Χρειαζόμαστε τη σφεντόνα του Δαυίδ -Του Γιάννη Βαληνάκη.

2055

Παραθέτουμε μία εύστοχη και με χρήσιμα μηνύματα ανάρτηση του Γιάννη Βαληνάκη καθηγητή Πανεπιστημίου στον τομέα των διεθνών σχέσεων,πρώην Υφυπουργού Εξωτερικών και βουλευτή Δωδεκανήσου.

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΣΦΕΝΤΟΝΑ ΤΟΥ ΔΑΥΙΔ

Η Τουρκία γίνεται κάθε μέρα πιο επικίνδυνη και όταν εθελοτυφλούμε απέναντι στο πρόβλημα ο χρόνος δεν δουλεύει για μας! Παρά μόνο αν χρησιμοποιήσουμε το μυαλό μας όπως ο βοσκός Δαυίδ απέναντι στον θηριώδη Γολιάθ που τον προκαλούσε να παλαίψουν: με «εξυπνη στρατηγική» τον εξόντωσε με τη σφεντόνα του, αλλάζοντας δηλ. το πεδίο της αναμέτρησης από τη σωματική πάλη στην από μακρυά εξουδετέρωση.
Η Τουρκία αισθάνεται περιφερειακή υπερδύναμη και η αδυναμία /απροθυμία άλλων ισχυρών κρατών να την αποτρέψουν ενισχύει επικίνδυνα την αλαζονεία της. Στον Έβρο, στη θάλασσα, στον αέρα, στο μεταναστευτικό, προσπαθεί απεγνωσμένα να μας παρασύρει σε «θερμή» στρατιωτική αναμέτρηση, βέβαιη ούσα ότι θα μας νικήσει. Εμείς από την πλευρά μας χρειαζόμαστε (χθές!) μιά νέα στρατηγική που συνθέτει σε συνολικό σχέδιο διπλωματικές και πολιτικές κινήσεις, εξασφάλιση αξιόπιστων συμμαχικών ερεισμάτων αλλά και κρίσιμες αποφάσεις και έξυπνες εξοπλιστικές επιλογές.
Το ζήτημα δεν είναι λοιπόν να διαχειριζόμαστε απλά την καθημερινότητα η, «να βρούμε κανάλια επικοινωνίας με τον Ερντογάν» αλλά τι «νέο» έχουμε να του πούμε. Η Τουρκία ισχυροποιήθηκε πολύ στις τελευταίες δεκαετίες, τα προβλήματα εξελίχθηκαν σε εκρηκτικά και το διεθνές πλαίσιο αποτροπής της έχει χαλαρώσει πολύ ανησυχητικά. Οι προκλήσεις θα τρέξουν σύντομα καταιγιστικά και δεν υπάρχει πλέον χρόνος για αναβολή κρίσιμων αποφάσεων. . Εφησυχάζοντας με «αυστηρές απαντήσεις» κινδυνεύουμε να αναγκαστούμε να παλαίψουμε με τον Γολιάθ αντί να εξοντώσουμε την προκλητικότητά του με την ανάλογη «σφεντόνα»