Ουσιαστικό βήμα από το Δήμο Καλυμνίων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κατολισθητικής επικινδυνότητας σε περιοχές του νησιού.

1154

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλυμνίων ενέκρινε την σκοπιμότητα σύναψης προγραμματικής σύμβασης με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) για την εκπόνηση Εφαρμοσμένου Ερευνητικού Προγράμματος με τίτλο: «Μείωση κατολισθητικής επικινδυνότητας σε περιοχές ιδιαίτερου γεωδυναμικού και σεισμοτεκτονικού καθεστώτος. Η Νήσος Κάλυμνος».

Σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. θα κατατεθεί το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης, προκειμένου να εγκριθεί από το Σώμα.

Να σημειώσουμε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια προσέγγισης με προοπτικές επίλυσης ενός τεράστιου προβλήματος που απασχολεί το νησί δεκαετίες και δεν είναι άλλο από την κατολισθητική επικινδυνότητα σε περιοχές ιδιαίτερου γεωδυναμικού και σεισμοτεκτονικού καθεστώτος.

Ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ παρουσίασε με αναλυτικό τρόπο τις δυνατότητες εκπόνησης ερευνητικού προγράμματος μέσω του οποίου θα δίνονται κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της κατολισθητικής επικινδυνότητας σε περιοχές αυξημένου κινδύνου και πρότεινε:

Στο πλαίσιο των εφαρμοσμένων ερευνητικών – επιστημονικών δραστηριοτήτων, ο Τομέας Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών να προβεί στην εκπόνηση Εφαρμοσμένου Ερευνητικού Προγράμματος με τίτλο “Μείωση κατολισθητικής επικινδυνότητας σε περιοχές ιδιαίτερου γεωδυναμικού και σεισμοτεκτονικού καθεστώτος. Η Νήσος Κάλυμνος.”, το οποίο έχει ως στόχο την προστασία από τα κατολισθητικά φαινόμενα.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

Τα κύρια θεματικά αντικείμενα της έρευνας είναι τα ακόλουθα:

• Αξιολόγηση υπάρχοντων γεωλογικών, γεωτεκτονικών, υδρογεωλογικών, σεισμοτεκτονικών και γεωτεχνικών δεδομένων.

• Αποτύπωση εδάφους επιλεγμένων θέσεων με χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Δημιουργία λεπτομερούς μοντέλου αναγλύφου.

• Γεωλογική – Τεκτονική χαρτογράφηση των σχηματισμών και διερεύνηση της τεκτονικής παραμόρφωσης που έχουν υποστεί οι γεωλογικοί σχηματισμοί σε επιλεγμένες θέσεις σε κατάλληλη κλίμακα.

• Γεωτεχνικήχαρτογράφηση των σχηματισμών.

• Διερεύνηση των υδρογεωλογικών συνθηκών των επιλεγμένων θέσεων και του ρόλου των υπογείων υδάτων στις βραχώδεις μετακινήσεις.

• Εντοπισμός αστοχιών στα πρανή και κατάταξη βραχομάζας.

• Σενάρια και μοντέλα προσομοίωσης καταπτώσεων και ολισθήσεων βραχωδών τεμαχών με ειδικά λογισμικά και αναλύσεις εξέλιξης πτώσεων. Υπολογισμός ευστάθειας πρανών.

• Ενδεικνυόμενα μέτρα και προτάσεις παρεμβάσεων μείωσης επικινδυνότητας από τα κατολισθητικά φαινόμενα.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ

Η παρούσα Προγραμματική Σύμβαση θα ισχύει από την υπογραφή της από τα συμβαλλόμενα μέρη και λήγει μετά την παρέλευση δεκαοκτώ (18) μηνών.

Ειδικότερα:

Α’ ΦΑΣΗ Α.

Έρευνα Μείωσης Κατολισθηηκής Επικινδυνότητας. Ενδεικνυόμενα μέτρα και προτάσεις μείωσης επικινδυνότητας από καταπτώσεις και κατολισθήσεις. Έναρξη από την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης και χρονική διάρκεια 12 μήνες.

Β’ ΦΑΣΗ Β.

Παρακολούθηση και παροχή τεχνικής υποστήριξης. Μεταφορά τεχνογνωσίας στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Καλύμνιων (12 – 18ος μήνας).

ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ

Τεύχος που θα περιλαμβάνει λεπτομερή ανάλυση των ερευνητικών εργασιών που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, τα αποτελέσματα που προέκυφαν και προτάσεις μέτρων και παρεμβάσεων μείωσης επικινδυνότητας καλαισθητικών φαινομένων στην περιοχή μελέτης.

ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Στην επιστημονική ομάδα θα συμμετέχουν επιστήμονες κύρους και ειδικότερα ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Γεωλογίας Στυλιανός Λόζιος, ο Επίκουρος Καθηγητής Τεκτονικής και Γεωλογικής Χαρτογράφησης Κράνης Χαράλαμπος, ο Επίκουρος Καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας – Υδρογεωλογίας Εμμανουήλ Σκούρτσος, ο Δρ. Κωνσταντίνος Σούκης, η Δρ. Βαρβάρα Αντωνίου, ο Δρ. Νικόλαος Καραλέμας, ο Δρ. Μιχαήλ Διακάκης, η Δρ. Αθανασία Μπακοπούλου, ο MSc Εμμανουήλ Ανδρεαδά- κης, ο MSc Χρήστος Φίλης, ο MSc Ιωάννης Λιαλιάρης, η MSc Ευαγγελία Κώτση, ο MSc Ιωάννης Δελακουρίδης, ο MSc Σπυρίδων Μαυρούλης, η Μδο Κατσετσιάδου Κατερίνα, η MSc Γώγου Μαριλία, η MSc Σπύρου Ναυσικά – Ιωάννα, η MSc Στανωτά Ειρήνη και ο BSc Παπασπυρόπουλος.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός για όλα τα θεματικά αντικείμενα, ανέρχεται στο ποσό της τάξεως των 55.000,00 € πλέον ΦΠΑ, ο οποίος αναλύεται ως εξής:

α. Αμοιβές ερευνητικού προσωπικού (16,5 ανθρωπομήνες X 1.600,00 €) 29.600,00 €

β. Μετακινήσεις ερευνητικού προσωπικού 5.000,00 €

γ. Αναλώσιμα γραφείου – Η/Υ, γραφική ύλη, εκτυπώσεις 1.600,00 €

δ. Γεωτεχνικές Δοκιμές – Δοκιμές καταπτώσεις βραχωδών τεμαχών 10.000,00 €

ε. Διαχειριστικά Έξοδα ΕΛΚΕ (16%) 8.800,00 €

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΘΕΣΗΣ

Η ανάθεση του εν λόγω ερευνητικού προγράμματος μπορεί να γίνει μετά από απόφαση των αρμόδιων οργάνων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο είναι και ο Φορέας εκτέλεσης του έργου. Η όλη διαδικασία ανάθεσης- αποδοχής-διαχείρισης γίνεται σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς και ειδικότερα με: (ΐ) το Π.Δ. 432/81 για την εκτέλεση έργων από τα Α.Ε.Ι. και την Υ.Α. 679/22.8.96 και του κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 3 παρ. 2 εδάφιο Α’ του Ν. 3027/2002 εκδοθέντος Οδηγού Χρηματοδότησης και Διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ϋ) το άρθρο 100 του Ν. 3852/2010, τεύχος Α’, αρ. φύλλου 87, για την Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης.