντας «λαβράκι» στην Κάλυμνο αλλά στο τέλος το μόνο που βρήκαν ήταν κάποια διακοσμητικά λαήνια!!!

3765

Στην Κάλυμνο έφτασε από Αθήνα χθες Κυριακή, με κάθε μυστικότητα κλιμάκιο αστυνομικών συμμετέχοντας σε μια οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση.

 Πρόκειται για πολυμελές κλιμάκιο του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι έστησαν ολόκληρη επιχείρηση από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής ψάχνοντας «λαβράκι» στην Κάλυμνο αλλά στο τέλος το μόνο που βρήκαν ήταν κάποια διακοσμητικά λαήνια !!

Συγκεκριμένα  την Κυριακή πρωί 29 Σεπτεμβρίου 2019 συνέλαβαν τρεις ημεδαπούς στην Κάλυμνο για παράνομη κατοχή αρχαίων ενάλιων κινητών μνημείων .

 Πρόκειται για κάποιους αμφορείς οι οποίοι ήταν τοποθετημένοι ως  διακοσμητικά σε επαγγελματικούς χώρους για αρκετά χρόνια και σε κοινή θεά,  χωρίς ποτέ να θεωρηθεί ότι ήταν παράνομη η κατοχή τους.

Μάλιστα το κλιμάκιο  κατάσχεσε  αλιευτικό σκάφος ιδιοκτησίας του ενός  εκ των συλληφθέντων, χωρίς να βρεθεί κάτι πάνω σε αυτό, αλλά απλά θεωρήθηκε  ως μέσο αναζήτησης, ανεύρεσης και μεταφοράς των αρχαιοτήτων!!!

Επίσης σύμφωνα με το ρεπορτάζ του kalymnos-news.gr ο ένας κάτοχος είχε προβεί και σε ενέργειες δήλωσης των αντικειμένων ,χωρίς όμως να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Να σημειώσουμε ότι ο όλος χειρισμός της υπόθεσης έγινε από το Κλιμάκιο που ήλθε από Αθήνα ,χωρίς καμία εμπλοκή του ΑΤ Καλυμνίων.

Τα αντικείμενα που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όπως αυτά αναγράφονται στη σχετική  έκθεση πρόκειται για :

Έννέα (9) ακέραιους αμφορείς ελληνιστικών χρόνων, εκ των οποίων οι τρείς (3) Κωακής προέλευσης.

-Πέντε (5) ακέραια χυτροειδή αγγεία, δύο (2) άωτα αγγεία και κάτω μέρος από αμφορέα, βυζαντινών χρόνων, ακέραιο δίωτο μαγειρικό σκεύος, προχριστιανικών χρόνων,μόνωτο και άωτο κανάτι,

-Κλειστό αγγείο με προχοή και σώμα από κλειστό αγγείο, βυζαντινών χρόνων,

-δύο (2) αμφορείς, δύο (2) τμήματα σώματος αμφορέα και άνω μέρος αμφορέα βυζαντινών χρόνων,

Τρία (3) άνω μέρη και μία (1) βάση αρχαίου αμφορέα, ανω μέρος αμφορέα, ρωμαϊκών χρόνων Ροδιακής προέλευσης,

-Δύο (2) αμφορείς, οκτώ (8) άνω μέρη αμφορέων, κάτω μέρος αμφορέα και ένα (1) δίωτο κλειστό αγγείο υστερορωμαϊκών χρόνων,

Αέραιο δίωτο αμφορέα και σώμα αμφορέα, προχριστιανικών χρόνων

Να σημειώσουμε ότι οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα Δευτέρα απόγευμα στον Εισαγγελέα Κω που τους απήγγειλε κατηγορία για πλημμέλημα ,όρισε τακτική δικάσιμο για τις 7 Μαΐου 2020 και αφέθηκαν ελεύθεροι.