Η Πανδημία και η «κακή» Κάλυμνος-Γράφει ο Κώστας Ζαΐρης*

1633

*Γράφει ο Κώστας Ζαΐρης.

Πολιτικός μηχανικός-Πρώην Αντιδήμαρχος

Η Πανδημία , όπως όλες οι ακραίες καταστάσεις , δοκίμασε τα πάντα . Την υπομονή μας , την πειθαρχία μας , την ικανότητα προσαρμογής μας , την τσέπη μας (μιλάω για τους ελεύθερους επαγγελματίες ) , την πίστη μας , αλλά πάνω από όλα δοκίμασε τον χαρακτήρα μας και το κράτος μας .

Μπορούμε να μιλήσουμε για όλα αυτά και να αφιερώσουμε μια ενότητα για το καθένα . Αλλά ας μείνουμε στο πιο σημαντικό , που είναι η αντίδραση του κράτους .

Καταρχήν να εξηγηθώ , ότι δεν κάνω αντιπολίτευση , γράφω όσο πιο απλά κάποιες άτακτες σκέψεις . Η Κάλυμνος είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας μας . Θα βρεις τους πάντες , από βιοπαλαιστές μέχρι βιοτέχνες , από εργάτες μέχρι εργολάβους , από απλούς ψαράδες μέχρι μανάβηδες , από αγράμματους μέχρι επιστήμονες , από ανόητους μέχρι πανέξυπνους , από υστερόβουλους μέχρι ευεργέτες , πολλούς και μεγάλους ευεργέτες εδώ και 100 και πλέον χρόνια .

Η Κάλυμνος ιστορικά έδινε και δεν έπαιρνε , βρισκόταν στο προσκήνιο και όχι στο παρασκήνιο , μεγαλουργούσε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ταξίδευε , γλεντούσε , ζωγράφιζε , έγραφε ποιήματα , γεννούσε τρανούς γιατρούς , γεννούσε λογοτέχνες , έβγαζε παλικάρια και τα έστελνε και στον πόλεμο άμα λάχει.

Ήταν και παραμένει ένας λαός με πολλά προτερήματα . Τι έγινε λοιπόν , και αυτόν τον λαό τον πετροβολάνε όλοι , φίλοι και εχθροί , ειδικοί και άσχετοι , δημοσιογράφοι και δημοσιογραφίσκοι . Μόνο το BBC δεν ασχολήθηκε μαζί μας .Έγινε αυτό που έγινε και στην υπόλοιπη Ελλάδα . Δεν τηρήθηκαν τα μέτρα στο βαθμό που έπρεπε .Δεν κρατήθηκαν κάποιοι από το να συγχρωτιστούν στις εκκλησίες μας . Δεν πήραν σοβαρά την κατάσταση . Πίστεψαν ότι είναι μια απλή γρίπη .

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας είδα αντίστοιχα φαινόμενα , με πάρτι , με εκκλησίες με πλατείες και με φασαρίες . Δεν ήμασταν και οι μοναδικοί . Άλλωστε για να αντέξεις τέσσερις μήνες κλεισίματος πρέπει να είσαι μοναχός Σαολίν . Σίγουρα έγιναν λάθη , όπως παντού , όπως σε όλο τον κόσμο που δεν ήταν έτοιμος γι’ αυτή την κατάρα , και θρηνήσαμε πολλά θύματα .

Ερχόμαστε λοιπόν στην κρατική μέριμνα .

Επειδή δεν είμαι ειδικός θα θέσω κάποια απλά ερωτήματα . Όποιος ξέρει απαντάει .

1. Έχουμε ή δεν έχουμε όλοι οι πολίτες τα ίδια δικαιώματα ;

2. Είναι η Κάλυμνος ένα τουριστικό Νησί ή όχι ;

3. Πρέπει ο κάθε Νησιώτης να έχει πρόσβαση στο ίδιο επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης όπως ο κάτοικος μεγάλων πόλεων ή όχι ;

4. Γιατί τα ζητούμενα για μας όπως κρεβάτια , οξυγόνο , γιατροί και νοσηλευτές να είναι δεδομένα για όλες τις μεγάλες πόλεις ;

5. Αν η πολιτική προστασία ήταν ενήμερη για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων γιατί δεν έδρασε προληπτικά πριν από ένα μήνα και έρχεται κατασταλτικά στο και πέντε ;

6. Γιατί δεν αποφασίστηκε οριζόντιος εθελοντικός εμβολιασμός σε όλα τα Νησιά από την αρχή , με δεδομένο ότι συνεισφέρουν τα μέγιστα στο ΑΕΠ της Χώρας και ταυτόχρονα αποτελούν τους πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό ;

7. Τι έχει περισσότερο ανάγκη αυτή τη στιγμή το Νησί , εμβόλια και γιατρούς ή περισσότερους ελεγκτικούς μηχανισμούς ;

Συνοπτικά και μαζεμένα : Βοηθήστε μας τώρα (αφού παρεκκλίναμε ) και μαστιγώστε μας μετά . Προλαβαίνουμε να το σώσουμε
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός