Ο Απόστολος Παπαδόπουλος Πρωτοψάλτης της Μητροπόλεως Αθηνών έψαλε στην Παναγιά των Μυρτιών Καλύμνου. (video)

871

Στην Κάλυμνο βρίσκεται ο  Απόστολος Παπαδόπουλος ο γνωστός Πρωτοψάλτης του καθεδρικού Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών.και την Κυριακή 26 Ιουλίου 2020 βρέθηκε  στο αναλόγιο του ΙΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΥΡΤΙΩΝ και έψαλε στη Θεία λειτουργία

Πριν παραθέσουμε video με αποσπάσματα από την παρουσία του στην Παναγιά των μυρτιών του καλλικέλαδου Πρωτοψάλτη να παραθέσουμε το βιογραφικό του

  Ο Απόστολος Παπαδόπουλος του Χαραλάμπους γεννήθηκε στην πόλη της Δράμας τον Απρίλιο του 1947.

  Το Δημοτικό Σχολείο το αποπεράτωσε στο Κατάφυτο Δράμας και τον Μάιο του 1963 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου αποπεράτωσε τις Γυμνασιακές του σπουδές, στο τότε ΣΤ΄ Επτατάξιο Δημόσιο Νυκτερινό Γυμνάσιο Αθηνών, αφού προηγουμένως  φοίτησε για δύο χρόνια στην “ΑΘΩΝΙΑΔΑ” Εκκλησιαστική Ακαδημία του Αγίου Όρους όπου μαθήτευσε κοντά στον Μουσικοδιδάσκαλο Μοναχό π. Ανδρέα Θεοφιλόπουλο.

  Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων (1967-1969), κατά τον μήνα Οκτώβριο του 1969 εισάγεται ως σπουδαστής στην Σχολή Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής του ΩΔΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ με υποτροφία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ταυτόχρονα κάνει την εγγραφή του στη Σχολή των Ανωτέρων  Θεωρητικών Μαθημάτων του ως άνω Ωδείου για να φοιτήσει συστηματικά και την Ευρωπαϊκή Μουσική.

  Κατόπιν εικοσαετούς φοιτήσεως στο ΩΔΕΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ γίνεται κάτοχος πέντε (5) Πτυχίων και ενός Διπλώματος, όλα με τον βαθμό Άριστα παμψηφεί και με ΕΠΑΙΝΟ παμψηφεί στο Δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου για την διδασκαλία της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής (Πτυχίον Ιεροψάλτου, Δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου, Πτυχίον Ωδικής, Πτυχίον Αρμονίας, Πτυχίον Αντιστίξεως και Πτυχίον Φυγής-FUGA). Φοίτησε επίσης και στη Σχολή Μονωδίας του ΩΔΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ φωνητική Μουσική με υποτροφία εις μνήμην Γεωργίου Νάζου και Αλεξάνδρας Τριάντη.Τον Σεπτέμβριο του 1979 διορίζεται ως καθηγητής της Μουσικής στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Υπηρετεί μέχρι και την 31η Μαρτίου του 2003, όπου και συνταξιοδοτείται από το Κράτος.

  Στον εκκλησιαστικό χώρο. Υπηρέτησε ως Πρωτοψάλτης σε Ιερούς Ναούς των Αθηνών, αφού προηγουμένως υπήρξε επί σειράν ετών βασικό στέλεχος του Δεξιού Χορού του Ιερού Καθεδρικού Ναού (Μητροπόλεως) Αθηνών κοντά στον μεγάλο του Δάσκαλο και Πρωτοψάλτη Σπυρίδωνα Περιστέρη.

   Από τον Μάρτιο του 1992 διορίζεται από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ ως Λαμπαδάριος (Αριστερός Ιεροψάλτης) του Ιερού Καθεδρικού Ναού (Μητροπόλεως) Αθηνών μετά τον θάνατο του αειμνήστου προκατόχου του Ευαγγέλου Τζελά¨και από τον Αύγουστο του 1998 διορίζεται ως Πρωτοψάλτης και Χοράρχης του Δεξιού Χορού του ως άνω Ιερού Ναού από το μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, μετά τον θάνατο του αειμνήστου και σεβαστού του Δασκάλου και Πρωτοψάλτου Σπυρίδωνος Περιστέρη, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση της έντεχνης Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής όπως την εδίδαξε ο προαναφερόμενος Δάσκαλός του. Επίσης από τον Οκτώβριο του 1999, είναι μέλος της Επιτροπής Ακροάσεως Ιεροψαλτών.

  Καλλιτεχνική δραστηριότητα. Συγκρότησε υποδειγματικά μουσικά σύνολα, με τα οποία συμμετείχε σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις διαφόρων φορέων Σχολικών και μη, όταν υπηρετούσε ως καθηγητής Μουσικής κυρίως στο 20ο Γυμνάσιο Αθηνών. Έχει παρέμβει πολλές φορές υπέρ της Ιερής Τέχνης του Δαμασκηνού, δηλαδή της πατρώας μας Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, με εισηγήσεις και άρθρα.

  Συνθετική δραστηριότητα. Μελοποίησε και εξέδωσε τον Ιερό Παρακλητικό Κανόνα της Παναγίας της “Εικοσιφοινήσης” Παγγαίου. Επίσης έχει εκδόσει δύο CDs, ένα με επιλεγμένους Βυζαντινούς Εκκλησιαστικούς Ύμνους και ένα CD με τέσσερις  Φυγές (FUGA) για κουαρτέτο τριών πνευστών και ενός εγχόρδου (Όμποε, Αγγλικό κόρνο, Τρομπόνι και Βιολοντσέλλο).

  Τέλος, ο Απόστολος Παπαδόπουλος κλήθηκε τον Ιούνιο του 2012 από τον διάσημο Πιανίστα , Διευθυντή και Πρόεδρο συνάμα του Μουσικού και Δραματικού Συλλόγου “ΩΔΕΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ” αείμνηστο Άρη Γαρουφαλή να αναλάβει υπεύθυνα την διδασκαλία της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής στις ανώτερες τάξεις της επισήμου Σχολής της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής του Κράτους και της Εκκλησίας στο ΩΔΕΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ με το βαθμό του Καθηγητού και του Εφόρου συνάμα της ως άνω Σχολής.

Δείτε αποσπάσματα από την παρουσία του την Κυριακή 26 Ιουλίου 2020 στην Παναγία των Μυρτιών όπως τα κατέγραψε η κάμερα του kalymnos-news.gr και ο Μάμας Χαραμαντάς

26-7-2020 Ο δεξιός Ψάλτης της Μητροπόλεως Αθηνών έψαλε στην Παναγιά των ΜυρτιώνΣάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός