Παρέμβαση του Καλυμνιακής καταγωγής Ομοσπονδιακού βουλευτή Γκας Μπιλιράκη για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

548

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μια επιστολή διαμαρτυρίας προς τη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, προκειμένου να συμπεριλάβει τον όρο «Γενοκτονία» («Genocide») αντί για την «σφαγή» («massacre»), συνυπέγραψε ο ομογενής Ομοσπονδιακός Βουλευτής, Γκας Μπιλιράκης, με την ιδιότητα του μέλους του «Αρμενικού Συμβουλίου» της Ομοσπονδιακής Βουλής (Armenic Caucus).

Στην επιστολή τους, οι βουλευτές ζητούν από τον υπεύθυνο της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου να προχωρήσει στην αλλαγή της ορολογίας, με δεδομένο ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων αναγνώρισε, πριν από μερικούς μήνες, τη Γενοκτονία των Αρμενίων, με την έγκριση του σχετικού ψηφίσματος, που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Το αίτημα αυτό συνυπογράφουν οι βουλευτές Ανταμ Σιφ (Δημοκρατικός – Καλιφόρνια), Γκας Μπιλιράκης (Ρεμπουπλικανός – Φλόριδα), Τζάκι Σπέιερ (Δημοκρατική – Καλιφόρνια), Φρανκ Παλλόνε (Δημοκρατικός – Νιου Τζέρσεϊ), προς την υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης, Δρ. Κάρλα Χέιντεν.

Η επιστολή κάνει λόγο για «παρεξήγηση του ρόλου της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου», τονίζοντας ότι θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τη θέση που εξέφρασε κατά πλειοψηφία η Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Ο ρόλος της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου δεν είναι να παράγει εξωτερική πολιτική ή διπλωματία. Είναι να υπηρετεί ως κέντρο έρευνας και γνώσης για το Κογκρέσο, την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο. Σε αυτήν την διάσταση, η βιβλιοθήκη θα πρέπει να καθοδηγείται από τις αρχές της ευρυμάθειας και της αλήθειας, όχι από την έκφραση γεωπολιτικών ανησυχιών», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Την εκτίμησή της για τη στάση και την παρέμβαση των τεσσάρων βουλευτών εξέφρασαν τα στελέχη της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Αμερικής (Armenian National Committee of America – ANCA), εστιάζοντας στην ανάγκη να υιοθετηθεί ο όρος «Γενοκτονία» στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον βουλευτή Σιφ και τους συναδέλφους του από το Αρμενικό Συμβούλιο, Γκας Μπιλιράκη, Τζάκι Σπέιερ και Φρανκ Παλλόνε, που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της ANCA προκειμένου η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου να διορθώσει τον τίτλο στο κεφάλαιο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, χρησιμοποιώντας την απαραίτητη ορολογία σε όλα τα προϊόντα εκθέματα και αναφορές της», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ANCA, Αραμ Χαμπαριάν, ο οποίος εκφράζει την πεποίθηση πως «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία της παρούσας πολιτικής της Βιβλιοθήκης».

Υπενθυμίζεται πως, τον Οκτώβριο του 2019, η Βουλή των Αντιπροσώπων αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων, με συντριπτική πλειοψηφία. Επρόκειτο για ένα ψήφισμα το οποίο τέθηκε ταυτόχρονα με εκείνο που καταδίκαζε την τουρκική εισβολή στη Συρία, ζητώντας την επιβολή των κυρώσεων που είχε άρει, τότε, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα, υπέρ του ψηφίσματος «H.Res.296» τέθηκαν 405 βουλευτές, αναγνωρίζοντας τη Γενοκτονία των Αρμενίων και ενθαρρύνοντας την λήψη πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση της αμερικανικής Κοινής Γνώμης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

(ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ)
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός