Κυκλοφόρησε το ΦΕΚ με τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό και έχουν «ξεχάσει» να βάλουν την Κάλυμνο στο καθολικό lockdown!

4042

Κυκλοφόρησε σήμερα Σάββατο 8 Μαίου 2021 μεσημέρι, το ΦΕΚ στο οποίο δημοσιεύεται η απόφαση με ” Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και την Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00”

Όλη το ΦΕΚ μπορείτε να τη δείτε πατώντας εδώ

Με την απόφαση αυτή, όλες οι περιοχές της Χώρας κατηγοριοποιούνται σε 2 επίπεδα. Στις περιοχές  που εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (Βαθύ κόκκινο)  και στις υπόλοιπες που εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Ο Δήμος Καλυμνίων σύμφωνα με την  απόφαση αυτή εντάσσεται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (Βαθύ κόκκινου) από τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00.

 Βέβαια αυτό έρχεται σε αντίθεση με την χθεσινή ανακοίνωση του  Υφυπουργού  Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς για παράταση του  καθολικού lockdown στην Κάλυμνο μέχρι το πρωί της Δευτέρας 17 Μαΐου 2021.

 Πρόκειται για ένα “σοβαρό μπέρδεμα”,  με την απόφαση που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ με την οποία η Κάλυμνος φαίνεται ενταγμένη  στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (Βαθύ κόκκινου) . Δεν είναι κάτι το τυπικό αλλά ουσιαστικό, αφού αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τη Δευτέρα θα μπορεί να λειτουργήσει το λιανεμπόριο, η εστίαση και άλλες δραστηριότητες.  Να σημειώσουμε ότι η απόφαση που έθεσε την Κάλυμνο στο καθολικό lockdown ,δεν δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ,μόνο στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και έχει ισχύ μέχρι τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00.

Για την εκπαίδευση στο νέο ΦΕΚ αναφέρει ότι στην Κάλυμνο θα γίνεται σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία.

 Το kalymnos-news.gr επικοινώνησε με τη «Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας»,χωρίς όμως να μας διευκρινιστεί αν θα ακολουθήσει ξεχωριστή απόφαση για την Κάλυμνο για το διάστημα από 10-17 Μαΐου που όπως ανακοινώθηκε προφορικά θα είναι στο  καθολικό lockdown

Να θυμίσουμε τι περιλαμβάνει η απόφαση που ισχύει για την Κάλυμνο μέχρι 10 Μαΐου 2021 στις 6.00 το πρωί.

Σε γενικές γραμμές στην Κάλυμνο θα ισχύουν:

1.     Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων και η απαγόρευση κυκλοφορίας καθ’ όλο το 24ωρο, εξαιρουμένης της κίνησης με κατοικίδιο ζώο, ατομικά και πέριξ της μόνιμης κατοικίας (sms κωδικός 6) ή για λόγους υγείας (sms κωδικός 1) ή για λόγους τροφοδοσίας (sms κωδικός 2- και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 18:00 και 06:00 της επόμενης) ή για λόγους εργασίας (για τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές και με τη σχετική βεβαίωση).

2.     Επιτρέπεται η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων της νήσου Καλύμνου για λόγους υγείας, πιστοποιούμενων από σχετικές βεβαιώσεις υγείας.

3.     Επιτρέπεται η μετακίνηση προς τη νήσο Κάλυμνο μόνο των μόνιμων κατοίκων και του προσωπικού τροφοδοσίας οχημάτων επιδεικνύοντας τα σχετικά έγγραφα. Συγκεκριμένα στους μόνιμους κατοίκους και στο προσωπικό τροφοδοσίας οχημάτων που θα μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Πειραιά προς τη νήσο Κάλυμνο θα διενεργείται τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 (rapid) από υγειονομικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τη Λιμενική Αρχή και την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

4.     Η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) έως τις 23:00.

5.     Η αναστολή οικοδομικών εργασιών στη νήσο Κάλυμνο.

6.     Η αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.

7.     Η αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.

8.     Η αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α’ βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.

9.     Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Καλυμνίων για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της νήσου Καλύμνου και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

10.  Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

11.  Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της νήσου Καλύμνου.

Τα παραπάνω είναι γενικές απαγορεύσεις και κατευθύνσεις και απαιτείται να διευκρινιστούν διάφορα σημεία και να δοθούν λεπτομέρειες εφαρμογής για τις δραστηριότητες, που δεν έχουν απαντηθεί επισήμως για το καθολικό lockdown.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός