Ανακοίνωση της ΟΒ Καλύμνου της ΚΝΕ με αφορμή την καμπάνια “Μιά Θάλασσα ευκαιρίες ”

522

ΒΑΖΟΥΜΕ ΡΟΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ

Εκστρατεία ενημέρωσης της νέας γενιάς για τις ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας που προσφέρει η θάλασσα και το ναυτικό επάγγελμα με τίτλο “Μια θάλασσα ευκαιρίες”, προωθεί η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Μια καμπάνια που «κλείνει το μάτι» ειδικά στην νεολαία της Καλύμνου, αξιοποιώντας την ναυτική παράδοση του τόπου, την μεγάλη αγάπη των Καλύμνιων για τη θάλασσα στην όποια έχουν δώσει μέχρι και την ζωή τους, αλλά και τα όνειρα πολλών νέων παιδιών σήμερα που θέλουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα των παππούδων τους και την ναυτική εκπαίδευση.

Και μόνο ο τίτλος ωστόσο της καμπανιάς, «μια θάλασσα ευκαιρίες», αποτελεί πρόκληση ιδιαίτερα για την χρονική στιγμή που προωθείται, εν μέσω πανδημίας, που από την μια οι μαθητές του Ναυτικού ΕΠΑΛ ετοιμάζονται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις με σχεδόν 8 μήνες κλειστά σχολεία και από την άλλη οι σπουδαστές της ΑΕΝ έχουν ξεχάσει πως είναι η σχολή τους γιατί είναι 1,5 χρόνο κλειστές. Κλειστές όχι γιατί δεν ήταν εφικτή η δια ζώσης διδασκαλία αλλά όπως απροκάλυπτα ομολογείται λόγω των των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό – διδακτικό και διοικητικό προσωπικό της σχολής, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν το φοβερό εργαλείο της τηλεκπαίδευσης, το οποίο ήρθε για να μείνει. Τα μεγάλα εμπόδια που αντιμετώπισαν οι σπουδαστές των ΑΕΝ και των Ναυτικών ΕΠΑΛ την περίοδο της πανδημίας ήρθαν να προστεθούν στα ήδη οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο λόγω της υποχρηματοδότησης της Ναυτικής Εκπαίδευσης, που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή.
Μια καμπάνια προσέλκυσης και ενημέρωσης της νεολαίας , θα είχε μεγάλη αξία να λέει «τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη» με ζωντανά παραδείγματα και στοιχεία για τις περιβόητες προοπτικές σταδιοδρομίας, για το “θαύμα” της ελληνικής ναυτιλίας και το κοινό όραμα αναβίωσης της ναυτοσύνης και ιδιαιτέρα για τις σύγχρονες προοπτικές απασχόλησης και τις οικονομικές και εργασιακές συνθήκες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο λεξιλόγιο των εφοπλιστών και της κυβέρνησης, η λέξη δικαίωμα δεν υπάρχει πουθενά! Μιλούν για ευκαιρίες γιατί τσακίζουν συνεχώς τα δικαιώματα αξιωματικών και πληρωμάτων.

Η πραγματικότητα αποτυπώνεται πολύ συγκεκριμένα από τα στοιχεία αυτά που λένε:
Συνεχής υποβάθμιση των ΕΠΑΛ, με κατάργηση ειδικοτήτων, ελλείψεις καθηγητών – βιβλίων και σύγχρονων εργαστηριών.
ΑΕΝ υποχρηματοδοτούμενες, με απαρχαιωμένους εξοπλισμούς και προγράμματα σπουδών που έχουν να επικαιροποιηθουν πάνω από 20 χρόνια. Η εξεύρεση καραβιού για τα εκπαιδευτικά ταξίδια αποτελεί ατομική υπόθεση του καθενός με τους σπουδαστές να πηγαίνουν εκεί ουσιαστικά απροετοίμαστοι και να καλύπτουν την έλλειψη εργαζομένων που δημιουργεί η συνεχής μείωση των οργανικών θέσεων των πληρωμάτων. Δεν εξασφαλίζονται όλοι οι απαραίτητοι όροι για την ουσιαστική εκπαίδευση των δόκιμων.
Το 51% των σπουδαστών δηλαδή 1 στους 2 εγκαταλείπει τις σπουδές πριν αποφοιτήσει λόγω των απαράδεκτων συνθηκών τόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών στις ΑΕΝ, όσο και κατά τη διάρκεια των ταξιδιών.
Όσον αφόρα τις σύγχρονες προοπτικές για άριστες οικονομικές και εργασιακές συνθήκες, η θεσμοθέτηση των 72 ωρών εργασίας/εβδομάδα, τα 800 € μισθός σαν δόκιμος και η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας τα λέει όλα.

Οι “πρωτιές” των Ελλήνων εφοπλιστών και η ξέφρενη κερδοφορία τους βασίστηκε και βασίζεται στην κατάργηση και συμπίεση του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, αξιωματικών και πληρωμάτων, με μια σειρά νόμους όπως απαλλαγές από φόρους, μειώσεις των οργανικών συνθέσεων των πλοίων κ.α, που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις. Εξάλλου όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα έδωσαν και δίνουν τα ρέστα τους για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Αυτό ομολόγησε κυνικά ο εφοπλιστής Π. Λαζαρίδης που σε πρόσφατη δήλωση του, είπε: “Η κυβέρνηση κάνει ότι της πει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών”.

Το “θαύμα” της ελληνικής ναυτιλίας το φέρνουν οι καταγάλανες θάλασσες της χώρας μας, οι άξιοι ναυτεργάτες, που “από τα χρόνια στα ρούχα το ψαρόλαδο μυρίζει” και με πολλές θυσίες των ίδιων και των οικογενειών τους φτάνουν τα πλοία ασφαλή στον προορισμό τους.

Η ΚΝΕ καλεί όλους τους νέους και τις νέες του τόπου μας, την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης, να μπουν στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα μας.Γιατί σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες αυτά να γίνουν πραγματικότητα. Γιατί οι εργαζόμενοι, σε στεριά και θάλασσα είναι αυτοί που κινούν πραγματικά όλα τα νήματα, που παράγουν με τη δύναμη τους όλο τον πλούτο που βλέπουμε γύρω μας. Οι ανάγκες και τα δικαιώματα μας δεν χωράνε στην κοινωνία που δουλεύει για τα κέρδη τους.

Καλούμε ειδικά κάθε μαθητή, σπουδαστή, να αγωνιστεί και να διεκδικήσει μέσω των μαθητικών συμβουλίων και των σπουδαστικών συλλόγων τα σύγχρονα μορφωτικά και εργασιακά του δικαιώματα. Για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης, των ΑΕΝ και των ναυτικών ΕΠΑΛ, με πρόσληψη του απαραίτητου διδακτικού προσωπικού, δωρεάν και σύγχρονα βιβλία, σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό, εξασφάλιση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων ώστε τα εκπαιδευτικά ταξίδια να δίνουν τα απαραίτητα εφόδια στους αυριανούς Μηχανικούς και Πλοιάρχους. Για ενιαία, πραγματικά ανώτατη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση, ενταγμένη στο υπουργείο Παιδείας.