Τρία χρόνια χωρίς τον αείμνηστο Μιχάλη Π.Ζαίρη

489

Χθες Σάββατο 8 Μαίου 2021 συμπληρώθηκαν τρια χρόνια από τον θάνατο του αείμνηστου  πρώην Δήμαρχου Καλυμνίων και χειρουργού ιατρού Μιχαήλ Π.Ζαϊρη  

Μία σημαντική προσωπικότητα για την Κάλυμνο και όχι μόνο.

Άριστος επιστήμονας με πλούσια προσφορά, με μία εξαιρετική διαδρομή στην πολιτική σκηνή της Καλύμνου και της Δωδεκανήσου, με αστείρευτη κοινωνική δράση, με συνεχή προσφορά στο συνάνθρωπό του, με μία πολυετή υποδειγματική δημοσιογραφική παρουσία.

Αξιαγάπητος και άριστος οικογενειάρχης

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη ενός άξιου τέκνου της Καλύμνου, που πρόσφερε πολλά στο τόπο του και στον συνάνθρωπο του, ενός ανθρώπου που είχαμε την τύχη να  γνωρίσουμε πολύ καλά με μία  εξαιρετική  συνεργασία αφού επί 12 χρόνια εκτυπώναμε την ΚΑΛΥΜΝΙΑΚΗ,την εφημερίδα που τόσο αγαπούσε, ανασύραμε από το αρχείο μας και παραθέτουμε ένα πολύ σύντομο βιογραφικό  σημείωμα που μέσα σε λίγες γραμμές καταδεικνύει την προσωπικότητα του. Το θεωρήσαμε υποχρέωση μας να το κάνουμε γιατί πολύ απλά «Οι νεκροί που δεν ξεχνιούνται δεν πεθαίνουν ποτέ…»

Ο αείμνηστος Μιχάλης Ζαίρης γεννήθηκε στην Κάλυμνο το 1935, και ήταν το δεύτερο παιδί, από τα δέκα της οικογένειας του Παύλου και της Μαρίας Ζαϊρη. Τέλειωσε το Νικηφόρειο 6/τάξιο Γυμνάσιο Καλύμνου το 1953. Εισήλθε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία και αποφοίτησε το 1960.

Υπηρέτησε επί ένα χρόνο, ως προστάτης πολύτεκνης οικογένειας, τη στρατιωτική του θητεία στα Ελληνοαλβανικά σύνορα και στη συνέχεια υπηρέτησε ως αγροτικός ιατρός στο αγροτικό Ιατρείο Πυθίου του νομού Εβρου, για να εκπληρώσει την υποχρεωτική τότε υπηρεσία της υπαίθρου.

Το 1963 παντρεύτηκε τη φιλόλογο Μαρία Κωνσταντίνου Χατζηθεμιστοκλή, απόκτησε δε τρία παιδιά, τρεις  επιστήμονες, ένα χειρουργό τον Παύλο, μια φαρμακοποιό την Καίτη  και έναν πολιτικό Μηχανικό,τον Κώστα.

Από τα τρία αυτά παιδιά απόκτησε οκτώ εγγόνια, επτά αγόρια και ένα κορίτσι. Σήμερα ο ένας έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στην ιατρική, τα τέσσερα είναι φοιτητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,ένα  στην Ιατρική, δύο στη Φαρμακευτική και ένα στην Οδοντιατρική. Ακολουθούν τα άλλα τρία, άριστοι και αυτοί μαθητές Λυκείου, Γυμνασίου και Δημοτικού σχολείου το τελευταίο.

Το 1963 διορίσθηκε στο Θεραπευτήριο Ευαγγελισμός των Αθηνών για να πάρει την ειδικότητα του Γενικού Χειρουργού, την οποία και πήρε το 1967. Ως ειδικευμένος πλέον χειρουργός παρέμεινε για άλλα δύο χρόνια στον Ευαγγελισμό, για να εγκατασταθεί το 1969 στην Κάλυμνο, όπου διορίσθηκε Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στο Κρατικό Νοσοκομείο Καλύμνου. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι το 1977 και αποχώρησε, παρά τη θέλησή του, για αναλάβει την επιστημονική διεύθυνση της Ιδιωτικής Κλινικής «Αγιος Παντελεήμων».

Το 1972 υπέβαλε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών διδακτορική διατριβή με θέμα «ΣΠΛΑΧΝΙΚΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑΙ ΕΠΙΠΛΟΚΑΙ ΕΠΙ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΥΕΛΟΥ» και ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του παραπάνω Πανεπιστημίου.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Επαρχίας Καλύμνου για δέκα χρόνια και συμμετείχε, ως εκπρόσωπος του, στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Η συνδικαλιστική του δράση και η συμμετοχή του στα κοινά, χρονολογείται από τα φοιτητικά του χρόνια, που υπήρξε Πρόεδρος των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής και αντιπρόεδρος της ΔΕΣΠΑ, της σημερινής ΕΦΕΕ.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετείχε από το 1978, υπηρέτησε δε αυτήν ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επί δύο χρόνια, ως Αντιδήμαρχος επί ένα χρόνο και στη συνέχεια εξελέγη Δήμαρχος για τρείς 4/ετίες. Με την ιδιότητα του Δημάρχου συμμετείχε σε όλα τα όργανα της Τοπικής και Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης (Επαρχιακό, Νομαρχιακό συμβούλιο, ΤΕΔΚΕ κ.τ.λ.).

Το 1995 αποχώρησε οικειοθελώς από το Δήμο και άρχισε να εκδίδει μια 15/μερη εφημερίδα την ΚΑΛΥΜΝΙΑΚΗ, που εξακολουθεί να κυκλοφορεί και σήμερα σε όλη την Ελλάδα και στις περισσότερες χώρες του Εξωτερικού, όπου υπάρχουν Καλύμνιοι.

Το τελευταίο φύλλο της  «Καλυμνιακής» του Μαίου 2018, εκδόθηκε μόλις πριν 7 ημέρες.

Διετέλεσε επί τέσσερις θητείες Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Καλύμνου, πρωτοστάτησε δε ως γιατρός και διοικητικός παράγοντας στη βελτίωση της υποδομής του και στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών του.

Το 2007 και μετά από 47 χρόνια άσκησης της Ιατρικής συνταξιοδοτήθηκε, αλλά παρέμεινε στις επάλξεις της Ιατρικής και της δημοσιογραφίας ,εξακολουθώντας να βοηθά τους συνανθρώπους του, όσο του ήταν δυνατό και  να ασχολείται με το γράψιμο.

Ο Δρ. Μιχαήλ Ζαίρης  είχε πλούσια συγγραφικό έργο έγραψε εννέα βιβλία, δεκαπέντε επιστημονικές εργασίες και εκατοντάδες Ιατρικά και πολιτικά δημοσιεύματα σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες.

Τα βιβλία αυτά είναι:

Ναρκωτικά το 1971.

Διδακτορική Διατριβή το 1972.

Βιώματα και εμπειρίες ενός Δημάρχου το 1988.

Όταν αρρωσταίνουν οι γιατροί το 1989.

Η Μάχη των 6 ημερών το 1994.

Χωρίς τίτλο το 1996.

Η Αλήθεια το 1998.

Απομνημονεύματα ενός Γιατρού το 2001

Τα Πεπραγμένα μια εικοσαετίας το 2016.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχηθούμε  στη σύζυγο του Μαρία, τα παιδιά του Παύλο ,Καίτη ,Κώστα, στα εγγόνια του ,στα αδέλφια του να είναι πάντα καλά και να του θυμούνται

Για το kalymnos-news.gr

Γεώργιος Δ.Δρόσος
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός