Επιστολή των δικηγόρων Καλύμνου για την πανδημία στο νησί.

1512

Οι Καλύμνιοι δικηγόροι του Πρωτοδικείου Κω που ζούμε κι εργαζόμαστε στην Κάλυμνο, όλον αυτό τον καιρό, με λύπη και αγωνία παρακολουθούμε αλλά και βιώνουμε την πρωτόγνωρη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πατρίδα μας, η οποία αν δεν αλλάξει σύντομα, είναι βέβαιο, ότι θα δημιουργήσει μη αναστρέψιμη ζημία για τους κατοίκους της. Πέρα από τα οικονομικά αποτελέσματα της πανδημίας, η οξεία αντιπαράθεση μεταξύ των δημοτών μας, με αιτία τις απόψεις τους σχετικά με την πανδημία και τον εμβολιασμό, όχι μόνο δεν συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας, αλλά δημιουργούν εντάσεις που κανείς δεν γνωρίζει πότε και αν θα εκτονωθούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενότητα της Καλυμνιακής κοινωνίας!

Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι δεν είναι η στιγμή να αποδοθούν ευθύνες για τα κακώς κείμενα κατά την άποψη του καθενός μας. Δεν είναι ούτε η στιγμή για φανατισμούς και ακραίες απόψεις από όπου και αν προέρχονται, αφού δεν συμβάλλουν με κανένα τρόπο στην αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά μόνο κακό προκαλούν.

Η πανδημία είναι εδώ μπροστά μας με σάρκα και οστά στην σφοδρότερή της μορφή, το νοσοκομείο μας είναι στα όριά του με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό να εργάζονται πέρα από τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν τους ασθενούντες από τη νόσο που υποφέρουν, συμπατριώτες μας έχασαν τη ζωή τους και άλλοι πολλοί εξακολουθούν να κινδυνεύουν σοβαρά, να υποφέρουν, να διασωληνώνονται και να μεταφέρονται σε εντατικές, η οικονομία δε του τόπου μας βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Είναι εντελώς αναγκαίο για όλους μας, μικρούς και μεγάλους να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στην αναστροφή αυτής της μεγάλης καταστροφής, κάνοντας το στοιχειώδες, που είναι η σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας από τη νόσο.

Είναι δικαίωμα του καθενός να έχει την προσωπική του άποψη σχετικά με τη νόσο και τον εμβολιασμό, δεν είναι όμως δικαίωμά του να παραβιάζει κανόνες που η πολιτεία έθεσε για την προστασία της δημόσιας υγείας, απλά και μόνο επειδή έχει άλλη άποψη, γιατί η δική του άρνηση να λάβει μέτρα προστασίας έχει συνέπειες για το συντοπίτη του, για τη δική του ζωή και για τη δική του οικονομική επιβίωση.
Απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους συμπατριώτες μας μικρούς και μεγάλους να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τη μεγάλη κρισιμότητα της κατάστασης και να κάνουν ό,τι πρέπει για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο, προκειμένου να μπορέσουμε να ξαναζήσουμε. Ο καθένας από μας το οφείλει στην οικογένειά του και στους συνανθρώπους του. Όλοι μας είμαστε χρήσιμα μέλη της κοινωνίας μας, κανένας μας δεν περισσεύει και η ζωή του καθενός μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή των άλλων. Ας σεβαστούμε τους νεκρούς μας και τους συνανθρώπους μας που νοσούν!

Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι ένα μεγάλο στοίχημα που επιβάλλεται να το κερδίσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται!

Τέλος, θα ήταν παράλειψή μας να μην απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους λοιπούς εμφανείς και αφανείς ήρωες του νοσοκομείου μας, που νυχθημερόν βρίσκονται στο προσκέφαλο των ασθενών και προσφέρουν αγόγγυστα και από το περίσσευμα της αγάπης τους τις υπηρεσίες τους για τους συνανθρώπους μας.

Κάλυμνος, 11/5/2021
Οι δικηγόροι Καλύμνου του Δικηγορικού Συλλόγου Κω