Μάστιγα τα επικίνδυνα ετοιμόρροπα σπίτια στις γειτονιές της Καλύμνου-Τι λέει η Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Καλύμνου ΤΕΕ Ε. Μπιλλήρη (video)

1830

Ακόμη ένα επικίνδυνο ετοιμόρροπο οίκημα κατέγραψε ο φακός του kalymnos-news.gr σήμερα Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020 στην περιοχή της Σκάφης στην Χώρα Καλύμνου.

Μετά από μήνυμα αναγνώστη μας, βρεθήκαμε στην περιοχή καταγράφοντας εικόνες από ένα ερειπωμένο και υπό κατάρρευση οίκημα, πολύ επικίνδυνο.

Όπως χαρακτηριστικά μας είπε μία περίοικος, δεν αφήνει τα παιδιά να βγουν μόνα τους από το σπίτι γιατί υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ατύχημα από πέτρες που πέφτουν.

Δυστυχώς τείνει να γίνουν μάστιγα τα επικίνδυνα ετοιμόρροπα σπίτια στις γειτονιές της Καλύμνου

Η αντιμετώπιση του ζητήματος των ετοιμόρροπων κτιρίων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα και του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τη θωράκιση πόλεων και οικισμών απέναντι σε φυσικές καταστροφές και την προστασία της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αμέσως μετά το σεισμό στη Σάμο και το θανάσιμο τραυματισμών δύο νέων ανθρώπων, το ΥΠΕΝ ζήτησε από τους Δήμους να καταγράψουν ετοιμόρροπα ή επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλαν οι δήμοι αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί περί τα 9.500 ετοιμόρροπα ή επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια στη Χώρα.

Βέβαια αλγεινή εντύπωση προκάλεσε ότι στη λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα με τα 9.500 ετοιμόρροπα, ο Δήμος Καλυμνίων απουσίαζε σε αντίθεση με τα γειτονικά νησιά που είχαν καταγράψει και δηλώσει τα ετοιμόρροπα κτίρια.

Ο φακός του  kalymnos-news.gr συνομίλησε με την Πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής Καλύμνου του ΤΕΕ Ευαγγελία Μπιλλήρη για το θέμα των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων στην Κάλυμνο.

Όπως μας είπε οι μηχανικοί της Καλύμνου δήλωσαν την πρόθεση τους να συμμετέχουν και να συμβάλουν στην καταγραφή των ετοιμόρροπων  κτιρίων,στην πρόσκληση του ΥΠΕΝ, αλλά τελικά όπως φαίνεται πέρασε η καταληκτική ημερομηνία χωρίς ο Δήμος που ήταν και ο αρμόδιος για την καταγραφή, να υποβάλλει τα ζητούμενα στοιχεία .

 Η Ε.Μπιλλήρη συμπλήρωσε ότι η καταγραφή θα πρέπει να γίνει έστω και τώρα λέγοντας ότι ισχύει το «Κάλλιο αργά παρά ποτέ». 

Ευελπιστούμε ότι οι αρμόδιοι του Δήμου θα ευαισθητοποιηθούν για ένα τόσο σοβαρό θέμα και θα εκδηλώσουν τις προβλεπόμενες ενέργειες έγκαιρα.

Δείτε το ρεπορτάζ που ετοίμασαν η Μπέττυ Mαϊλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς.

19-12-2020 «Επικίνδυνη Μάστιγα» τα ετοιμόρροπα σπίτια στις γειτονιές της ΚαλύμνουΣάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός