Aίτημα Επάρχου για την αναβάθμιση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) Καλύμνου και την αποφυγή μετάβασης στη Ρόδο των ενδιαφερομένων να αξιολογηθούν.

546

Με επιστολή προς τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης(ΕΦΚΑ) που κοινοποιεί στον Υπουργό  Υγείας Βασίλη Κικίλια ο Έπαρχος ΠΕ Καλύμνου Μανώλης Μουσελλής αναφέρεταιστο θέμα της λειτουργίας των Κέντρου  Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), στο νησί της Καλύμνου που εξυπηρετεί επίσης τα νησιά Αστυπάλαια και Αγαθονήσι.

Ο Έπαρχος προτείνει η λειτουργία του  ΚΕΠΑ που εδρεύει στο νησί της Καλύμνου, να είναι πλήρης  και η αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης να συνεδριάζει σ΄αυτό, εξυπηρετώντας τους κατοίκους  όλων των νησιών αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου(Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Αστυπάλαια, Λειψούς Αγαθονήσι, Αρκιούς Λέβιθα, Κίνναρος, Ψέριμο και Τέλενδο).

Με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγεται η ταλαιπωρία και η οικονομική επιβάρυνση των ενδιαφερομένων να αξιολογηθούν, που σήμερα είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στη Ρόδο.

Παραθέτουμε παρακάτω τη σχετική επιστολή:

          Προς:  Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης

                                            Κοιν.: Υπουργό  Υγείας  

                                                     κ. Κικίλια

       Αξιότιμοι κύριοι,

    Με την παρούσα επιστολή μου θα ήθελα να αναφερθώ  στο θέμα της λειτουργίας των Κέντρου  Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), στο νησί της Καλύμνου που εξυπηρετεί επίσης τα νησιά Αστυπάλαια και Αγαθονήσι. Το συγκεκριμένο ΚΕΠΑ περιορίζεται στο να παρέχει διοικητική υποστήριξη της όλης διαδικασίας, αφού  οι αξιολογήσεις για την πιστοποίηση της αναπηρίας από την αρμόδια επιτροπή, γίνονται μόνο στο νησί της Ρόδου. Οι ενδιαφερόμενοι να αξιολογηθούν από το ΚΕΠΑ,  κάτοικοι των 12 κατοικημένων νησιών της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, ξεκινώντας από το βορειότερο που είναι το Αγαθονήσι , είναι υποχρεωμένοι να ταξιδέψουν για ώρες, και σε  αρκετές περιπτώσεις να αλλάξουν  συγκοινωνίες, πηγαίνοντας από νησί σε νησί, για να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους τη Ρόδο. Από αυτή την ταλαιπωρία  απαλλάχτηκαν μόνο οι συμπολίτες μας που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν , καθώς αποφασίστηκε , τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης του ΚΕΠΑ να μεταβαίνουν στον τόπο κατοικίας τους και να γίνεται  επιτόπου η αξιολόγηση. Για τους υπόλοιπους  συμπολίτες μας όμως, όπως είναι οι καρδιοπαθείς , οι  καρκινοπαθείς, οι ψυχικά ασθενείς  κ.ά , αυτή η διαδικασία συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή πρέπει να μεταβούν στη Ρόδο, κάποτε και  δύο φορές , συνήθως με κάποιο συνοδό, να ταλαιπωρηθούν  διακινδυνεύοντας περαιτέρω την υγεία τους και να επιβαρυνθούν οικονομικά. Σε αυτή την δύσκολη κατάσταση  ήρθε να προστεθεί και το θέμα της  πανδημίας. Οι  συμπολίτες μας αυτοί,  ανήκουν στις  ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τις οποίες έχουμε υποχρέωση ως πολιτεία να προστατεύσουμε  από την έκθεση στον ιό. Θεωρούμε ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ,  πρέπει να τελειώσει αυτή η ψυχοφθόρος, επικίνδυνη  και οικονομικά δυσβάσταχτη  διαδικασία για τα άτομα με αναπηρία και να λειτουργήσει  πλήρως το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας στην Κάλυμνο. Τα δεδομένα στα νησιά μας, δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά στην ηπειρωτική χώρα και τα θέματα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο

Προτείνουμε λοιπόν η λειτουργία του  ΚΕΠΑ που εδρεύει στο νησί της Καλύμνου, να είναι πλήρης  και η αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης να συνεδριάζει σ΄αυτό, εξυπηρετώντας τους κατοίκους  όλων των νησιών αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου(Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Αστυπάλαια, Λειψούς Αγαθονήσι, Αρκιούς Λέβιθα, Κίνναρος, Ψέριμο και Τέλενδο). Η Κάλυμνος είναι  η έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου,  με συνολικό πληθυσμό 30.000 κατοίκους , και έχει  τακτική συγκοινωνιακή σύνδεση  με όλα τα νησιά  της Π.Ε.Καλύμνου, οπότε οι ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας  θα μπορούν ευκολότερα , σε σύντομο χρόνο και με πολύ μικρότερη δαπάνη να εξυπηρετηθούν .

     Αναμένουμε να αναλάβετε πρωτοβουλία για τη διευθέτηση του θέματος , ενώ είμαστε στη διάθεση σας για περαιτέρω συνεργασία, με σκοπό  την γρήγορη  επίλυση του.

Με εκτίμηση

 Ο Έπαρχος  

 Εμμανουήλ Γεωργ. Μουσελλής              
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός