Δικαιωμένος δηλώνει ο Δήμαρχος Δ.Διακομιχάλης για την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που κάνει δεκτό ότι η Χώρα Καλύμνου αποτελεί αυτοτελή οικισμό. (video)

1651

Δικαιωμένος δηλώνει στο φακό του kalymnos-news.gr ο Δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτρης Διακομιχάλης μετά τη δημοσιοποίηση της  απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας που κάνει δεκτή αίτηση του Δήμου Καλυμνίων  και δέχεται ότι η Χώρα Καλύμνου αποτελεί αυτοτελή οικισμό.

Όπως είπε είναι ένα θέμα για το οποίο  θα επανέλθει και θα δώσει περισσότερα στοιχεία.

 Να θυμίσουμε ότι ήταν  ένα θέμα που είχε ταλανίσει την Κάλυμνο και αποτέλεσε κυρίαρχο θέμα στις εκλογές του 2014 με τον Δημήτρη Διακομιχάλη να κατηγορείται από σύσσωμη την αντιπολίτευση ότι διέγραψε την ιστορική Χώρα από τον χάρτη.

Η τότε Δημοτική αρχή κατέθεσε αίτημα θεραπείας στην ΕΛ.ΣΤΑΤ στις 22 Φεβρουαρίου 2013 που απορρίφθηκε και στη συνέχεια προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας με αίτηση που κατέθεσε στις 24 Μαίου 2013 Μετά από αλεπάλληλες αναβολές η υπόθεση συζητήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2016.

Η απόφαση δημοσιεύτηκε προ τριμήνου σε δημόσια συνεδρίαση της 7ης Ιανουαρίου 2020 και κοινοποιήθηκε στο Δήμο Καλυμνίων πριν λίγες ημέρες.

Συγκεκριμένα με την υπ’ αρίθμ. 2/2020 απόφαση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας δέχεται αίτηση του Δήμου Καλυμνίων και ακυρώνει εν  μέρει την 11247/28.12.2012 απόφαση του Προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Πιό συγκεκριμένα δεχεται ότι η Χώρα Καλύμνου αποτελεί αυτοτελή οικισμό και δεν ανήκει στην Πόθια. Δεν έκανε δεκτή την εξαίρεση για το Λαφάσι και δέχεται ότι καλώς απογράφηκε ενιαία με την Πόθια και δεν αποτελεί αυτοτελή οικισμό.

Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Καλυμνίων Δωδεκανήσου, παρέστη στο συμβούλιο Επικρατείας με τους Δικηγόρους Αικατερίνη Λαΐνά  και Δημήτριο Καρδούλια και η Ελληνική Στατιστικής Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), που εδρεύει στον Πειραιά (Λεωφόρος Πειραιώς 46),παρέστη με τον δικηγόρο Μιχαήλ Βαρότσο

Δικαίωση Δ.Διακομιχάλη για απόφαση ΣτΕ που δέχεται τη Χώρα Καλύμνου ως αυτοτελή οικισμό.