Ο Νικόλας Τρικοίλης κατασκεύασε αυτοσχέδια αλωνιστική μηχανή για να δείξει στα εγγόνια του πως φτιάχνεται το αλεύρι!(video)

1513

 Κατασκεύασε μία αυτοσχέδια αλωνιστική μηχανή για να δείξει όπως μας λέει στο  kalymnos-news.gr, στα παιδιά του και τα εγγόνια του πως φτιάχνεται το αλεύρι!

Πρόκειται για το Νικόλα Τρικοίλη από το Βαθύ με καταγωγή από την Ψέριμο. Αεικίνητος, δραστήριος, ανήσυχος,  πολυμήχανος, ένας ακούραστος βιοπαλαιστής.

Αν οι γραμματικές του γνώσεις ,όπως ο ίδιος ο μαστρο-Νικόλας λέει, ήταν περισσότερες και είχε πάει σχολείο θα έκανε περισσότερα πράγματα. Και όμως το «ψεύτικο» δημοτικό όπως χαρακτηριστικά λέει ότι τελείωσε  ήταν αρκετό. Ευρηματικός, τα χέρια του πιάνουν, αυτό που θα σχεδιάσει στο μυαλό του το υλοποιεί με επιτυχία.

Από τις παιδικές του αναμνήσεις, το πώς γινόταν το αλεύρι, κάθισε και σχεδίασε μια αυτοσχέδια  αλωνιστική μηχανή  για να μπορεί να διαχωρίσει τον καρπό (σιτάρι ) από το άχυρο. Πήγε στο μικρό οικογενειακό κτήμα στο Βαθύ, καλλιέργησε σιτάρι ,θέρισε και το έφερε για να το βάλει στην αλωνιστική μηχανή.

 Μία μηχανή που κατασκεύασε χρησιμοποιώντας εξαρτήματα από παλιά μηχανήματα, ή μετατρέποντας και αξιοποιώντας για το σκοπό που ήθελε διάφορα πεταμένα και άχρηστα υλικά.

Η αλωνιστική μηχανή ολοκληρώθηκε είναι λιετουργική και κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά της.

 Ο μαστρο Νικόλας μπροστά στο φακό του kalymnos-news.gr ρίχνει το σιτάρι που μάζεψε και η αλωνιστική μηχανή γρήγορα διαχωρίζει τον καρπό από το άχυρο. Μια διαδικασία που εντυπωσιάζει.

Όπως μας λέει ο Μαστρο Νικόλας δεν έμεινε στην αλωνιστική μηχανή, αλλά έφταιξε και μυλόπετρες που μετατρέπουν το καρπό του σιταριού σε αλεύρι.

Κλείνοντας να ευχαριστήσουμε το φίλο Στέφανο Κορφιά που μας ενημέρωσε για τις ικανότητες και το επίτευγμα του Νικόλα Τρικοίλη

Δείτε το εντυπωσιακό video που ετοίμασε  ο Μάμας Χαραμάντάς.

 

7-6-2021 Ο Νικόλας Τρικοίλης με την χειροποίητη Αλωνιστική του μηχανή!Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός